Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  02.09.2005 09:07:09

V Boeingu se po 10 letech stávkuje


Vyjednávání vedení firmy Boeing Co. /BA/ ohledně pracovních podmínek pro své zaměstnance totálně zkrachovala a dochází k mohutné stávce, která by měla situaci razantním způsobem vyřešit. Celkem 18.300 pracovníků včera odmítlo nabídku výše platu a dalších benefitů, které se jim zdály malé a neekvivalentní jejich práci a vstoupili ihned do stávky.

Výroba letadel u největší světové společnosti tohoto druhu se tak přerušila po dlouhých deseti letech. Stávka byla ohlášena a schválena včera v pozdních večerních hodinách. Kladně se na zasedání zástupců zaměstnanců pro tento způsob řešení vyslovilo 86% přítomných, jak potvrdila mluvčí International Association of Machinists and Aerospace Workers Connie Kelliher v interview v Seattlu.

Boeing Co. nabídl zvýšení platů o 10%, zatímco požadavky odborářů zní na 33% navýšení. Vedení odborové organizace sdružující pracovníky Boeingu urgentně doporučovalo konstruktérům, aby takové podmínky odmítli. Trvá totiž na názoru, že v Chicagu působící společnost má dostatek peněz na odpovídající zvýšení mezd, zejména kvůli zvyšujícímu se počtu zakázek, rostoucí poptávce a tedy vyšším tržbám a zisku.

Vrcholový management Boeingu je s takovou situací nespokojen a bude žádat rychlou nápravu. Je jasné, jak odůvodňuje svá slova, že největší rival, společnost Airbus SAS získá na svoji stranu mnoho klientů, zakázek atp., zatímco Boeing bude ve stávce a závody budou zavřené. Airbus SAS tímto dostane výhodu ve své marketingové kampani, pomocí níž na sebe strhne zájem, přiláká poptávku a později prodá více svých strojů.

Do stávky vstupují zaměstnanci v Seattlu, Portlandu, Oregonu a Wichitě v Kansasu. Převážná většina z nich však okupuje centrálu společnosti v Seattlu, kde původně společnost sídlila než se přesídlila do Chicaga v roce 2001.

Ke stávce došlo i v roce 2000, ovšem tehdy odstoupili a opustili své zaměstnání vedoucí inženýři, kteří bez varování přestoupili jinam. Nelze tak mluvit o čisté ryzí stávce. Stávka mechaniků a řadových konstruktérů proběhla naposledy v roce 1995, kdy závody stály 69 dnů.

Akcie Boeingu /BA/ ve včerejším obchodování propadly o 1,54% na 65,99 dolaru při objemu obchodů 4,073 milionu USD. V poobchodní elektronické fázi akcie ubraly dalších 24 centů při objemu 6.600 dolarů. Dlouhodobě jsou akcie Boeingu na vzestupu a rostoucí trend dokázal vytáhnout hodnotu akcií od počátku letošního roku z 50 dolarů na 67 dolarů. V těchto dnech dochází k mírné korekci.

 

Bc. Petra Coufalová



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688