Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.06.2005 16:16:22

Evropské telekomunikační akcie jsou levné a mohou růst

Akcie evropských telekomunikačních společností jsou podle zisků na akcii nejlevnější za posledních téměř devět let, a mohly by proto posílit. Akcie telekomunikačních společností jsou jedinou oborovou skupinou z indexu Dow Jones Stoxx 600, která letos oslabila. The Stoxx 600 Telecommunications Index od začátku roku klesl o 1,3 %. Důvodem je rostoucí konkurence, která měla negativní dopad na zisky společností, jako jsou například TeliaSonera a Portugal Telecom. Všeoborový index Dow Jones Stoxx 600 letos stoupl o 9,9 %.

Od března se akcie z telekomunikačního indexu obchodují v průměru za 15násobek zisku na akcii za předchozích 12 měsíců. Vyplývá to z údajů společnosti FactSet Research Systems. Podle měsíčních průměrů je násobek nejnižší od října 1996. Augusto Caro z madridské firmy Gesmadrid, která spravuje aktiva v hodnotě 14,7 mld. USD, prohlásil: „Ceny akcií podporují náš názor, že kurzy telekomunikačních společností se budou vyvíjet lépe, i když růst oboru je pouze mírný.“ Caro řekl, že jeho firma koupila akcie např. společností Vodafone a Telefónica. Podle průzkumu firmy Merrill Lynch podíl správců aktiv, kteří v červnu považovali evropské telekomunikační akcie za podhodnocené, o 12 procentních bodů převýšil počet těch správců, podle který jsou nadhodnocené. Tento údaj je nejvyšší za posledních sedm měsíců.

Investory by mohly přilákat i relativně vysoké dividendy. U akcií z telekomunikačního indexu činí dividendový výnos (poměr dividendy k ceně akcií) 3,44 %, což podle údajů agentury Bloomberg je čtvrtý nejvyšší výnos z 18 oborů. Na základě projekcí má 15 z 25 společností, které patří do telekomunikačního indexu, větší výnosnost než desetiletý německý vládní dluhopis. Nejvyšší odhadovaný dividendový výnos má švédská firma Tele2 (6,78 %). Společnost Vodafone 24. května oznámila, že zdvojnásobí svou dividendu, i když předtím odhadovala, že její zisky se kvůli konkurenci sníží. Akcie Vodafonu letos oslabily o 3,5 %. Podle analytičky Martine Legalové z pařížské firmy Axa Investment Managers tyto společnosti vytváří velké objemy peněžních prostředků. „Jejich peněžní prostředky a dividendy jsou pozitivní faktory. Jsem čím dál více optimistická, protože ceny telekomunikačních akcií jsou velmi nízké“. Legalová nedávno zvýšila doporučení pro telekomunikace z „neutrální“ na „slightly overweight“ (mírně větší podíl akcií v portfoliu, než stanoví vzorové portfolio).

Telekomunikační akcie oslabily kvůli rostoucí konkurenci na trhu mobilních služeb. Evropské telekomunikační společnosti zvýšily důraz na mobilní služby v odpověď na pomalejší růst pevných linek. Regulátoři také nařídili bývalým telekomunikačním monopolům, aby snížily poplatky za propojení do pevných linek, které účtují menším konkurentům. Kvůli omezením možností pro zvýšení zisků jsou proto někteří investoři skeptičtí ohledně výhledu akcií telefonních společností. „Ceny telekomunikačních akcií jsou nízké, a oprávněně,“ říká Robert Talbut z firmy London Asset Management. „Nikdo si nemůže být jist, jaký bude růst oboru. Stále jsou lepší možnosti pro investování.“ I přesto analytici firmy Morgan Stanley minulý týden investorům doporučili kupovat akcie evropských telekomunikačních společností. Podle Morgan Stanley ceny a dividendy těchto akcií převažují rizika zpomalení růstu tržeb a snižující se ziskovosti. Bob Parker z firmy Credit Suisse Asset Management řekl, že ceny telekomunikačních akcií zaostávaly za ostatním trhem a nyní jsou levné. „Možná je teď čas k telekomunikačním společnostem se vrátit.“

Na zisky společností by mohly mít pozitivní vliv i akvizice. Největší evropská telekomunikační firma Telefónica 16. května zveřejnila zisk za 1. čtvrtletí, který překonal očekávání díky nově koupeným mobilním divizím v Latinské Americe. Akcie Telefónicy v 2. čtvrtletí posílily o 3,4 %. Telefónica minulý týden dokončila akvizici Českého Telecomu.



ZDROJ: Bloomberg
AUTOR: Milan Vaníček
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.02.2023Jsou evropské akcie „levné“? Patria (Patria Finance)
03.05.2012Alan Greenspan: Americké akcie jsou velmi levné a mohou dále posilovat Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688