Josef Trnka (TPS)
Investice  |  02.06.2005 07:36:40

Ševčík (ne)má ve sporu s Paroubkem pravdu.


Premiér se vrhl do politického boje jako lev - a na rozdíl od krále zvířat neúnavně. V  průběhu klání šel dokonce tak daleko, že neváhal  "umravnit" mediálně známého ekonoma Miroslava Ševčíka příspěvkem do známého pražského periodika Metro, který napsal jako "prostý" čtenář a ve kterém korigoval jeho sentence tam uvedené. Jmenovaný ovšem také nelenil a ve sloupku, otištěném včera přinesl "repliku k replice" předsedy vlády. V ní ho poučil o pravidlech stanovování časových řad a konkrétně ukázal jak rostly reálné mzdy za "vlád Václava Klause" a jak za panování socialistů. Zvlášť pak na postavení důchodců demonstroval, kterak od roku 1998 soustavně klesá náhradový poměr.

Nechci dělat ve sporu arbitra a aniž se chci zastávat premiéra, neodpustím si dvě poznámky, které by měly upozornit na ošidnost použitých argumentů a tudíž jejich problematickou relevanci. Podotýkám, že v zásadě takové konstatování platí pro obě persony, protože si svá východiska upravují podle "svých potřeb." 

Z toho důvodu také nedokáži přesně dešifrovat jak přesně Ševčík došel k uváděným hodnotám, specifikujícím roční růst reálných mezd v procentních bodech. Při prostém pohledu na uvedené korespondující nominální hodnoty průměrné mzdy v jednotlivých letech totiž laik těžko zjistí, jaký algoritmus byl zvolen k tomu, aby bylo dosaženo výsledků s nimiž se operuje. Nicméně, již z jednoduché komparace lze snadno dovodit, že meziroční nárůst o 1000 Kč představuje jiné procento u základu 6000 a jiné u 12000 . A jen "primitivní" vyjádření v procentních bodech nic neříká o vazbách na úroveň cen, na nejrůznější probíhající cenové šoky. Takováto argumentace je tedy "užitečná" pouze v politické rovině, z hlediska reálného života však čtenářům přináší málo sofistikovanou informaci. Už jen proto, jak víme, že růst průměrné mzdy je krajně nevyrovnaný v různých sociálních pásmech.

O něco exaktnější jsou údaje týkající se důchodů. V tomto případě nutno dát jednoznačně za pravdu panu Ševčíkovi v tom smyslu, že socialisté důchodcům slibovali opak toho, čeho se ve skutečnosti dočkali. Je však pozoruhodné, že právě on využil bídy důchodců a tohoto příkrého rozporu mezi slovy a činy právě ve sporu s Paroubkem. Dosud se totiž spíše nechal slyšet jako zastánce nutnosti radikální důchodové reformy s odůvodněním, že náklady na penze jsou neúnosně vysoké. Zřejmě obrátil a nadále bude usilovat o vylepšení poměru průměrné penze a průměrné mzdy. Pokud se ale mýlím, tak nechápu aktuální kritiku socialistů, kteří jeho dosavadní představy v praxi dlouhodobě naplňují, což svými čísly dokázal.

    Další  nejrůznější informace  na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm.

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.



Přečtěte si také:

28.08.2019Proč Čína ve sporu s USA (ne)použije tento těžký kalibr? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.08.2019Jak (ne)fungují tržní pravdy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688