Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  16.03.2005 09:49:24

Proventus Finance - souhrn 15.3. na trzích USA (16.3.2005)


Ropa nad 55, akcie dolů

 

Ceny ropy i úrokové sazby včera opět vystřelily vzhůru a přiškrtily slibně se rozvíjející situaci na akciových trzích. Teprve podruhé v historii uzavřela ropa na newyorském trhu nad 55 dolary, přesněji na 55,05. Vůbec nejvyšší cena, na které lehká ropa uzavřela je jen o 12 centů výš. Výnosy desetiletých dluhopisů, které slouží mimojiné jako benchmark pro odvozování  hypotéčních úrokových sazeb vzrostly v odpoledních hodinách na 4,54 %.

Není tedy divu, že Dow Jones Industrial uzavřel o 59 níže. O moc lépe se nedařilo ani S&P 500 a Nasdaqu Composite, které ztratily 9, respektive 16 bodů. Objemy nebyly nijak zvlášť vysoké, zato poměr oslabujících a posilujích titulů hovořil výrazně pro ty oslabující, a to jak na NYSE, tak na Nasdaqu.

Kupodivu posilovaly akcie, které trpěly včera. U.S.Steel posílil o 2 %, Southern Peru Copper o téměř 4,5 %, Google, Yahoo! a eBay přidaly všechny více než 1,6 %. Naopak polovodičový index Philadelphia Semiconductor oslabil o 2,12 %.

Hračkářšká společnosti Toys R Us, byla na trhu dlouho oblíbenou akcií pro short-sellery. Poté co 11. října 1993 dosáhla maxima 42,9 dolarů, prakticky jen padala až do roku 2003, kdy se obchodovala již jen za 7,87 dolarů. V minulém roce však došlo k prodeji dvou významných segmentů – hračkářských obchodů a segmentu Babies R Us a investoři zavětřili, že by mohlo být výnosné odkoupit společnost jako celek. Nabídky na převzetí se v posledních dnech jen hrnou. Kohlberg, Kravis, Roberts & Co., Cerberus Capital Management a dvě další skupiny obchodníků nyní usilují o převzetí Toys. Podle deníku The Wall Street Journal se nabídka KKR a Cerberus pohybuje nad hranicí 5,5 miliardy, což by bylo přibližně 25,60 dolarů za jednu akcii Toys.

Kdo se včera musel radovat opravdu hodně, byli akcionáři společnosti TiVo, která je jedním z předních výrobců digitalních videorekordérů. Společnosti se totiž podařilo uzavřít smlouvu s kabelovou televizí Comcast. Výrobky TiVo budo nyní nabízeny na většině trhů, které má Comcast pod kontrolou. Smlouva je podle akciových obchodníků pro TiVo neuvěřitelně příznivá, akcie této společnosti posílily o 75%.

Včerejší nejvýznamnější zprávu o výsledcích vydala investiční společnosti Lehman Brothers. Ve svém prvním fiskálním čtvrtletí dosáhla zisku 875 milionů dolarů, resp. 2,91 dolaru ve vyjádření na jednu akcii. Oproti stejnému období předchozího roku tak zaznamenala růst o 31 %. Tržby tohoto finančního giganta vzrostly o 21 % na 3,8 miliardy. Nejvíce se dařilo segmentům investičního bankovnictví a kapitálových trhů v oblestach Evropy a Asie. Analytikové předpokládali, že Lehman Brothers dosáhne v prvním čtvrtletí zisku 2,2 dolaru na akcii.

Nejvýznamnější makroekonomickou zprávou byl vývoj retailových prodejů za únor. Tržby amerických maloobchodních prodejců vzrostly v únoru o 0,5%. Největší zásluhu na tom měly sektory elektroniky, oděvů, benzínových čerpadela a stravování. Růst sice o 0,2 procentního bodu nedosáhl na ekonomické odhady, ale revize lednového poklesu 0,3 na 0,3% růst mírné zklamání plně vynahradila. Velmi překvapivě vzrostly prodeje automobilů o 0,7 %. Bez zahrnutí této položky, vzrostly maloobchodní prodeje pouze o 0,4 %. Za poslední rok činí nárůst retailových tržeb 7,7 %.

Co čeká trhy dnes? Událostí číslo jedna bude zasedání kartelu OPEC, které se koná v Íránu. Jednotlivé členské země vysílají velmi smíšené signály o tom, zda se produkce kartelu bude zvyšovat či ne. Mezi země, které budou podporovat zvýšení těžby patří v první řadě Saúdská Arábie, která se domnívá, že současné ceny jsou vysoké až příliš. Vzhledem k očekávané rostoucí poptávce by však ani zvýšení kapacity o půl milionu barelů, které podporuje saúdský ropný ministr Ali al-Naimi, nemuselo stačit na snížení cen.

Nesmíme však zapomenout na další očekávanou makroekonomickou zprávu. Hodinu před otevřením trhu bude oznámen počet započatých staveb za měsíc únor. Ekonomové předpokládají, že únorová anualizovaná hodnota by měla dosáhnout 1,97 milionů staveb, což by znamenalo pokles oproti lednovým 2,16 milionům.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.03.2007Proventus finance - souhrn 16.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.03.2007Proventus finance - souhrn 15.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2005Proventus Finance - souhrn 28.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
22.03.2005Proventus Finance - souhrn 21.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
17.03.2005Proventus Finance - souhrn 16.3. na trzích USA (17.3.2005) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688