Dan Karpíšek (Komerční banka)
Dluhopisy  |  14.07.2000 10:02:24

Dluhopisy: Ve středu ráno zveřejněná čísla inflace poměrně výrazně překročila očekávání


      

Domácí trh



       Ve středu ráno zveřejněná čísla inflace poměrně výrazně překročila očekávání.Tržní očekávání červnového meziměsíčního růstu spotřebitelských cen se pohybovala kolem 0,3 procenta, maximální odhady byly 0,5 procenta. Růst cen ropy, některých položek v potravinách a volného času vytlačily meziměsíční růst CPI na 0,6 procenta. Domácí dluhopisy reagovaly okamžitým propadem. Během několika prvních minut obchodování se dlouhé státy dostaly níž o 30 až 40bps, první emise EIB ztrácela dokonce 60bps. Z korporátů oslabily CitiLeasing a první HZL KB o 60bps. Ještě během dopoledne se ale propad cen dluhopisů zastavil. Úrokové swapy totiž na inflační čísla příliš nereagovaly a rostly jen minimálně. Aktivita opadla a v průběhu zbytku dne se již příliš neobchodovalo, výrazněji se měnila cena jen u první emise EIB, která mírně korigovala a přibližně 20bps ze svých ranních ztrát vymazala.

       Po včerejších propadech státních dluhopisů je dále ohrožen výsledek páteční aukce sedmiletého státního dluhopisu. Na cenách bid se stávající emise sedmiletého benchmarku dostala svým výnosem nad výnos stanovený do aukce. Zvyšuje se tak tlak na centrální banku, aby maximální přijatelný výnos do páteční aukce zdvihla nad sedm procent.

       Dnes ráno byla zveřejněna čísla průmyslu a stavebnictví. Stavebnictví v postatě splnilo očekávání, průmyslové tržby i produkce tržní očekávání překročily. Meziroční nárůst průmyslových tržeb o více než 12 procent a zejména růst reálných mezd o více než 5 procent mělo na domácí dluhopisový trh, v tom stavu, v jakém se dnes nachází, negativní vliv a hlavní tituly od rána klesají. Většina bondů, jak státních, tak korporátních stojí o 20bps až spread níž, Konsolidační banka ztrácí dokonce 60bps.

      

Zahraniční trhy



       Americké Treasuries včera pod tlakem nových korporátních emisí mírně oslabovaly. V průběhu tohoto týdne se prodalo nových korporátních emisí za více než 16mld USD, dalších pět miliard se ještě připravuje. Fannie Mae včera navýšila plánovaný objem čtyř miliard až na 5,5mld, další Agency – FHLB – prodala novou emisi za 3mld. Před pátečními makroekonomickými daty se pozornost investorů z trhu státních dluhopisů trochu odsunula a desetiletý benchmark ztratil v průběhu včerejšího obchodování přibližně 20bps a jeho výnos se dostal na 6,08 procenta.

       Evropské obchodování nebylo ve středu příliš zajímavé. Ráno zveřejněná makroekonomická data nepřinesla výrazný impuls, v technickém obchodování oslabil zářijový kontrakt futures v mezidenním srovnání o 17bps, prošel pod 105,00 a zavíral na 104,88. Výnos desetiletého benchmarku vzrostl o 2,5bps na 5,27 procenta.

       Dnes ráno byla v Německu zveřejněna data květnových maloobchodních tržeb. Přestože zveřejněný růst o více než 10 procent (meziročně) vysoko překročil očekávání trhu, reakce evropských benchmarků asi nebude nijak dramatická. Futures otevřely v podstatě nezměněny kolem 104,80.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688