Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  14.12.2004 09:41:30

Proventus Finance - souhrn 13.12. na trzích USA


S&P na tříletém maximu

 

Ačkoliv se zdálo, že je mu konec, vánoční rally včera pokračovalo. Odstartovala ho hned prní dobrá zpráva o převzetí Peoplesoftu společností Oracle. Smlouva za 10,3 miliardy a velmi pozitivní zpráva o retailových prodejích za listopad a říjen odstartovaly rally už ráno a trhy otevřely s poměrně značným náskokem před pátečními zavíracími cenami. Index Dow Jones Industrial uzavřel den se ziskem 95 bodů, Nasdaq Composite přidal 16 a S&P 500 se vyšplhal až na své tříleté maximum – 1 198,68 bodů. Zisky přišly i přes mírný růst cen energií. Ropa na newyorském trhu podražila o 30 centů a uzavřela na 41,01 dolarech za barel. Ceny zemního plynu vzrostly o 4,7% a topného oleje o 3%.

Ne všechno však včera probíhalo hladce. Problémy zmítaná společnost Krispy Kreme Doughnuts, která je nejznámějším výrobcem typických amerických koblih, nestihla odevzat pravidelnou čtvrtletní zprávu Komisi pro cenné papíry (Securities and Exchange Commission). Třetí fiskální čtvrtletí skončilo pro Krespy Kreme  31. října. Americké společnosti jsou povinny odevzdat formulář, známý jako 10-Q do čtyřiceti dnů po ukončení čtvrtletí. Zpráva o hospodaření tak měla být odevzdána nejpozději v pátek odpoledne. Podle mluvčího SEC, Johna Heineho, může společnost požádat o prodloužení lhůty o dalších pět pracovních dnů. I přesto akcie Krispy Kreme na burze ztratily 17 centů během regulérního a dalších 8 centů během „after-hours“ trading. Společnost, která kdysi bývala burzovním miláčkem je nyní téměř na dně. Dvě čtvrtletí za sebou vykázala ztrátu a cena jejích akcií je čtvrtinová oproti svému 52-týdennímu maximu 39,99 dolarů.

Pojďme k pozitivnějším zprávám. Jak jsme již zmínili výše, Oraclu se po velmi dlouhém čekání podařilo převzít jednu z nejslibněji se rozvíjejících softwarových firem, Peoplesoft. Konečná nabídka, kterou učinil CEO Oraclu, Larry Ellison, zní 26,50 dolarů na akcii v cash. Dohromady bude stát převzetí 10,3 miliardy. Úplně první nabídka Oraclu přitom zněla 16 dolarů na akcii. Během roku a půl, se cena zvedla o 65%, což je pro akcionáře Peoplesoftu velmi slušný zisk.

Motorem včerejšího rally byly celkem tři skupiny akcií: softwarové, energetické a materiálové. GSTI Software Index včera posílil o více než 3%, mimo jiné se na tomto podílely i akcie Microsoftu s 0,5%-ním růstem. Opravdovou sílu ukázaly sektory energetiky a materiálů.  Tak například akcie US Steel posílily o 5%, Phelps Dodge přidal 4,4%, ChevronTexaco, ConocoPhillips a BP získaly více než procento.

Pozitivní byla rovněž včerejší nejdůležitější makroekonomická zpráva. I přes nepříznivá očekávání tržby amerických maloobchodních prodejců v listopadu vzrostly o 0,1%. Ekonomové podle companyboardroom.com předpokládali naopak 0,1%-ní pokles. Bez započtení tržeb za prodeje automobilů, ukazatel tržeb vzrostl o 0,5%. Směrem vzhůru byly zrevidovány i hodnoty za říjen. Tržby v desátem měsíci vzrostly o 0,8%, což je oproti původnímu odhadu 0,2% vzestup opravdu výrazný. Retailové akcie však příliš pozitivně nezareagovaly. Jediným úspěšným maloobchodním titulem, byly se ziskem 2,8% akcie Toys R Us.

S převzetími jakoby se včera roztrhl pytel. Komponent DJIA, společnost Honeywell včera učinila nabídku na převzetí britské průmyslové společnosti Novar za 1,5 miliardy dolarů. Představensto Novaru, tuto nabídku podpořilo.

Příznivou informaci pro své akcionáře vydala i společnost Boeing. Gigant leteckého průmyslu se rozhodl zvýšit pravidelnou čtvrtletní dividendu o 25% z původních 20 na 25 centů na akcii. Dividenda bude splatná 4. března pro všechny akcionáře, kteří své podíly budou držet k 11 únoru. Boeingu naposledy zvyšoval dividendu letos v květnu.

 



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.12.2004Proventus Finance - souhrn 1.12. na trzích USA (2.12.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
11.11.2004Proventus Finance - souhrn na 10.11. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
10.11.2004Proventus Finance - souhrn na 9.11. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
09.11.2004Proventus Finance - souhrn na 8.11. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
12.12.2003Proventus Finance - souhrn 11.12. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688