Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  13.12.2004 10:30:50

ČSÚ - vybrané ukazatele hospodářství - říjen-listopad

Vybrané ukazatele hospodářství
Vybrané ukazatele hospodářství - říjen, listopad 2004



ŔÍJEN A LEDEN AŽ ŔÍJEN 2004

PRŮMYSL

Průmyslová produkce v říjnu meziročně vzrostla o 8,1 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dní o 12,6 % (letošní říjen měl o 2 pracovní dny méně než loňský). Nejvíce se zvýšila produkce výrobků investiční povahy (o 21,1 %) a výroba meziproduktů (o 7,9 %). Z odvětví rostla především výroba elektrických a optických přístrojů, výroba dopravních prostředků a zařízení a výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků. Snížila se výroba usní a výrobků z usní, těžba energetických surovin a výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody. Při meziměsíčním porovnání (tj. proti září 2004) se průmyslová produkce po sezónním očištění zvýšila o 2,6 %.

Tržby z průmyslové činnosti vzrostly meziročně ve stálých cenách o 6,6 % (po očištění od vlivu počtu pracovních dní o 11,3 %). Zvýšily se hlavně tržby z přímého vývozu, a to reálně o 14,8 % a jejich podíl na celkových tržbách (v b. c.) byl téměř poloviční. V podnicích pod zahraniční kontrolou byla dynamika růstu tržeb z průmyslové činnosti vyšší (činila meziročně 12,3 %), také jejich tržby z přímého vývozu rostly rychleji (reálně o 18,2 %). Počet zaměstnanců v průmyslu byl v říjnu na úrovni října 2003. Produktivita práce (tržby na jednoho zaměstnance) vzrostla o 6,6 %. Průměrná mzda dosáhla v říjnu 17 477 a byla nominálně o 4,9 % a reálně o 1,4 % vyšší než před rokem. Snížení jednotkových mzdových nákladů o 1,6 % bylo výsledkem rychlejšího růstu produktivity práce před růstem průměrné mzdy.

V lednu až říjnu se zvýšila průmyslová produkce proti stejnému období minulého roku o 9,9 % (po očištění od vlivu počtu pracovních dní o 10,4 %). Tržby z průmyslové činnosti vzrostly o 9,7 % a tržby z přímého vývozu o 16,6 %. Při poklesu zaměstnanosti v průmyslu o 0,5 % se průměrná nominální měsíční mzda zvýšila o 7,0 %, reálně o 4,1 %. Růst produktivity práce o 10,3 % byl doprovázen meziročním poklesem jednotkových mzdových nákladů o 3,0 %.

STAVEBNICTVÍ

Stavební výroba stabilizovala v posledních dvou měsících svůj růst na nižší úrovni než v 1. pololetí. V říjnu se meziročně zvýšila ve stálých cenách o 2,9 % (po vyloučení vlivu počtu pracovních dní o 5,4 %). Objem stavebních prací na opravách a údržbě opakovaně poklesl. Počet zaměstnanců byl meziročně vyšší o 3,9 % (v podnicích s 20 a více zaměstnanci). Jejich průměrná mzda činila v říjnu 18 404 , meziročně nominálně vzrostla o 3,0 %, reálně se snížila o 0,5 %. Pokles produktivity práce o 1,2 % způsobil růst jednotkových mzdových nákladů o 4,2 %. Meziměsíčně (tj. proti září 2004) se stavební výroba očištěná od sezónních vlivů zvýšila o 1,0 %.

Stavební výroba si v lednu až říjnu meziročně zachovala dvouciferný růst, byla o 10,4 % vyšší než před rokem. V podnicích s 20 a více zaměstnanci vzrostla produktivita práce o 6,2 %, průměrná mzda nominálně o 6,5 %, reálně o 3,6 %. Jednotkové mzdové náklady mírně vzrostly o 0,3 %.

ZAHRANIČNÍ OBCHOD

Tempo růstu vývozu i dovozu se v říjnu zpomalilo, meziročně v běžných cenách vzrostl vývoz o 16,6 % a dovoz o 15,1 %. Vyšší dynamika růstu vývozu než dovozu ovlivnila kladně výsledky obchodní bilance, která sice skončila pasivem 4,1 mld. , to však bylo o 1,3 mld. nižší než před rokem. Bylo to třetí nejvyšší pasivum v tomto roce po dubnu a červenci. V obchodě se státy EU bylo dosaženo přebytku 17,1 mld. , se státy mimo EU schodku 21,2 mld. . Zvýšilo se aktivum obchodu se stroji a dopravními prostředky, naopak se zhoršilo pasivum obchodu s minerálními palivy. Meziměsíčně byl sezónně očištěný vývoz vyšší o 2,5 % a dovoz o 1,1 %.

V lednu až říjnu vzrostl meziročně vývoz o 23,3 % a dovoz o 20,5 %. Schodek obchodní bilance dosáhl pouze 18,3 mld. a při porovnání se stejným obdobím minulého roku se snížil o 23,2 mld. .

LISTOPAD 2004

SPOTŘEBITELSKÉ CENY

Spotřebitelské ceny se v listopadu meziměsíčně (tj. v porovnání s říjnem) snížily o 0,1 %, shodné bylo snížení cen zboží i cen služeb. Celkový pokles cen ovlivnily zejména nižší ceny pohonných hmot, tuzemských i zahraničních rekreačních pobytů a lázeňských léčebných pobytů. Meziroční vzestup cen o 2,9 % ovlivnily hlavně ceny pošt a telekomunikací (v důsledku změny sazby DPH u veřejných telekomunikačních služeb), stravování a ubytování (ceny jídel v restauracích, závodních a školních jídelnách). Úhrnem vzrostly ceny zboží o 1,0 % a ceny služeb o 6,1 %. V listopadu byl meziroční růst cen o 0,6 procentního bodu nižší než v říjnu. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců činila v listopadu 2,7 %.

NEZAMĚSTNANOST

MPSV zveřejňuje od července míru registrované nezaměstnanosti podle nové metodiky, která je přizpůsobena výpočtům v zemích EU. Podle ní koncem listopadu 2004 dosáhla nezaměstnanost 8,9 % a na úřadech práce bylo evidováno více než 479 tisíc dosažitelných uchazečů o zaměstnání, tj. těch, kteří mohli bezprostředně nastoupit do práce. Míra této nezaměstnanosti se meziměsíčně nezměnila.

Podle původní metodiky by byla míra registrované nezaměstnanosti 9,9 %. Počet uchazečů o práci byl již druhý měsíc pod loňskou úrovní, nyní o 3,3 tisíce a dosáhl koncem listopadu 517,7 tisíce. Snížil se i počet nezaměstnaných absolventů škol, jejich podíl na celkovém počtu nezaměstnaných klesl koncem listopadu na 9,3 % (v říjnu to bylo 10,2 %). Počet volných pracovních míst se ke konci sledovaného měsíce zvýšil na 50,3 tisíce, proti předchozímu měsíci byl vyšší o 1,3 tisíce (proti stejnému období minulého roku o 7,6 tisíce). Na jedno pracovní místo připadlo 10,3 nezaměstnaných osob, v loňském roce 12,2 osob.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)

Přečtěte si také:

11.03.2010ČR - Vybrané ukazatele hospodářství Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.02.2010ČR - vybrané ukazatele hospodářství za prosinec a leden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.10.2009ČR - vybrané ukazatele hospodářství srpen a září 2009 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688