Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.12.2004 09:11:29

ČTel - srovnání s Telekom Austria = cca 355/akcii

Úspěšný prodej Austria Telekom - prémie 9% při zrychleném úpisu

Podle agentury Reuters se rakouské vládě podařilo prodat 17% akcií telekomunikační společnosti Austria Telekom v objemu 1,1 miliardy EUR přes kapitálový trh. Prodejní cena byla určena v intervalu 12,80-13,05 EUR a podle nejmenovaných bankovních zdrojů Reuters byla výsledná prodejní cena pro velký zájem určena na 13,05 EUR. Oficiálně bude prodejní cena oznámena v pátek.

Je důležité zdůraznit, že privatizace se uskutečnila formou „zrychleného“ prodeje („accelerated book building“), při kterém investoři nemají k dispozici informační memorandum ani se nemohou setkat s managementem firmy v rámci prezentací („road-show). Zastánci přímého prodeje Českého Telecomu o metodě zrychleného prodej opakovaně tvrdily, že vede k dosažen nízké ceny. Výsledek Telekom Austria dokazuje opak.

Pokud bereme v úvahu zatím nepotvrzenou prodejní cenu 13,08 EUR na akcii, pak se 17% podíl podařilo prodat s PRÉMIÍ 8,8% vůči šestiměsíční průměrné ceně akcií a dokonce 1,8% prémií vůči středeční zavírací ceně na burze. Tento výsledek pouze potvrzuje pozitivní výsledky prodejů akcií přes kapitálové trhy, které se uskutečnily v tomto roce (viz. níže).

Relativní srovnání s ČTel - výnos 58,4 miliard

V roce 2004 bylo v Evropě realizováno sedm (není zahrnut dnešní prodej Telekom Austria!) velkým prodejů akcií telekomunikačních společností přes akciové trhy. Všechny lze hodnotit jako velmi úspěšné, protože pro velký zájem investorů se podařilo akcie prodat za cenu, která byla o 1,6% VYŠŠÍ než průměrná cena v období 6 měsíců před oznámením transakce. To znamená, že díky silné poptávce mohli prodávající realizovat prémii vůči tržní ceně, zatímco obecně se hovoří o diskontu!

Pokud bychom PRÉMIÍ 8,8% použily pro Český Telecom a zároveň předpokládali tzv. zrychlený prodej, pak by česká vláda mohla během několika týdnů (4-6) získat 58,4 miliard korun (355 na akcii)! Pokud použijeme průměrnou prémii 1,6%, pak by výnos z prodeje 51% akcií ČTel dosáhl 54,6 miliardy korun. S ohledem na velký zájem investorů, který dokazuje také privatizace Telekom Austira, však nevylučujeme, že prémie by byla vyšší. Stejně úspěšný prodej jako v případě Belgacom (prémie 6,4%) by znamenal výnos 57 miliard korun. Kromě toho by stát nadále inkasoval ročně minimálně 3 mld. korun na daních ze zisku a dividend, o které by v případě přímého prodeje finančním investorům přišel. Pokud by vláda do konce roku jednoznačně rozhodla pro prodej 51% podílu přes trh, mohla by získat 54-57 mld. korun nejpozději v březnu 2005.

Hodnocení duálního přístupu (opakováni)

Duální přístup, který zvolila včera česká vláda, považujeme za nevhodnou variantu. Hlavním důvodem je fakt, že o Český Telecom se nezajímá dostatečný počet strategických investorů, tzn. telekomunikačních firem. O 51% podíl nemají zájem žádné telekomunikační společnosti s výjimkou Swisscom a TDC, přičemž TDC považujeme s ohledem na výsledky dosažené v Českých radiokomunikacích za nesolidního partnera. Podle našeho názoru a informací však žádná jiná telekomunikační firma nemá zájem z důvodu odlišných priorit - zaměření na růstové telekomunikační trhy, výplata dividend, snižování dluhu nebo přítomnost v ČR (Deutsche Telekom prostřednictvím T-Mobile ČR). Na tomto tvrzení trváme, přestože se vládní představitelé budou snažit vytvořit iluzi velkého počtu zájemců z řad telekomunikačních firem.

Naopak silný zájem projevují pouze finanční investoři (venture fondy) díky nízkému zadlužení a silnému cash flow ČTel. Venture fondy jsou z důvodu požadovaného výnosu (min. 20-25% p.a.) a rizik transakce ochotny nabídnout podle našich analýz maximálně 46-51 mld. korun! Stát se vystavuje vysokému riziku ztráty 10-15 mld. daně z mimořádného zisku za prodej Eurotelu a 2,5 mld. korun daňových výnosu po následujících 4-5 let (celkem 20-28 miliard na daních).

Struktura zájemců tedy neumožňuje vytvořit dostatečně silnou konkurenci a dosáhnout ceny, kterou je možno realizovat při prodeji přes trh (55-57 mld.). Zájemci budou požadovat široké spektrum záruk, které snižují pravděpodobnost úspěšného dokončení privatizace. Realizace prémie za kontrolu je velmi nepravděpodobná, protože finanční investoři musí dosáhnout návratnosti kapitálu min. 20-25% p.a. a získat 90% akcií umožňujících „leverage buy out“ (LBO - nákup na dluh a převedení dluhu na kupovanou společnost) operaci.

Nejistota ohledně způsobu privatizace povede k nervozitě a poklesu tržní ceny, což by v případě opuštění přímého prodeje a zvolení privatizace přes trh vedlo k nižšímu výnosu (ve srovnání s okamžitou realizací ECM). Zvolením této metody vláda naznačuje finančním investorům nejistotu a obavu z ECM transakce, čehož tyto subjekty využijí při závěrečných jednáních o ceně a podmínkách.

AUTOR: Jan Schiesser

Souvisejícví zprávy:
Swisscomu akvizice moc nejdou - skepse u ČTel 
Mlynář čeká více jak 3 strategické zájemce - také. 

ČTel: Přímý prodej = cca 344 - 361 Kč za akcii 
ČTel: Prodej přes trh = cca 294 - 311 Kč za akcii 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.12.2017Deutsche Telekom kupuje UPC Austria STOX.CZ (Grant Capital)
21.12.2006Telekom Austria koupí firmu eTel Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
02.03.2006AFT - synergie spojení ČTel a ET cca 54 - 61 Kč na akcii Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688