TNBiz (TN.cz)
Volby  |  05.11.2017 19:44:26

Podaří se Babišovi sestavit vládu s důvěrou? Takhle to vidí strany.

Ani dva týdny po volbách není jasné, jak bude vypadat příští česká vláda. Do koalice s hnutím ANO Andreje Babiše se nikdo nehrne a politická vyjednávání tak budou pokračovat. Politici řekli svůj názor, kdy se podaří poskládat kabinet, který by důvěru většiny poslanců získal.

Andrej Babiš je přesvědčený, že jeho vítězné hnutí ANO má skvělý program. I proto se snaží zajistit menšinovou vládu a zároveň přesvědčit poslance a zástupce svým programem. Jenže zatím se mu to nedaří. A sestavení vlády je tak stále v nedohlednu.

 

"Zažili jsme i dobu, kdy to trvalo více jak půl roku. Situace momentálně není o moc jednodušší, může se to vléct, ale rozhodně by se to nemělo vléct čtyři roky," upozornil místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

 

Místopředsedkyni ODS leží v žaludku hlavně tvrzení prezidenta Zemana, že by Babiše mohl nechat vládnout i bez důvěry Sněmovny. "Podle toho, co nám předvádí pan Babiš a pan prezident Zeman, bude mít menšinovou vládu bez podpory Poslanecké sněmovny a dokonce nám říkají, že by ta vláda mohla vydržet čtyři roky, což je naprosté ohýbání Ústavy a s tím nebudeme nikdy souhlasit a uděláme vše proto, aby to tak nebylo," prohlásila Alexandra Udženija.

 

 

Ani předseda SPD nehodlá Babiše podpořit v sestavení vlády. "Já bych byl rád, aby tu vládla vláda, která prosazuje náš program, ale jak to tak vidím, tak první pokus bude pragmatický. Schází osm hlasů a je možné, že Andrej Babiš je najde. U nás, SPD, je ale nenajde," řekl Tomio Okamura.

 

Místopředseda Pirátů žádné větší komplikace při sestavování menšinové vlády neočekává. "Předpokládám, že pokud to bude menšinová vláda, tak ten proces bude velmi rychlý - třeba do měsíce," pronesl Jakub Michálek.

 

Politologové upozorňují, že se nabízí i jiné řešení než sestavení menšinové vlády. "Řešením krize, o němž ale zatím prý nikdo neuvažuje, by byla široká duhová koalice bez hnutí ANO. S komunisty by měla 122 poslanců. Překážkou je kromě jiného i prezident Zeman. Ten už řekl, že dá dvě šance sestavit vládu Babišovi," prohlásil Jan Kubáček.

 

K tomuto řešení se staví skepticky i strany. "Vládu všech proti Babišovi? Tak to určitě není na pořadu dne, by se musela spojit ODS, komunisti a SPD - a to by byl spíše duhový cirkus," upozornil Michálek. "Já myslím, že jsme skutečně před prvním pokusem, máme čas. Důležité je, aby ten, kdo je pověřen sestavením vlády, bez zbytečného odkladu předstoupil před Poslaneckou sněmovnu a žádal o důvěru," přidal se Okamura.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688