Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  02.04.2014 17:20:53

Vyšší zisky? Jde to!

V podnikání je vždy hlavním úkolem zajistit dobré ekonomické výsledky firmy. Krátkodobě jde vyšší ziskovosti dosáhnout seškrtáním nákladů, ale dobrý manažer ví, že lepší cestou je správně nastavená vize a strategie firmy, dobré řízení se správně nastavenými zpětnými vazbami a realistické plánování rozvoje. Jen tak může vzniknout firma, která je dlouhodobě úspěšná, prosperující a perspektivní. 

Tohoto imperativu si byly dobře vědomy nejlepší evropské firmy (ABB, Nestlé, Siemens,...), když v roce 1988 sdružily prostředky a založily Evropskou nadaci pro management kvality (EFQM). Nadace dostala jediný úkol: zanalyzovat nejlepší systémy řízení ve světě a vytvořit model, který vrátí Evropě konkurenceschopnost. Tak vznikl Model Excellence EFQM – nejúspěšnější model řízení firem v evropské historii.

Nahradit náhodu systémem, chaos plánováním a přesčasy efektivitou
Základní myšlenka modelu je jednoduchá:  Popsat firmu formou otázek a odpovědí, umožnit srovnání s obdobnými společnostmi a ukázat, kde má podnik slabiny. Po vypracování zprávy získá management podrobnou mapu chyb a nedostatků, takže okamžitě odhalí i ty nejmenší problémy v odlehlém oddělení. Model také ukáže cestu k jejich nápravě.

"Je obdivuhodné, že Model excelence EFQM funguje stejně dobře malé firmě i v koncernu s desítkami tisíc zaměstnanců", říká Jan Taraba, ředitel Národního informačního střediska podpory kvality. "EFQM se prostě podařilo vytvořit návod na řízení, který je plně funkční ve firmách všech velikostí i oborů."

Model Excelence EFQM je v celé Evropě uznáván jako jeden z nejkomplexnějších manažerských nástrojů. Používá ho cca 60% velkých a středních společností, celkem jeho výhod využívá přes 30.000 firem. 

Výsledky, které přesvědčují
Univerzitní knihovny, nabídkové katalogy poradenských firem i internetové prezentace jsou plné desítek zaručených metod a systémů, jak správně a efektivně řídit firmu a dosáhnout úspěchu. Některé jsou k dispozici zdarma, jiné, zaštítěné armádami poradců, začínají své ceníky na statisícových částkách. Proč přesto v Evropě dominuje Model excelence EFQM?

"Model nejlépe dokázal svoji funkčnost v praxi," odpovídá Vladimír Straka, předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality ČR. "Dlouhodobé studie univerzit v Leicesteru a ve Vídni prokázaly, že využívání Modelu excelence EFQM prokazatelně zlepšuje ekonomické výsledky o desítky procent. To jsou "tvrdá" data a na ta manažeři firem nejlépe slyší." 

Zlepšení avizovaná studiemi evropských univerzit potvrzuje i rozsáhlý výzkum z USA, který prokázal stejně dramatická zlepšení u firem používajících model ceny Malcolma Baldrige – americké obdoby EFQM modelu.

Česká cesta
V české kotlině bylo vždy zvykem nahrazovat strategické plánování intuicí a systém improvizací. V období bouřlivého rozvoje česká intuice a improvizace fungovaly. Na své mantinely začaly narážet s příchodem recese a pro řadu firem se staly posledním hřebíčkem do rakve.

"Dříve viděly firmy pod pojmem plánování jen socialistické pětiletky, ale dnes každý rozumný manažer ví, že bez plánu a bez systému nejde firmu efektivně řídit. Potvrzují to i průzkumy mezi podnikateli, kde se 98% oslovených manažerů shodlo, že kvalitní koncepční řízení je nezbytné pro dlouhodobou konkurenceschopnost firmy. Přitom ale současně 77% respondentů uvádí, že žádnou moderní metodu řízení nezná!" komentuje český přístup Vladimír Straka.

I u nás se naštěstí najdou manažeři, kteří si limity intuitivního řízení uvědomují a hledají metodu, jak zavést do své práce systém a pořádek. Ti, kteří si vyzkoušeli Model Excelence EFQM jsou vesměs nadšeni a model rozhodně doporučují. A pokud si na něco stěžují, pak jen na to, že neměli model k dispozici dřív.

"Když porovnám certifikaci ISO a zavádění modelu EFQM v naší firmě, můžu říci, že náklady byly velmi podobné. Ale zatímco z certifikace pro nás vyplynulo asi 10 připomínek, nasazení EFQM modelu nám ukázalo 105 námětů ke zlepšení," potvrzuje význam modelu Milan Šrámek, vedoucí managementu kvality KERMI spol. s.r.o., vítěze Národní ceny kvality.

Certifikace ISO je dnes prakticky nutnou podmínkou pro vstup na trh, ale cestou ke skutečné kvalitě a dobrým výsledkům je jednoznačně Model excelence EFQM.

Národní ceny kvality – ocenění, které zvyšuje zisky
Schopnost objektivně porovnat firmy různých velikostí a oborů byla důvodem, proč se Model excelence EFQM stal základem hodnocení Národních cen kvality a Evropské ceny za excelenci. Jde o nejkomplexnější a nejprestižnější ocenění, které může firma ve světě získat. Je udělováno v 85 zemích světa.

"Je to jediná soutěž, která přináší nástroj na zlepšování výsledků a vyšší efektivitu řízení," vysvětluje Jan Taraba. "Díky podpoře Ministerstva průmyslu a obchodu umožňuje podnikům účast v Národních cenách kvality zavést Model excelence EFQM za podstatně zvýhodněných podmínek. A jako třešničku na dortu mohou získat ocenění, které je v celém světě vnímáno jako vstupenka do klubu elitních firem," dodává Taraba.

Pro menší firmy, nebo pro ty, kdo se zavedením modelu váhají, jsou určeny zjednodušené programy START a START Plus. Umožňují vyzkoušet principy a funkčnost modelu s menším úsilím a nižšími náklady.

Novinkou roku 2014 je, že do rodiny programů Národní ceny kvality ČR byl zařazen další program START EUROPE, který je určen jak pro organizace veřejné správy, tak podnikatelských subjektů. Do tohoto programu se může přihlásit organizace kdykoliv během roku. Je založen na úspěšném sebehodnocení a realizaci projektů. V případě splnění požadavků tohoto programu obdrží organizace mezinárodně uznávané osvědčení EFQM – Committed to Excellence.

Ale pozor. Zatímco do modelů START a START Plus je možné se hlásit celý rok, přihlášku do Národní ceny kvality ČR je možné podat jen do 30. dubna 2014! Pokud tedy chcete Vaši firmu přivést na cestu k excelenci, máte nejvyšší čas.

Více informací: www.narodnicena.cz
Přihlášky do Národní ceny kvality ČR: www.sokcr.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688