Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.07.2020 11:27:06

Podle statutů fondů jde zisk Agrofertu jen Babišovi, píše iROZHLAS


Premiér Andrej Babiš (ANO) je jediným příjemcem zisku holdingu Agrofert, který vložil do svěřenského fondu. Podle serveru iROZHLAS to vyplývá ze statutů fondů, které byly dosud neveřejné. Server je má k dispozici. Babiš v nich figuruje jako zakladatel fondů. Dokument definuje několik situací, při nichž by se firma Babišovi bez zbytečného prodlení vrátila, je mezi nimi například jeho konec v politice. Ve statutech je ale také ustanovení, které Babišovi nyní zakazuje uplatňovat na Agrofert svůj vliv. Premiér se ke zjištěním serveru nevyjádřil.

Babiš figuruje ve statutech jako jediný obmyšlený, tedy ten, kdo může mít z fondu užitek. "Prvním a do své smrti jediným obmyšleným je Zakladatel. Při ukončení správy Svěřenského fondu vydá svěřenský správce veškerý majetek ve Svěřenském fondu obmyšlenému," píše se podle serveru v dokumentu.

Babišovi by se firma vrátila, pokud by nevykonával funkci poslance nebo člena vlády. Fond rovněž zanikne, když se změní legislativa o střetu zájmů nebo Babiš zemře. Správce fondu by pak musel do 30 dnů vybrat další obmyšlené. Správce fondu určil Babiš a může ho rovněž odvolat. Může se také jmenovat jako další správce fondů sám.

Statuty uvádí, že v současné době má Babiš právo na informace o hospodaření holdingu pouze v takovém rozsahu, který odpovídá menšinovému akcionáři. "Obmyšlení nejsou oprávněni požadovat jakékoli další informace ani dávat jakékoli pokyny či jinak ovlivňovat svěřenského správce nebo Protektory," uvádí dokument.

Protektoři mohou nahlížet do všech dokladů svěřenských fondů. Jsou jimi ředitel Agrofertu Zbyněk Průša, hlavní advokát holdingu Alexej Bílek a Babišův právník Václav Knotek. Takzvaným rodinným protektorem je Babišova manželka Monika.

Podle ředitele protikorupční organizace Transparency International (TI) Davida Ondráčky jsou statuty důkazem, že je premiér ve střetu zájmů. "Je zakladatel a obmyšlený fondu a v minutě, kdy odejde z vlády, získává akcie Agrofertu zpět. Jeho právníci mu vytvořili účelovou skořápku, ale Agrofert Babiš z ruky skutečně nedal," sdělil serveru.

TI je s Babišem v dlouhodobém sporu. Ohledně střetu zájmů premiéra podala podnět k evropským orgánům a k Městskému úřadu v Černošicích. Premiér organizaci v minulosti opakovaně označil za zkorumpovanou.

Babiš v roce 2017 vložil své akcie kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle auditu Evropské komise má však nadále zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu a také vliv na svěřenské fondy. Česku kvůli tomu hrozí, že přijde o unijní dotace v řádu několika stovek milionů korun. Evropský parlament schválil v půlce června rezoluci o tom, že Babiš zpochybňuje nezávislý výkon své funkce. Babiš dlouhodobě střet zájmů odmítá. Již dříve také uvedl, že je ve fondech jako obmyšlený a že se mu Agrofert vrátí.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688