OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  02.10.2013 10:51:10

Analýza pojistného trhu za 1. pololetí 2013

Pojistný trh v 1. pololetí meziročně poklesl o 3,4 %, když bylo dosaženo celkového objemu téměř 70 miliard pojistného. Výsledek byl tak horší než v letech 2010 a 2011. Zhoršení je zřejmé i z pohledu běžného roku. Konkrétně činí 2 % při 136 miliardách pojistného. A nepřekvapí, že horšího výsledku bylo dosaženo i za samotné 2. čtvrtletí. Jde o velký pokles o 7,8% při téměř 34 miliardách pojistného.

Jedničkou trhu je přes soustavný pokles stále Česká pojišťovna. Získala o 470 miliónů pojistného méně, což je meziročně pokles o 3 %. Ten je menší než pokles celého trhu a tak Česká pojišťovna mírně zvýšila svůj podíl o 0,1%b. Sice tedy stále ztrácí, ovšem pomaleji než před dvěma lety. Dvojkou trhu zůstává Kooperativa, které se naopak podařilo růst. Zaznamenala o 340 miliónů vyšší objem pojistného, což je o 2,7 % více a znamená navýšení tržního podílu o 1,1%b. Obě pojišťovny se tak k sobě výrazně přiblížily. V 1. čtvrtletí se poprvé od roku 2009 se dostala na třetí místo Allianz a toto svoje postavení udržela i přes pokles o 700 miliónů pojistného (o 11,6 %), hlavně v oblasti jednorázů. Znamená to snížení tržního podílu o 0,7%b. Za ní následuje Pojišťovna ČS, která si meziročně naopak polepšila (+440 miliónů, +9,7 %, posílení na trhu o 0,9%b). Ztráty v jednorázech stojí i za výrazným propadem ČSOB Pojišťovny (-3,6 miliardy, -45,1 %, ztráta podílu o 4,8%b), což pro ni znamenalo pokles až na místo páté. Naopak díky jednorázům se na šesté místo dostala Komerční pojišťovna (+1,1 miliardy, +35,5 %, +1,8%b).

V porovnání obou největších skupin obhájila VIG svoji předchozí převahu a je stále silnější než PPF. Meziročně se rozdíl mezi oběma skupinami zvýšil z 600 miliónů na 2 miliardy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Následující tabulka udává vývoj objemu pojistného a tržní podíl po 1. pololetí u nejsilnějších pojišťoven za poslední 4 roky (pojistné v miliónech CZK, „%“ značí tržní podíl, poslední sloupec obsahuje pořadí). Výsledky dokumentují postupnou ztrátu tržního podílu České pojišťovny včetně zpomalení tohoto trendu v posledních dvou letech. Zároveň je zřejmé snižování rozdílu mezi ní a druhou Kooperativou. Následují rostoucí Allianz a Pojišťovna ČS. Dále je zřejmý velký propad u ČSOB Pojišťovny.

Kateřina Lhotská, nezávislá analytička

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688