TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  09.11.2012 10:41:57

Návrh na povinné zveřejňování smluv na internetu poslali zákonodárci do druhého čtení

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecký návrh, aby veřejné instituce i polostátní firmy jako ČEZ zveřejňovali faktury a smlouvy povinně na internetu, dostalv pátek od sněmovny svolení, aby pokračoval do druhého čtení. Zákonodárci návrh poslali ústavně-právnímu výboru a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Pod změnu, která by uzákonila zveřejňování dokumentů v novém Registru smluv vedeném Úřadem vlády, se podepsala více než padesátka poslanců napříč politickým spektrem. Nezveřejněné smlouvy by podle úpravy nebyly platné. "Tento návrh není ani koaliční ani opoziční, je jednoduše potřebný," uvedl v pátek za předkladatele Jan Farský (TOP 09).

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) měl k návrhu řadu námitek, ale obecně vyjádřil vůli, aby text prošel do druhého čtení. Výtky vlády shrnul poslanec Aleš Rádl (ODS). "Shodneme se, že je třeba zajistit, aby veřejnost měla přístup k informacím o uzavřených smlouvách, že jejich uzavírání musí být transparentnější. Vláda má celou řadu připomínek, například, že se jedná o výrazný zásah do systému smluvního práva, proto by měla proběhnout širší diskuse. Není dost vymezeno, které smlouvy by měly být zveřejňovány. Změny obchodního zákoníku by byly matoucí. Není ani vyčíslen dopad na rozpočty státu nebo samospráv. Ústavně právní výbor tyto výtky zapracuje," zmínil.

Veřejné instituce by musely zveřejnit vše, co jim dává za povinnost zákon o svobodném přístupu k informacím. Až po jejich zveřejnění by dokumenty vstoupily v platnost. Smlouvy, které by se na internetu neobjevily do tří měsíců po jejich uzavření, by ztratily platnost absolutně.

"Smlouva, která byla uzavřena za účelem odstranění následků mimořádné události bezprostředně ohrožujících život, zdraví, majetek nebo životní prostředí, je účinná bez zveřejnění," zmínila důvodová zpráva k materiálu. Navíc by firmám nebo ministerstvům, jež smlouvu nezveřejní, hrozila až pětimilionová pokuta.

Ministerstvo financí s návrhem vyjádřilo nesouhlas. Poslanci podle něj dostatečně nevyhodnotili počet smluv, které by se v registru ocitly, ani dopady na státní a jiné rozpočty. Ministerstvo spravedlnosti bylo zas toho názoru, že podmínka povinného zveřejňování smluv by zničila české právní jistoty. "Obsah některých smluv uzavřených mezi státem a třetími subjekty může být zveřejňován na jednom místě, přičemž tuto problematiku by nebylo nutné řešit obecně závazným předpisem, ale například usnesením vlády," dodal rezort ministra Pavla Blažka (ODS). Záměr se líbil ministerstvu vnitra, ale raději by ho vidělo pod vládní taktovkou namísto poslanecké iniciativy.

Pozitivně se k úpravě před jednáním vlády vyjádřil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). "Naše ministerstvo to podporuje. Myslím si, že zveřejňování smluv je jako protikorupční opatření velmi účinná záležitost a byl bych pro, aby se prosadilo. Byť tam jsou nějaké výhrady od různých kolegů, které se týkají spíše technicko-právních záležitostí," prohlásil.

Zákonodárci se inspirovali sousedním Slovenskem, kde zřízení registru smluv stálo přibližně 650 tisíc korun. "Vzhledem ke skutečnosti, že v českém případě budou požadavky úměrně velikosti země a rozsahu v registru zveřejňovaných dokumentů vyšší, očekáváme náklady v řádu jednotek milionů korun," napsali do důvodové zprávy. Na Slovensku úspory dosahují údajně až do výše pětiny objemu veřejných zakázek.

K otázce nákladů se vyjádřil i poslanec Jaroslav Krupka (ODS). "Náklady spojené s centrálním registrem smluv mohou být také značné. Shoduji se s připomínkami vlády, ale rozumím tomu, že je tu obecná vůle pustit materiál do druhého čtení. Už jsme dali plno peněz do IT technologií, tak myslím, že by nebylo dobré vymýšlet nové postupy. Proto využijme cesty, které už byly realizovány například systém datových schránek," nabádal v pátek své kolegy.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688