David Gottwald (Časopis Realit)
Písek  |  16.07.1999 14:04:00

Stavební spoření (5. část-závěr)

Realit: Jakých produktů mohou využít při svém rozvoji a výstavbě obce, družstva či stavební firmy?

Ing. Filip Hrnčíř, M.B.A. Kromě tradičního spoření fyzických osob nabízíme možnost stavebně spořit a následně čerpat úvěr i právnickým osobám. Bytovým družstvům a společenstvím vlastníků bytů je určen Program obnovy bytového fondu, Program privatizace bytového fondu slouží právnickým osobám, obcím či státním institucím při privatizaci bytového fondu. Pro obce a města máme připravenu nabídku komerčních půjček na investice spojené s bydlením. Díky komerčnímu úvěru ČSST vyrostlo například na panelových domech v jihočeských Kaplicích několik střešních nástaveb a v Olomouci tři atypické moderní bytové domy se čtyřiceti byty. Obce Břehy na Pardubicku a Jeřice na Jičínsku s pomocí komerčního úvěru financovaly plynofikaci obce.

Ing. Jan Fišer Nabídka produktů pro právnické osoby je u většiny stavebních spořitelen obdobná, i Modrá pyramida nabízí obcím a městům program zaměřený na privatizaci a modernizace bytového fondu. Je však třeba dodat, že spolupráce s těmito subjekty je samozřejmě jiná a složitější, než je tomu v případně fyzických osob. I naše stavební spořitelna spolupracuje s městy, developery i realitními kancelářemi na mnoha projektech v nejrůznějších místech republiky.

Ing. Vladislav Neužil HYPO stavební spořitelna se zaměřuje především na drobné střadatele, to znamená, že zatím nejdeme cestou velkých projektů. Podporujeme zejména individuální zodpovědnost jednotlivých vlastníků a družstevníků a v menší míře spolupracujeme s některými družstvy a sdruženími vlastníků bytů a domů na podpoře financování oprav bytového fondu.

Mgr. Ing. Rostislav Trávníček Právnickým osobám, které mají uzavřenu smlouvu o stavebním spoření, sice nepřísluší státní podpora, ale mají nárok na všechny další výhody, včetně šestiprocentní úrokové sazby u úvěru. Právě pro obce může být stavební spoření vítanou formou vytvoření finančních zdrojů. Tyto zdroje pak mohou být využity například na plynofikaci. Názorným příkladem využití stavebního spoření právnickou osobou je spolupráce naší stavební spořitelny s městem Písek při výstavbě obytného souboru Čechova ulice - Portyč. S pomocí úvěru od Českomoravské stavební spořitelny hodlá město Písek splatit velkou část komerčního úvěru od Sparkasse Mühlviertel West Bank. Právě využití úvěru ze stavebního spoření přinese městu nemalé úspory.

PhDr. Pavel Pektor Stavební spoření je univerzální produkt, který mohou využít právnické osoby - tj. obce, družstva nebo investoři, například stavební firmy - stejně dobře jako osoby fyzické. Pro právnické osoby jako účastníky stavebního spoření jsou výhodné především úvěry poskytované stavebními spořitelnami. Ze strany obcí je zájem zejména o úvěry na budování nebo rekonstrukce inženýrských sítí - plyn, voda, elektřina, kanalizace. Družstva využívají stavební spoření zejména na údržbu a modernizaci bytového fondu, případně na nástavby, a stavební investorské firmy především na novou bytovou výstavbu

PhDr. Václav Trachta Myslíme, že k našim úkolům patří i financování projektů bytové výstavby. Řadu projektů jsme vypracovali společně s obcemi, kde obce vystupovaly jako stavebníci, a my jsme pomocí výhodných úrokových sazeb, překlenovacích nebo komerčních úvěrů, bytovou výstavbu financovali. Zjistili jsme přitom, že poptávka po těchto bytech je velká a na žádost kupujících proto v těchto projektech pokračujeme i následně formou úvěrů ze stavebního spoření. Takovými projekty jsou byty v různých částech Prahy a Brna, Odolene Vodě, Tachově, západočeském Dolním Žandově, Suchém Dole u Hradce Králové a na mnoha dalších místech republiky. Myslím si, že z této besedy lze učinit jednoznačný závěr: Stavební spoření zaujalo na našem finančním trhu pevnou, dalo by se říci téměř neotřesitelnou pozici, a jeho význam, zdá se, poroste. A třeba budeme za pár let moci parafrázovat staré známé "Co Čech, to muzikant" na "Co Čech, to stavebně spořící..."

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Písek:

16.07.1999  Stavební spoření (5. část-závěr) David Gottwald (Časopis Realit)
02.07.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 129 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
01.07.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 128 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
30.06.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 127 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
29.06.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 126 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688