TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  09.08.2010 11:56:01

ČSSD chce zrušit listinné akcie na majitele, návrhem se bude zabývat vláda

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Listinné akcie na majitele jsou jedním z nejrizikovějších nástrojů umožňujících korupci, sociálně demokratičtí poslanci je proto navrhují zrušit. Současné listinné akcie na majitele by se převedly buď na zaknihované akcie na majitele, nebo na akcie na jméno, návrhem se bude ve středu zabývat vláda.

Český právní řád rozlišuje v současnosti akcie v listinné podobě a akcie v zaknihované podobě. Z hlediska vlastníka se rozlišují akcie znějící na majitele a akcie na jméno. Akcie na majitele jsou neomezeně převoditelné. Právo disponovat s akcií, která je v listinné podobě a je na majitele, má ten, kdo ji fakticky drží a předloží. Osoby, které vlastní akcie na majitele v zaknihované podobě, jsou vedené v evidenci zaknihovaných cenných papírů.

Sociálně demokratičtí poslanci chtějí zrušit listinné akcie na majitele, aby se zvýšila transparentnost akcionářské struktury a minimalizovala se možnost zneužívání těchto akcií. Opatření má především zabránit neprůhledným machinacím ve vztahu k veřejným funkcionářům.

Zaknihované akcie na majitele není třeba podle předkladatelů rušit, protože anonymita držitele je prolomena vedením jeho údajů v centrální evidenci a jejich povinnou aktualizací.

Sociální demokracie navrhuje, aby se během dvouleté lhůty všechny listinné akcie na majitele převedly do podoby zaknihovaných akcií na majitele nebo do podoby akcií na jméno. V případě, že by tak držitel neučinil, hrozilo by mu, že se jeho akcie zneplatní. V následujícím půlroce by pak byly všechny listinné akcie na majitele převedeny povinně do zaknihované podoby. Pokud by se držitel akcií nedohledal, byly by jeho akcie zneplatněné.

Novela by měla nabýt účinnosti 1. ledna 2011.

"V zásadě existují dva způsoby jak nahradit listinné akcie na majitele, které jsou již emitovány. Buď změnit jejich formu na listinné akcie na jméno, přičemž zákon nestanovuje pravidla pro postup výměny. Tento postup tak zůstává zcela v dispozici valné hromady dané společnosti," vysvětlují sami předkladatelé.

Druhým způsobem je změna podoby z listinných akcií na majitele na zaknihované, což je upraveno v právním řádu. "Pouze se tento způsob stane povinným ve vztahu ke zrušení listinných akcií na majitele, pokud by k němu nedošlo dobrovolně během přechodného období," píše se v předkládací zprávě.

ČSSD upozorňuje, že takovéto řešení má několik výhod. Z technického hlediska, jde o nepříliš komplikovanou legislativní úpravu. Vše lze podle sociálních demokratů provést za relativně krátký časový úsek. Valná hromada akciové společnosti by si mohla zvolit způsob řešení. Při zavádění systému je možné inspirovat se úpravou na Slovensku a vyvarovat se případných nedostatků, které se projevily v praxi, upozorňují předkladatelé. Vznikl by Centrální depozitář akcií, v němž by byly evidovány údaje o držitelích všech akcií.

Zrušení listinných akcií na majitele doporučila také Platforma pro transparentní veřejné zakázky, v níž jsou od května letošního roku zastoupeny dvě desítky subjektů, včetně relevantních politických stran, komor a neziskových organizací.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

10.08. 08:31  populisticky navrh (Radovan Cicko)
09.08. 16:16  Osobně si myslím (Bond)
09.08. 15:43  Osobně si myslím ((O_O))
09.08. 15:30  Osobně si myslím (jikol)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688