TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.12.2009 02:00:09

Pošta vypsala tendr Charouzovi na tělo (21.12.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká pošta vypsala tendr na nová auta tak, že nemohl vyhrát nikdo jiný než Ford. Když ostatní značky protestovaly, Česká pošta chybu uznala, jenže i napodruhé vyhrál největší dealer fordů v zemi, podnikatel Antonín Charouz. Informace přineslo pondělní vydání Hospodářských novin (HN).

Tendr na nákup dodávek za půl miliardy rozjela pošta už před rokem. V obsáhlých podmínkách se skrýval jeden drobný, ovšem nesmírně důležitý požadavek: vítězná dodávka měla uvést nejméně 1600 kilogramů. To ale dokáže pouze Ford Tranzit. HN oslovili nejsilnější značky na českém trhu, ale žádná další takovou dodávku nemá. Některé přitom požadavek pošty nesplňovaly o pár desítek kilogramů.

Když si zástupci Fiatu ztěžovali, ředitel pošty Petr Sedláček jim dal za pravdu. "Zadavatel námitky podrobně přezkoumal a rozhodl, že námitkám v plném rozsahu vyhovuje," napsal Sedláček v dopise, který mají HN k dispozici. Nikdo z pošty však není ochoten vysvětlit, jak se dospělo k požadavku nosnosti 1600 kg.

Nový tendr, tentokrát už "jen" za 300 milionů na nákup 350 vozů, začal letos v září. A Charouz opět vyhrál. Na porovnání Fordu a Fiatu však vůbec nedošlo - pošta Fiat ze soutěže vyřadila. Zájemce totiž musel prokázat, že má zkušenosti alespoň se třemi podobnými obchody. Fiat doložil čtyři - dvě dodal sám, dvě jeho prodejce firma Stratos Auto, s níž šel oficiálně do tendru jako jeden uchazeč. Jenže podle pošty měli prokázat preference každý za sebe - tedy Fiat tři a Stratos Auto také tři.

Přitom advokáti, kteří se zabývají soutěžním právem, tvrdí, že je to chyba. "Reference mohou podle zákona prokazovat uchazeči společně. Lze tedy dovodit, že je možné je takzvaně sčítat," říká David Emr z kanceláře Weinhold Legal. HN se snažily získat vyjádření dnes už bývalého ředitele Sedláčka (v pátek odstoupil, jeho krok však neměl se zakázkou nic společného). Marně. Na písemné otázky nedokázala v pátek odpovědět ani mluvčí pošty.

Vedení českého Fiatu už podalo stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud neuspěje, je připraveno se soudit. "Postup pošty se nelíbí nám ani vedení centrály v Itálii," říká Vlastimil Čepička, country manažer Fiatu Professional.

Petr Barták, bartak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přečtěte si také:

26.01.2015ČEZ vypíše tendr na jaderné palivo Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
15.12.2010Pošta vypsala tendr na mediálku Strategie.cz (Strategie.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688