Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.11.2009 09:16:42

ČEZ se dohodl s Dalkií na koupi 15% akcií a koupi teplárny Trmice

Energetická společnost ČEZ uzavřela s Dalkií Česká republika smlouvu na koupi 85% akcií ve společnosti Dalkia Ústí nad Labem za cenu přepočtenou na 100% podíl 6,3 miliardy a tvořenou pevným a variabilním komponentem. Společnost Dalkia Ústí nad Labem zahrnuje zejména teplárnu Trmice a zhruba 20 procentní podíl v Tepelném hospodářství Ústí nad Labem. Zároveň ČEZ získá 15% podíl v samotné Dalkii ČR za cenu 3,6 miliardy rovněž tvořenou pevnou a variabilní složkou.

ČEZ nabyde podíl ve společnosti Dalkia Ústí nad Labem postupně, nejdříve bude převedeno 85 %. Součástí ujednání je i opce na zbývající 15 procentní podíl ve společnosti Dalkia Ústí nad Labem a stejně tak může za určitých podmínek získat 85 procentní podíl Dalkia zpět. Obě opce souvisí se zájmem obou stran na bezproblémové kontinuitě činnosti v Ústí nad Labem a budoucím vývoji dalších jednání o potencionálních majetkových transakcí.

Samotné dokončení sjednaných akvizic se očekává v následujících měsících po jejich odsouhlasení ze strany příslušných soutěžních orgánů.

ČEZ touto akvizicí naplňuje své dlouhodobé zájmy v oblasti teplárenství. Konkrétně v lokalitě Ústí nad Labem ČEZ již vlastní společnosti Martia a PPC Úžín. Nyní ČEZ bude moci optimalizovat svoje záměry v tomto městě ve spolupráci s představiteli města, a to s ohledem na zabezpečení dlouhodobých dodávek tepla ve vztahu k ekologii a ceně tepla.

ČEZ jednoznačně bude snižovat svoje celkové emiseÚsteckém kraji. Pro zlepšení životního prostředí v Ústeckém kraji dělá Skupina ČEZ maximum - modernizuje elektrárny a staví nové zdroje s vysokou účinností, takže výsledné emise budou hluboko pod limity stanovenými Evropskou unií. Dosáhne jich přitom ještě před rokem 2015, po kterém vstupují v platnost nové emisní limity.

Eva Nováková
tisková mluvčí Skupiny ČEZ

Spekulace ohledně tohoto obchodu se již vynořily během prodeje aktiv International Power, domníváme se, že se tedy mohou zakládat na pravdě. Pokud se obchod uskuteční, tak ČEZ by zaplatil 2,25 násobek tržeb a 10,6 násobek čistého zisku za podíl v Dalkia ČR, což nám připadá jako rozumné ocenění vzhledem k aktuálnímu relativnímu ocenění ČEZutržbám na 2,5 násobku a k čistému zisku 9,6 násobku. Finanční ukazatele Dalkie Ú/n/L neznáme, ale domníváme se, že relativní ocenění bude na podobných hodnotách jako Dalkia ČR, jelikož Dalkie potřebuje zdroje k financování jiných projektů. Vzhledem k nedostatku zajímavých energetických aktiv v ČR a relativně rozumnému ocenění, vnímáme tuto zprávu jako lehce pozitivní pro ČEZ.

R. Kramule, P. Bartek

Podpis dohody pravděpodobně čekal na schválení prodeje International Power Opatovice do rukou J&T za 22,5 mld. ze strany antimonopolního úřadu. To, že ČEZ plánuje koupit podíl Dalkie v ČR se již psalo, informace tak není pro trh výraznou novinkou. ČEZ tak získá výraznější podíl v teplárenství, kde není na českém trhu tak aktivní. Prodejem Dalkia získá zdroje na plánované akvizice, např. NWR Energy nebo Pražskou teplárenskou, kde 49% podíl od J&T koupil právě ČEZ.

Petr Novák

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688