Tiskové zprávy  |  07.05.2009 10:24:14

Finanční krize a stavební spoření – nejčastější otázky

V současné době panující ekonomická krize přirozeně vyvolává v lidech pocit nejistoty a nutí nás klást si celou řadu otázek. Ty nejčastější otázky týkající se ekonomické krize v souvislosti se stavebním spořením pro Vás zaznamenali a zodpověděli odborníci z Raiffeisen stavební spořitelny a. s.

Jak se ekonomická krize dotýká stavebního spoření?
Vzhledem k samotné podstatě a ojedinělé konstrukci stavebního spoření, která zaručuje naprostou bezpečnost, se krize a s ní spojené turbulence na akciových trzích klientů stavebních spořitelen nedotýkají. Bezpečnost stavebního spoření je obecně dána tím, že k financování úvěrů na bytové potřeby používají stavební spořitelny vklady svých klientů, kteří jsou ve fázi spoření. Tento systém, který používá i Raiffeisen stavební spořitelna, je tudíž zcela bezpečný a v podstatě nezávislý na akciovém trhu či současném vývoji finanční krize. Všichni – noví i stávající – klienti mají stále ze stavebního spoření stejný a garantovaný výnos a statní prémii. Stavební spořitelny mají volné prostředky pro úvěrování bytových potřeb obyvatelstva a fixované úrokové sazby stavebních úvěrů na celou dobu jejich splácení.

Jsou vklady pojištěny?
U všech bank v ČR, a tedy i u stavebních spořitelen, je zajištěno pojištění vkladů fyzických a právnických osob prostřednictvím Fondu pojištění vkladů, jehož činnost je upravena zákonem o bankách. Fond pojištění vkladů vytváří finanční rezervy z příspěvků bank, které jsou použity pro výplatu vkladů v případě potíží některé z bank. S účinností od 15. 12. 2008 jsou vklady fyzických i právnických osob na účtech stavebního spoření pojištěny až do výše 50.000 EUR a 100 % kreditního zůstatku, a to včetně úroků a připsané státní podpory.

Jaký způsob nakládání s finančními prostředky je v současné době bezpečný?
Možností, kam uložit své peníze, je samozřejmě hodně. Běžným způsobem spoření jsou termínované vklady, které nám ale po zdanění zpravidla nepokrývají ani inflaci. Tento rok zřejmě nebude výjimkou a z toho důvodu lze termínované vklady doporučit jen jako okrajovou krátkodobou možnost. Při investici do podílových fondů je zase potřeba velice pečlivě zvážit, jakého výnosu chcete dosáhnout a jaké riziko hodláte podstoupit. Stavební spoření je naopak (a to nejen v době krize) vhodnou možností, jak investovat své peníze zcela bezpečně. Mimo zajímavého úročení získáte také státní podporu a hlavně možnost v budoucnu čerpat výhodný úvěr ze stavebního spoření na financování Vašeho bydlení.

Hovoří se o zpřísnění podmínek poskytování úvěrů. Bude se to týkat i klientů RSTS?
Klienti, kteří dlouhodobě spoří u Raiffeisen stavební spořitelny, jsou jejími známými klienty. V průběhu spořící fáze si vyzkoušeli odkládat určitou finanční částku stranou, není tedy důvod jim pravidla zpřísňovat. Navíc jim po celou dobu splácení úvěru RSTS garantuje stejnou výši úrokových sazeb, nemusí se tak bát, že by došlo ke zvyšování splátek. Pro nové klienty má RSTS podmínky nastaveny dostatečně obezřetně, není tedy důvod je měnit. V Raiffeisen stavební spořitelně je na obezřetný přístup při poskytování úvěrů kladen obzvláště velký důraz – v zájmu klienta i spořitelny. Že se přístup, který usiluje o předcházení vzniku problémů klientů, vyplácí, potvrzuje i skutečnost, že RSTS vykázala k 31. 12. 2008 jednu z nejnižších klasifikací na trhu - pouhých 2,01 %.

Je vhodné zakládat stavební spoření právě nyní?
Právě teď je velmi vhodná doba založit si stavební spoření a naplánovat optimální řešení bytových potřeb vzhledem ke svým finančním možnostem. Všechny stavební spořitelny totiž teď zatím mají více vkladů než úvěrů, ale tento poměr by se měl pravděpodobně vyrovnat do roku 2012. Potom si budou stavební spořitelny na úvěry pro své klienty také půjčovat na mezibankovním trhu a podmínky se tak vyrovnají hypotečním bankám.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688