TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  15.04.2009 02:30:01

Ve středu budou věřitelé rozhodovat o prodeji poděbradských skláren

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ve středu budou věřitelé zkrachovalého podniku Sklárny Bohemia z Poděbrad rokovat na Městském soudu v Praze o prodeji této firmy, která patří do holdingu Bohemia Crystalex Trading. Podnik sice už má kupce, proti je ale banka Citibank Europe, která iniciovala svolání schůze věřitelů.

Na schůzi chce banka prosadit, aby o některých záležitostech místo věřitelského výboru rozhodovala schůze věřitelů. A tam má syndikát věřitelských bank zastupovaný právě Citibnak Europe nadpoloviční většinu.

Postup banky se ale ostatním věřitelům nelíbí. „Citibank Europe schůzi účelově svolal se zjevným záměrem zrušit výběrové řízení,“ uvedl ve zprávě pro soud advokát Petr Voříšek za firmu SCA Packagigng, která je členem věřitelského výboru.

„Jejich postoj nechápu a nerozumím mu. Banka vytváří jen umělé a zbytečné obstrukce,“ prohlásil pro agenturu Mediafax republikový předseda sklářských odborů Vladimír Kubiniec. „Pevně ale věřím, že dojde ke schválení kupní smlouvy,“ dodal. Co se bude dít v opačném případě, si odbory zatím nechávají pro sebe. Již dříve ale uvedly, že budou protestovat před sídly bank.

Ve výběrovém řízení, jemuž hrozí zrušení, nabídla nejvyšší cenu 61 milionů korun, nově vzniklá firma Crystal Bohemia. Suma se ale bance Citibank Europe zdála nízká a chtěla jí navýšit dalším jednáním s potencionálními kupci. S podobnou taktikou totiž banky uspěly v případě prodeje Karlovarského porcelánu. Citibane Europe ale tvrdí, že se proti postavili zbývající členové věřitelského výboru. „To, že se Crystal Bohemia dozvěděl o výsledku bezprostředně po skončení jednání, prakticky znemožnilo pokus o dosažení vylepšené nabídky,“ uvedla Citibank Europe ve zprávě pro soud.

Toto nařčení ale zástupce SCA Packaging odmítá. Podle něj měla banka ještě před konečným rozhodnutím možnost licitovat o ceně, ale nevyužila toho. Petr Voříšek považuje i za málo pravděpodobné, že by cena mohla být vyšší. Druhý zájemce, který nabídl o dva miliony nižší částku, je totiž majetkově i personálně spojený s Crystal Bohemia. A třetí v pořadí nabídl „jen“ 26,5 milionu korun.

Voříšek se dokonce obává, že současný postup banky může odradit jediného vážného zájemce. Oddalování prodeje zároveň snižuje cenu firmy. To řekl agentuře Mediafax i Pavel Louda, zástupce Crystal Bohemia. „Podnik ztrácí na hodnotě,“ konstatoval. Jeho slova potvrzují i nabídky od Crystalu. Loni chtěli za podnik zaplatit sto milionů korun, nyní nabízeli 61 milionů.

Na hrozbu snižování hodnoty podniku upozornila i insolvenční správkyně Agáta Lejdarová ze společnosti Auré. „Pokud nedojde k prodeji a předání podniku v co nejkratší době, bude se muset celý podnik zcela uzavřít a jeho hodnota by tím poklesla,“ uvedla Agáta Lejdarová. I nyní, kdy podnik nevyrábí, totiž stojí měsíční provoz 1,3 milionu korun.

SCA Packaging se také podivuje nad tím, že má banka námitky proti podmínkám výběrového řízení, které si sama prosadila na schůzi věřitelů. „Jestliže se Citibank Europe nyní snaží zpochybnit pravidla, které si sám prosadil, potom zpochybňuje především své vlastní rozhodnutí,“ uvedl Petr Voříšek. Banka nyní tvrdí, že Crystal Bohemia byl vůči svým konkurentům zvýhodněný, protože zná údaje o sklárnách, které nebyly zveřejněny. S Crystal Bohemia jsou totiž spojení bývalí zaměstnanci Sklárny Bohemia, včetně výkonného ředitele Jaroslava Seifrta st. I toto tvrzení banky ale zástupce SCA Packaging považuje za účelové. O podezření ze střetu zájmů totiž věděli členové věřitelského výboru delší dobu a zástupce Citibank Europe byl zpočátku dokonce proti tomu, aby výbor zjišťoval, zda tomu tak skutečně je.

Bance vadí i postup insolvenčního správce, společnosti Auré. Ta podle nich nerespektuje rozhodnutí zajištěných věřitelů o pozastavení prodeje zajištěného majetku a bance se ani nelíbí způsob, jakým Auré postupovala po vyhlášení výsledků soutěže. Kromě banky je ale zajištěným věřitelem i Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), ta ale takový pokyn Auré nevydala. A bez souhlasu ČSSZ je zřejmě pokyn banky neplatný. Majetek sklárny je ve prospěch syndikátu bank zajištěný jen ze čtvrtiny.

Sklárny Bohemia z Poděbrad jsou v insolvenčním řízení od 22. září minulého roku, v konkursu je firma od 3. prosince. Podnik od konce září nevyrábí a z původních zhruba 530 zaměstnanců jich do práce chodí 19. Na mzdách dluží sklárny od září do prosince 32,6 milionu korun. Výroba skla existuje v Poděbradech od roku 1876. Sklárny Bohemia jsou největším průmyslovým podnikem ve městě.

Sklárny Bohemia jsou součástí holdingu Bohemia Crystalex Trading, jemuž věřitelské banky poskytly v roce 2001 na refinancování úvěrů 5,2 miliardy korun. Holding za to ručil majetkem všech svých výrobních podniků. Do vyhlášení insolvenčního řízení holding splatil 2,3 miliardy korun. Zbývající peníze chtějí banky získat z konkurzu a vzhledem k tomu, že se jedná o zajištěné věřitele, pohledávky ostatních, včetně zaměstnanců, budou uspokojené jen v minimální míře.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688