TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  09.04.2009 08:01:21

Topolánek vyzval strany, aby se zabývaly změnou volebního zákona

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Odstupující premiér Mirek Topolánek (ODS) vyzval ve středu další sněmovní strany, aby se zabývaly změnou volebního zákona. Jeho kabinet už dříve schválil novelu, která by zavedla bonus pro vítěze a polepšila by si i menší seskupení.

Volební zákon nyní leží ve sněmovně, stačí pro jeho přijetí prostá většina, sdělil Topolánek v prohlášení, které obdržela agentura Mediafax. Připomněl, že proti změně se postavila ČSSD. Předloha ale nemá podporu KDU-ČSL, které se zdá bonus pro vítěze v podobě zhruba deseti mandátů příliš vysoký. Topolánek uvedl, že současný systém vyhovuje sociálním demokratům a KSČM. "Nemám pocit, že by to (změna volebního zákona) bylo prosaditelné, není to ani v podmínkách naší dohody, ale bylo by dobře se tím zabývat," řekl premiér a předseda ODS.

Vláda zákon navrhla, aby vítězná strana mohla snáze sestavit kabinet. Neměl by se opakovat stav, který nastal po minulých volbách, kdy nyní končící koalice ODS, KDU-ČSL a SZ získaly v podstatě stejně mandátů jako opozice ČSSD a KSČM. Pokud by se podle vládního návrhu, ODS by místo 81 mandátů získala 85 křesel. Sociální demokracie by si pohoršila ze 74 křesel na 67. Naopak SZ by si polepšila ze šesti poslanců na 11. Lidovci a komunisté by zůstali přibližně na stejných počtech míst.

Novou vládu potom, co padl koaliční kabinet, sestaví podle předběžné dohody čtyř stran předseda Českého statistického úřadu Jan Fischer. Dohodu sice neschválila celostátní konference lidovců, někteří poslanci této strany se ale pod listinu pro podporu vlády a zkrácení volebního období sněmovny podepsali. "Nakonec rozhodují poslanci i o zákonu, který urychlí volby, i o důvěře nové vlády. Poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených se pod takovou dohodu podepsali a tyto podmínky budou plnit," podotkl v prohlášení Topolánek.

Od Fischerovy vlády podle Topolánka nelze čekat velká politická témata. Bude muset po 9. květnu, kdy by se měli noví ministři ujmout funkcí, dokončit české předsednictví Evropské unii, což by podle premiéra neměl být problém. Provede také protikrizová opatření, na nich se nakonec dohodla vláda s ČSSD, uvedl Topolánek. "Letní překlenovací vláda", jak ji nazývá, bude muset také sestavovat rozpočet a dovést ČR k předčasným volbám 9. a 10. října. "Vláda se určitě zapotí a bude muset přes léto velmi intenzivně pracovat," dodal premiér v demisi.

Premiér soudí, že Fischer dal jasně najevo, že bude sestavovat vládu on a se stranami bude jména ministrů konzultovat. "Koaliční návrh určitý máme a jsou to jména přijatelná i pro sociální demokracii, jsou to jména, kdy není jasné z jednotlivých nominací, která strana je navrhovala," řekl Topolánek. Byl to podle něho cíl; mají to být odborníci bez politických ambicí. "Vláda bude politická v tom smyslu, že dostane politickou důvěru parlamentu, ale bude nepolitická ve smyslu nestranickosti odborníků, kteří tam budou," podotkl premiér. Jména navržených ministrů zná, ale bude prý na Fischerovi, pro koho se rozhodne a je to jeho odpovědnost.

Fischera jmenuje prezident Václav Klaus do funkce premiéra na návrh Topolánka a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka ve čtvrtek. Fischer uvedl, že nový kabinet začne sestavovat po Velikonocích.

Michal Burian, burian@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688