TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  01.11.2008 13:51:00

Zdravotní sestry dostanou přidáno a zvýší se jejich kompetence, slibuje ministr Julínek

LUHAČOVICE (MEDIAFAX) - Vyšší platy, posílení kompetencí a změny ve vzdělávání jsou hlavní body řešení akutního nedostatku zdravotních sester. Ministerstvo zdravotnictví už připravilo příslušné legislativní změny, sdělil v sobotu ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) na sněmu České asociace sester.

„Je třeba napravit chybu z minulosti a navýšit cenu práce nelékařů, a tedy zejména sester, v sazebníku výkonů. Můj předchůdce David Rath jako ministr zdravotnictví navýšil cenu práce pouze lékařům a sestry hodil přes palubu,“ řekl Julínek. Ministerstvo připravilo potřebné změny v novele zákona č. 48/1997 Sb., které umožní provést změny v tzv. úhradové vyhlášce a více zaplatit ostatní pracovníky ve zdravotnictví než jen lékaře. Současně by se měla navýšit indexace výkonu nelékařských zdravotnických pracovníků s ohledem na dosaženou kvalifikaci a odpovídající mzdu, což ve svém důsledku znamená zvýšení mzdy nelékaře ve výkonu.

Další změnou z dílny ministra je posílení kompetencí. „Připravuje se novela příslušné vyhlášky, kde je možné dohodnut se s ostatními organizacemi, včetně lékařských společností, na výkonech, kterými lze pověřit absolventa s vysokoškolským studiem nebo se specializací,“ uvedla prezidentka České asociace sester Dana Jurásková.

Podle ministra je nutné odstranit chyby ve vzdělávání. „Velká část absolventek oboru zdravotnický asistent nadále pokračuje ve studiu a nenastupuje do zaměstnání. Sestřičky sedí ve školních škamnách namísto aby byly u lůžka pacienta,“ řekl Julínek. Chyba podle něj nastala před čtyřmi roky, kdy bylo studium v oboru zdravotnický asistent zahájeno a předpokládalo se, že absolventky doplní chybějící stavy ve zdravotnických zařízeních. „Záměr se nesplnil. Po ukončení studia se devadesát procent absolventů rozhodlo pro další studium v oboru všeobecná sestra,“ dodal ministr.

Z ankety ministerstva zdravotnictví vyplývá, že na vyšších odborných školách pokračuje ve studiu z tisícovky přijatých studentů přes osm set zdravotnických asistentů a na vysokých školách studují všeobecné sestry absolventky vyšších zdravotnických škol v 86 procentech „Současný vzdělávací systém zachytává potenciální pracovní sílu. Nepovolit studium by byla diskriminace, proto okamžité řešení není tak snadné,“ přibližuje úskalí nápravy Dana Jurásková. Ministr proto navrhne rozšíření kombinované formy studia a zkrácení studia pro absolventy oboru všeobecná sestra.

Průměrná mzda sester se podle statistik pohybuje v rozmezí od 20 do 25 tisíc korun měsíčně. Podle údajů z Ústavu zdravotních informací chybělo v loňském roce v českých nemocnicích zhruba 750 sester, letos v červnu to bylo již více než tisíc.

Irena Frolová, frolova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688