Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
Akcie v ČR  |  02.02.2004 14:01:49

Trh RM-S v lednu 2004 výrazně posílil

V lednu 2004 pokračoval na trhu s cennými papíry, který organizuje RM-S, trend z předchozího roku a trh nedále posiluje. Index PK 30 se již v současnosti pohybuje na úrovni, která se v historii RM-S projevila pouze v roce 2000. V březnu roku 2000 index PK 30 překonal magickou hranici jednoho tisíce bodů. V současnosti se k této hranici přiblížil již na dohled a prakticky nikdy v historii neuzavíral index měsíční obchodování na tak vysoké hodnotě.

Index otevíral letošní rok na hodnotě 947,52 bodu a měl po celý měsíc výrazně rostoucí tendenci. Z dvaceti lednových obchodních dnů měl index mezidenní pokles pouze v šesti případech, z toho ve dnech 8. až 12. ledna ve třech po sobě následujících dnech. Dne 12. ledna poklesl index PK 30 na nejnižší měsíční hodnotu 941,38 bodu, když se na svoje měsíční minimum dostaly tři největší tituly trhu. Akcie Komerční banky se prodávaly 12. ledna za 2 410 korun, bylo koupeno celkem 86 kusů a pokud je majitel prodal za 14 dní vydělal více než šestnáct tisíc korun, což představuje zhodnocení vložených prostředků ve výši 8 %. Na měsíčním minimu byly 12. ledna rovněž akcie ČEZ, které se prodávaly za 146,50 , maximum koncem měsíce bylo o tři koruny vyšší. Akcie Českého Telecomu byly na nejnižší měsíční hodnotě 12. ledna za 285 , koncem měsíce byl kurz o sedm korun vyšší.

V následujících dnech index postupně posiloval a měsíc uzavíral na hodnotě 983,19 bodu a v průběhu posledního obchodního dne se vyšplhal až na 986,24 bodu. Na vyšší hodnotě byl index v pěti dnech v březnu 2000 a ve dnech 24. a 27. března dokonce překonal hranice jednoho tisíce bodů. Ovšem v žádném měsíci od května 1994, kdy byl index na trhu zaveden, neuzavíral měsíční obchodování na tak vysoké hodnotě. I v březnu 2000 byl závěrečný měsíční index pouze 956,08 bodu. Proti hodnotě koncem prosince index v lednu 2004 vzrostl o 3,8 %.

V třicetičlenné bázi indexu PK 30 mělo poslední obchodní den nižší lednový závěrečný kurz než prosincový pouze pět titulů. Největší pokles zaznamenaly akcie Pražských služeb, které ztratily 8,30%, mezi tituly v červených číslech byly rovněž akcie obou telekomunikačních gigantů. Akcie Českých radiokomunikací ztratily 4,38 % a akcie Českého Telecomu 0,68 %. Naproti tomu pět společností mělo měsíční růst kurzu akcií vyšší než deset procent, byly to: akcie ČMHB, Parama, ŽPSV Uherský Ostroh, Severočeských dolů a České pojišťovny, které zaznamenaly největší nárůst o 21,36 %.

Z emisí mimo index PK 30, se kterými byl realizován alespoň jeden obchod, měly největší pokles akcie Jihostroje, které ztratily 22,23 %, těsně následované akciemi I.EPIC Holdingu s poklesem 22,08 %. Vyšší než desetiprocentní ztrátu měly ještě akcie šesti společností: ČSAD České Budějovice, Software 602, Medicamenty, Perly, Severočeské armaturky a SFINX. Největší růst zaznamenaly akcie Tatry, které se koncem minulého roku prodávaly za 30 korun, do konce ledna však kurz vzrostl o 40 % na 43 korun, Koncem roku se začalo obchodovat s akciemi investičního fondu CONSUS, které v lednu posílily o 23,06 % a více než dvacet procent nárůstu měly závěrečné kurzy akcií ještě pěti dalších společností a celkem 19 dalších akcií se dostalo nad deset procent přírůstku.

S pozitivním cenovým vývojem úzce souvisí příznivý vývoj aukčních obchodů. Pokračoval tak vývoj z druhé poloviny roku 2003 a aukční obchody ve výši 140 milionů korun byly o třetinu vyšší než v lednu minulého roku. Největší zájem byl o akcie ČEZ, kterých se zobchodovalo za 24 milionů, zájem byl i o akcie Unipetrolu s 18 miliony a Komerční banky s 16 miliony korun. Zájem trval i o akcie ISPAT Nová huť, se kterými byly uzavřeny aukční obchody za 15 milionů korun a kurz dále vzrostl o 19,5 % již na 590 korun.

Konce ledna bylo na trhu RMS registrováno celkem 229 emisí, v tom bylo 159 emisí akcií společností, dvě emise akcií zbývajících investičních fondů, 9 podílových listů a 59 emisí dluhopisů. V průběhu ledna byly vyloučeny z trhu akcie Finop Holding, které patřily k likvidním emisím, a tři emise dluhopisů po rozhodném datu před datem splatnosti.

Ing. Ivan Nápravník

RM-SYSTÉM, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.02.2015Leden v Británii – index FTSE výrazně posílil STOX.CZ (Grant Capital)
02.05.2005Trhu RM-S vládly v dubnu akcie OKD a Českomoravských dolů Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
31.12.2004Trh RM-S v roce 2004 výrazně posílil Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688