Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  09.01.2004 16:06:01

Informační memorandum k Unipetrolu si vyzvedlo pouze 10 zájemců



Celkem 17 společností projevilo zájem o účast v privatizaci Unipetrolu. Z toho 12 společnostem účast umožňuje souhlas mezirezortní komise. "Počítat lze ale jen s účastí deseti společností, které si vyzvedly informační memorandum," řekl ČIA místopředseda Výkonného výboru Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta.

Další zájemci se mohou přihlásit ještě v pondělí 12. ledna dopoledne. Kuta s tím ale příliš nepočítá. "Už to není technicky zvládnutelné," uvedl. Právě 12. ledna mají vážní zájemci podat předběžné nabídky na koupi státního podílu v Unipetrolu včetně návrhu kupní ceny. "Ve čtvrtek 15. ledna pak zasedne mezirezortní komise, která sestaví shortlist zájemců pro další jednání," dodal Kuta.

Až po novém roce rozšířila řady zájemců první ruská těžební společnost. Podle Kuty se jedná o ropný koncern Tatneft, konkrétně o jednu z jeho dceřiných společností. Tatneft má sídlo v ruské autonomní republice Tatarstán. V roce 2002 vytěžil 24,6 milionu tun ropy, kontroluje naleziště s 838 miliony tun ropy. Provozuje též vlastní ropné rafinérie. V roce 2002 utržil celkem 145,5 miliardy rublů (zhruba 127 miliard korun), čistý zisk dosáhl 15,8 miliardy rublů.

Mezi zájemci, kteří si vyzvedli informační memorandum, se podle informací ČIA nachází polský PKN Orlen, maďarský MOL, italský Agip, britský Shell, kazašský KazMunaiGaz a výše zmíněný Tatneft. Stát prodává 62,99 procenta akcií Unipetrolu, které se nachází v držení FNM. Za tento podíl by stát podle analytiků mohl získat 10 až 15 miliard korun.

Do holdingu Unipetrol náleží společnosti Chemopetrol, Kaučuk, Benzina, Paramo, Spolana, dále též 51procentní podíl v České rafinérské a 38,9 procenta Aliachemu. Lovochemii a další akcie Aliachemu ovládá Unipetrol nepřímo prostřednictvím firmy Agrobohemie. Podle českých účetních standardů měl Unipetrol v loňském lednu až září čistý zisk 87 milionů korun, tržby dosáhly 49,33 miliardy korun.

-dtr-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688