Cianews.cz (ČIA)
Reality  |  12.11.2003 12:42:01

Pražská ulice Na Příkopě je 18. nejdražší na světě



Pražská ulice Na Příkopě obsadila 18. místo v žebříčku nejdražších nákupních zón na světě. Z loňské 25. pozice si polepšila díky nárůstu nájmu o 25 procent na 1690 eur za metr čtvereční. Vyplývá to ze studie Main Streets Across the World (MSAW), kterou každoročně zpracovává poradenská Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B).

"Praha je jedním z hlavních turistických měst v Evropě. Nákupní ulice v historickém centru zapůsobily proto jako magnet na zahraniční obchodníky od luxusních značek jako Louis Vuitton až po španělskou módní značku Zara," řekl ředitel sekce maloobchodních prostor pražské pobočky C&W/H&B Martin Žížala. Nejprestižnější lokality však podle jeho slov lákají také silné české značky jako třeba Baťa nebo Kenvelo.

Střední a východní Evropa jako celek zaznamenala růst nájmů o 5,3 procenta. Přesto průměrné roční nájemné v tomto regionu ve výši 713 eur za metr čtvereční nedosahuje ani poloviny nájmů v západní Evropě, kde činí 1514 eur za metr čtvereční.

Prvenství v žebříčku patří Fifth Avenue v New Yorku, kde se jeden metr čtvereční nákupní plochy pronajímá za 7967 eur ročně. Se značným odstupem následují na druhé příčce pařížská Champs Elysés (6287 eur za metr čtvereční) a třetí Causeway Bay v Hong-Kongu (4687 eur za metr čtvereční).

MSAW porovnává nájmy maloobchodních prostor ve 226 vyhlášených nákupních lokalitách ve 45 zemích světa. Studie se vztahuje vždy na období od července do června následujícího roku. Z právě zveřejněného ročníku vyplývá, že v době od července 2002 do června 2003 rostly ceny nájmů ve zhruba 40 procentech monitorovaných lokalit. V dalších 40 procentech se ceny udržely stabilní a zbývajících 20 procent vykázalo pokles nájmů.

C&W/H&B působí v Evropě, na Blízkém východě a v Africe jako divize společnosti Cushman & Wakefield, předního světového poradce v oblasti nemovitostí. Své služby poskytuje prostřednictvím 158 kanceláří ve 48 zemích světa a celosvětově zaměstnává 11 tisíc odborníků. Firma založená v roce 1820 dnes poskytuje kompletní poradenství v segmentu komerčních nemovitostí a pracuje pro řadu významných klientů z korporátního, veřejného a soukromého sektoru.

-ved-, -kaj-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Reality:

18.06.2024  Výstavba bytů v roce 2023 mírně klesla ČSÚ (ČSÚ)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688