Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  26.10.2024 23:02:03, aktualizováno 23:05:50

V případě, že Čína napadne Taiwan, dojde ke globální krizi většího rozměru než v roce 2008

TSMC je totiž nejpokročilejším výrobcem logických čipů, které se používají v chytrých telefonech, počítačích, autech nebo domácnostech. Tedy každý jeden z nás čipy denně potřebuje v mnoha svých zařízeních (klíčovým zákazníkem je mimo jiné Apple se svými Ipady, Macy nebo Iphony). Poslední vojenské manévry Číny pak znovu naznačily, jak se mohou geopolitická rizika dále ve světě vyvíjet.

Tchaj-wan se dlouhodobě řadí k nezávislým státům, což ovšem sousední Čína neuznává a nárokuje si jej jako součást svého území. Připomeňme, že po čínské občanské válce (1945–1949) a vítězství komunistů na pevninské Číně se vláda Čínské republiky stáhla na Taiwan. Odtud plynou špatné vztahy mezi oběma státy. A právě produkované čipy z Tchaj-wanu tak mohou hrát svoji výraznou roli ve světové ekonomice. Společnost TSMC je v současnou chvíli nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou v Asii, která vyrábí přibližně 60 procent světových zakázkových polovodičů a 90 procent špičkových čipů (7nm, 5nm). Evropský technologický sektor, včetně klíčových odvětví, jako je automobilový průmysl a výroba spotřební elektroniky, je rovněž vysoce závislý na dodávkách TSMC. Výpadky čipů tohoto producenta by tak ovlivnily dodávky klíčových komponent pro známé výrobce jako např. BMW, Volkswagen či Daimler. Tento sektor se přitom již nyní potýká s náročnou ekonomickou situací a křehkými dodavatelskými řetězci.

V případě, že by došlo ke konfliktu v daném regionu a Čína si chtěla vzít dané území zpět, mohlo by dojít tedy k mimořádně kritické ekonomické situaci. Ta by nakonec z ekonomického pohledu ani zdaleka nesnesla srovnání s probíhajícím napětím na Blízkém východě nebo Ukrajině. Dění v regionu je tedy třeba brát velmi vážně a nelze tedy snižovat naprostou nutnost odrazovat Čínu od možné agrese. Speciálně Evropa má výrazně menší kapacity pro výrobu špičkových polovodičů ve srovnání s Asií. V případě, že by došlo k zastavení produkce TSMC kvůli obsazení ostrova, mělo by to pro Evropu devastující důsledky. Byly by ohroženy klíčové sektory ekonomiky, došlo by rovněž k prudkému růstu cen – přece jen by byla narušena produkce v řadě odvětví, což by byl ukázkový nabídkový šok. Finanční krize v roce 2008 by tedy byla ve srovnání s krizí okolo Tchaj-wanu jen „slabým čajíčkem“. V případě narušení produkce TSMC je odhadován možný pokles světového HDP až o 10 procent.

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

So 22:43  ESG jako jedna z hrozeb pro efektivní alokaci kapitálu? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Pá 21:46  Miroslav Konvalina a Michal Štěrba o prezidentských volbách v USA: Američany… Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 15:18  US - zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v září klesly ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688