Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.10.2024 12:14:29

Důvěra v říjnu stagnovala, u domácností však optimismus po slabém létě roste (Seidler)

Ekonomická důvěra v říjnu po silnějším růstu v předešlém měsíci vesměs stagnovala (velmi nepatrně poklesla), s tím, že u spotřebitelů se situace dále zlepšila, zatímco u podnikatelů naopak (graf 1). V podnikatelské sféře byl však vývoj různorodý, zatímco v průmyslu a stavebnictví se důvěra mírně zlepšila, silnější pokles zaznamenal maloobchod a také služby. Celkově se důvěra domácností dostala na příznivější úroveň z poloviny letošního roku, ačkoli celkově setrvává oproti období let 2014-2019 utlumená. V případě podniků se celkové důvěra nachází v posledních dvou letech na obdobných hodnotách, oproti předcovidovým letům je však nižší jen mírně. Podnikatelé v říjnu hodnotí jako nejvýznamnější barieru růstu nedostatečnou poptávku, tento faktor se v posledním čtvrtletí zvýšil jak u služeb, tak stavebnictví, a v průmyslu setrvává nadále vysoký, jako větší bariéru růstu oproti červenci firmy vnímají i trh práce a nedostatek vhodné pracovní síly.

a

Domácnosti:

Důvěra domácností po rychlém zlepšování začátkem roku začala od května klesat a zářijové číslo tak ukončilo 4 měsíce jejího poklesu. Ačkoli růst důvěry v září byl jen kosmetický, v říjnu přišlo zvýšení silnější a důvěra domácností se tak dostala na ty vyšší úrovně letošního roku. Domácnosti jsou více optimistické ohledně budoucí ekonomické situace i své vlastní finanční situace. Zvýšila se ochota domácností spořit, což je také pozitivní signál ohledně zlepšující se příjmové situace, jelikož domácností mají prostředky navíc, které mohou uspořit. Ačkoli se tak důvěra domácností po slabším létě zlepšila a dostala se nad svůj dlouhodobý průměr, ve srovnání s obdobím 2014-2019 je stále utlumená a přetrvává zde tak prostor pro její další zlepšování (graf 2).

Podniky:

V případě podniků důvěra v říjnu nepatrně poklesla poté, co v září plošně rostla. Ve všech sledovaných segmentech kromě maloobchodu se nachází nad svým jednoletým průměrem. Právě v maloobchodu se důvěra v říjnu zhoršila nejvýrazněji, a to v důsledku slabšího očekávání v příštích 3 měsících. Důvěra poklesla rovněž ve službách, zde však vinou současného horšího hodnocení ekonomické situace, zatímco výhled do budoucna se ve službách oproti září zlepšil. Ve stavebnictví se situace mírně zlepšila, a to zejména z titulu příznivějšího výhledu do budoucna. V průmyslu důvěra vesměs stagnovala a nepatrně se zlepšil výhled na výrobu v příštích měsících (graf 2).

aa

Bariéry růstu:

Ve srovnání s červencem se ve službách i stavebnictví zvýšil faktor „nedostatečné poptávky“ brzdící další růst, u průmyslu setrval na vysoké úrovni, ačkoli se nepatrně snížil (graf 3).Firmy opět vnímají jako větší bariéru růstu trh práce a chybějící vhodnou pracovní sílu (graf 4), což je trochu překvapující vývoj v kontextu pozorovaného ochlazování trhu práce. V průmyslu je však nedostatek zaměstnanců až třetí nejvýznamnější brzda růstu, prvním je nedostatečná poptávka a druhým pak opět rostoucí potíže s nedostatkem materiálů (graf 5).

aaa

bb

ccc

Říjnové indikátory důvěry sice naznačují pokračující problémy na poptávkové straně, které trápí podnikatelský sektor, v případě domácností však opatrně naznačují možný obrat po slabším vývoji v průběhu letních měsíců, který by mohl přinést silnější spotřebu domácností, která doposud zaostávala za očekáváním. Stále však platí, že ekonomický vývoj v posledních měsících spíše zaostal za odhady a nové podzimní ekonomické prognózy tak budou patrně revidovat očekávaný růst pro příští rok směrem dolů oproti původním odhadům, které počítaly s růstem kolem 2,5 %.

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Et 14:28  Česká ekonomika se nechce odlepit od země (Ozvěny trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Et 13:16  Komentář Moore: Důvěra v ekonomiku nepatrně klesla Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688