Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  24.10.2024 06:21:00

Akciím se daří, když se daří ekonomice - Mýty o trhu podle Invesco

Na vybrané mýty o fungování akciových trhů a vztazích kolem nich se zaměřuje komentář Kristiny Hooper, vedoucí stratéžky pro globální trhy Invesco. Dnes se podíváme na první z nich: Ekonomika musí být ve skvělé kondici, aby se jejímu akciovému trhu dařilo.

Není pravda. Příkladem jsou Spojené státy v roce 2009. Růst hrubého domácího produktu USA v tomto roce poklesl o 4,3 %. Přesto index S&P 500 v roce 2009 vykázal zisk 23,45 % z hlediska prostého výnosu cen a 26,46 % z hlediska celkového výnosu.

Ekonomické podmínky mohou být slabé, nebo dokonce velmi špatné, a akcie přesto mohou růst v důsledku různých katalyzátorů, jako je uvolnění měnové politiky, pozitivní ekonomická překvapení nebo jiná pozitivní překvapení u zisků. "Věřím, že je třeba sledovat oblasti akciového trhu, kde jsou „skvrny“ a nízká očekávání; tyto oblasti mohou mít značný potenciál růstu, kde může dojít k nějaké formě pozitivního překvapení, " míní Hooper.

Příkladem jsou akcie ve Spojeném království. "Podle mého názoru mají velmi atraktivní ocenění – poměr ceny k zisku (P/E) indexu MSCI UK je 12,86 a jeho forwardové P/E je 11,66 - a průměrný dividendový výnos je poměrně slušný a činí 3,64 %," soudí Hooper.

V krátkodobém horizontu panuje velká nervozita v souvislosti s podzimním rozpočtem, který bude zveřejněn koncem měsíce, a celkově je zde dlouhodobější negativní nálada co se týče potenciálu britské ekonomiky vzhledem k některým strukturálním překážkám. Já však vidím potenciál pro pozitivní překvapení. Rozpočet nemusí přinést tak vysoké daňové zatížení, jak se očekávalo, nebo možná samotné zveřejnění rozpočtu a odstranění této nejistoty může být pozitivním katalyzátorem pro akcie. Existuje také potenciál pro nějaké pozitivní ekonomické překvapení. Maloobchodní tržby ve Velké Británii za září byly lepší, než se očekávalo, přestože spotřebitelská nálada ve Velké Británii v poslední době klesá. Nezaměstnanost ve Spojeném království se v posledním tříměsíčním období snížila. Zářijový údaj o inflaci navíc naznačuje, že Bank of England má letos větší prostor pro snižování, což je další možný motor akcií.

Podobně jsou na tom i akcie v eurozóně. Nedávné průzkumy indexů nákupních manažerů (PMI) naznačují slabost ekonomiky, ale inflace výrazně poklesla, což naznačuje větší prostor pro Evropskou centrální banku (ECB), aby i v letošním roce snížila své sazby. Díky relativně nízkému ocenění – index MSCI Europe má P/E 15,2 - a dividendovému výnosu nad 3 % mají evropské akcie potenciál i v tomto prostředí. A to zejména vzhledem k tomu, že prognózy zisků byly sníženy kvůli obavám z rostoucích daní a možných cel. Očekávání jsou nyní ještě nižší, takže je zde pravděpodobně větší prostor pro pozitivní překvapení.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688