mmr.cz (MMR)
Dotace  |  23.10.2024 15:55:00

Vláda schválila Živel 4 – na přechodné ubytování po povodních nebo náhradní prostory pro výuku u (TZ)

Obce zasažené povodní mohou prostředky z programu Živel 4 použít k pronájmu modulárních nebo mobilních domů a přípravu ubytovacích prostor rychlou rekonstrukcí a údržbou. Určené jsou pro lidi, kteří kvůli povodni přišli o bydlení. Z programu mohou samosprávy financovat také zajištění prostor pro výuku a další aktivity ve veřejném zájmu například zdravotnické služby.

„Vycházíme vstříc konkrétním požadavkům zasažených samospráv. Jen v Moravskoslezském kraji může přechodné ubytování kvůli vytopeným obydlím potřebovat až 450 lidí. Modulární domy jsou vhodné řešení hlavně pro menší obce, kterým chybí alternativní prostory. Na jejich pronájem máme v programu Živel 4 až jednu miliardu,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek. Prostředky z programu Živel 4 mohou samosprávy využít také na zajištění nouzových prostor pro vzdělávací aktivity. Povodně zasáhly řádově desítky škol a školek. Zaměstnanci se obětavě snaží zajistit výuku, mnohdy přitom řeší škody u sebe doma. Chceme, aby se děti mohly učit společně na jednom místě, online výuka po delší dobu je opravdu až krajní možnost. Proto obcím už příští týden nabídneme peníze na různá dočasná řešení – rekonstrukce a úpravy prostor nebo modulární školy a školky,“ dodal Kulhánek.

O dotace z programu mohou žádat hlavně obce a kraje nebo jejich příspěvkové organizace, církevní a náboženské organizace nebo další subjekty, které provozují vzdělávací zařízení. U nejmenších obcí do 3 000 obyvatel může dotace pokrýt až 90 % nákladů, v případě krajů je to maximálně 50 %. Pokud náklady obce na nouzová opatření v programu přesáhnou čtvrtinu jejího ročního rozpočtu, může získat podporu ve výši 100 %. Žádosti začne Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) přijímat 1. listopadu, kdy zveřejní i detailní podmínky výzvy na svých internetových stránkách. „Chceme, aby byla administrativa žádostí o podporu co nejjednodušší. Centrum pro regionální rozvoj proto vyšle přímo do zasažených obcí mobilní týmy, které pomohou starostům a starostkám s odhady škod, jejich dokumentací a vyplněním formulářů. Poradí také, jakou další pomoc s obnovou po povodních stát nabízí,“ dodal Kulhánek.

Do tří týdnů od konce stavu nebezpečí MMR předloží vládě komplexní Strategii obnovy území, které zasáhly povodně. Její schválení se očekává na přelomu listopadu a prosince. Při jejím sestavení bude resort vycházet z údajů o škodách, které nahlásí zasažené kraje. „Velká voda zasáhla v Olomouckém a Moravskoslezském kraji i obce, které patří mezi takzvaná hospodářsky a sociálně ohrožená území. Chceme, aby podpora napříč ministerstvy přispěla nejen k rychlé obnově do původního stavu, ale aby na tom byly samosprávy lépe než před povodní a dlouhodobě se zlepšily životní podmínky jejich obyvateluvedl Petr Kulhánek. Už v předstihu resort připravil na obnovu majetku samospráv 800 milionů korun v programu Živel 2. Může jít například o mosty, komunikace, veřejné osvětlení, prostranství, budovy a jejich zařízení. Podporu je možné použít také na odstranění nánosů ve vodních tocích, vodních dílech a další související práce.

V návaznosti na vyčíslení škod a schválení Strategie obnovy území resort dále připraví program Živel 1, který bude určen pro obnovu majetku samospráv v nejvíce zasažených územích. V přípravě je také Živel 3, který nabídne dotace a výhodné úvěry fyzickým osobám nebo společenství vlastníků jednotek na obnovu bytů v rodinných a bytových domech. Podpora půjde na opravu obydlí poškozeného povodněmi, související demolice nebo výstavbu nového bydlení. V případě zvýhodněných úvěrů se předpokládá možnost čerpat finanční prostředky až do 100 % způsobilých nákladů. Také vyhlášení výzvy v programu Živel 3 bude navazovat na schválení Strategie obnovy vládou.

TZ: Vláda schválila Živel 4 – na přechodné ubytování po povodních nebo náhradní prostory pro výuku u
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688