mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.10.2024 14:20:00

mimořádně složitá situace v oblasti zásobování elektrickou energií (Kuba)

Stále v platnosti: 23.10.2024

Publikováno: 22.10.2024 / 10:22 | Aktualizováno: 22.10.2024 / 14:20

MZV ČR upozorňuje české občany na mimořádně složitou situaci na Kubě v souvislosti s dostupností elektrické energie, zejména po výpadku celé distribuční sítě v pátek 18. října. Tato situace má velmi negativní dopad na fungování většiny služeb v zemi. Byly přerušeny všechny aktivity, které nejsou nezbytné k chodu země. Tento stav má negativní dopad na poskytování služeb zahraničním návštěvníkům. Hotely, které mají možnost výroby elektřiny z náhradních zdrojů, zůstaly v provozu. Stejně tak v provozu zůstávají mezinárodní letiště.

MZV ČR proto doporučuje zvážit všechny okolnosti, které cestovatele mohou během cesty postihnout, a je-li to možné, uvažovat o odložení cesty na dobu, kdy dojde ke stabilizaci podmínek pro turistickou návštěvu.

Od pondělí 21. října postupně začalo docházet k obnovování dodávek elektřiny do sítě v jednotlivých částech ostrova, včetně Havany. Může se však jednat o delší proces. Nadále bude nutné podrobně sledovat konkrétní vývoj ohledně obnovování dodávek elektřiny. S velkou pravděpodobností lze na Kubě nadále očekávat ohlášené i neohlášené výpadky dodávek elektřiny. V této souvislosti mohou být v různých částech ostrova, v odlišných časových intervalech a v různých dobách trvání nedostupná některá zařízení, zejména restaurace, bary, muzea a podobně, která mohou mít zavřeno nebo poskytovat velmi limitovanou nabídku pro nedostatek proudu, vody, plynu nebo pohonných hmot. Většina kritické infrastruktury v zemi funguje.

Pokud by pokračovala dosavadní praxe, pak by nejznámější turistická střediska měla vykazovat výpadky elektřiny v menší míře než zbytek země, přičemž lze očekávat, že větší část hotelů bude schopna výpadek elektřiny nahradit ze záložních zdrojů. O situaci v konkrétních střediscích či hotelech je nutné se informovat u delegátů či zástupců cestovních kanceláří.

Pokud se pro cestu na Kubu rozhodnete, důrazně doporučujeme podrobně sledovat vývoj v zemi, monitorovat aktuální zpravodajství, přivézt si s sebou všechny potřebné léky a osobní předměty, dobíjecí osvětlení a potřebné vybavení pro případ výpadku elektřiny, včetně určitého množství trvanlivých potravin pro individuální cestovatele.

V případě potřeby lze kontaktovat Velvyslanectví ČR v Havaně, a to v pracovní době na standardních telefonních číslech úřadu a mimo pracovní dobu v případě nouze na nouzové lince konzulární pohotovosti: +53-5-264 1001.

Doporučujeme všem cestovatelům zaregistrovat se v databázi DROZD.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688