Miren Memiševič (Skupina Klik.cz)
Finanční rady  |  23.10.2024 15:45:26, aktualizováno 15:47:43

Končící smlouvy na energie po dodavatelích, kteří v roce 2021 ukončili činnost

V roce 2021 řada menších dodavatelů energie ukončila svoji činnost, jako například Bohemia Energy, a v důsledku toho muselo více než 900 tisíc spotřebitelů přejít do režimu poslední instance za výrazně vyšší cenu, než měli doposud. Kontrakt s novým dodavatelem byl většinou sjednán s fixní cenou za energie a na tříleté období, které nyní končí.

 

Stovky tisíc domácností se proto nyní budou rozhodovat, zda si smlouvu automaticky prodlouží, změní produkt u stávajícího dodavatele nebo si najdou nového dodavatele.


 

Tyto smlouvy na dodávku elektřiny a plynu zpravidla obsahují ujednání o automatické prolongaci, tedy prodloužení. Od letošního roku musí dodavatel zákazníky na blížící se termín prolongace upozornit minimálně 30 dnů předem a oznámit jim novou cenu a další náležitosti. Důležité je kontrolovat elektronickou poštu, aby se zákazníci o navržených podmínkách dozvěděli včas a měli možnost projít nabídky na trhu a najít si pro sebe vhodnou alternativu. Tento proces zákazníkům urychlíme a pomůžeme nastavit na našich srovnávačích Skupiny Klik.cz.

Pokud s podmínkami prolongace zákazník nesouhlasí, jedná se současným dodavatelem o změně smlouvy, nebo si najde jiného, ale do 20. dne před prolongací musí smlouvu vypovědět. Ačkoli ceny energií oproti vrcholu krize již výrazně poklesly, stále zůstávají vyšší než před jejím začátkem. Po prolongaci se proto dají očekávat vyšší ceny, a tudíž je srovnání nabídek od jednotlivých dodavatelů nezbytné.

Ceny elektřiny i plynu jsou v průběhu celého roku hodně dynamické a špatnou volbou mohou lidé žijící v rodinných domech přeplácet i desetitisíce ročně v závislosti na spotřebě. U bytů to takový rozdíl není, ale pořád jde o tisíce.

Dobrou zprávou je, že scénář z konce roku 2021 by se už neměl opakovat díky úpravě v energetickém zákoně. Ten dodavatelům ukládá povinnost mít nakoupenou takovou zásobu energie, aby pokryla spotřebu smluvních odběratelů.

 

Naším doporučením nicméně i nadále zůstává si pravidelně kontrolovat vyúčtování a vždy si nabídky nechat přepočítat a porovnat. Je nerozumné zatěžovat rodinný rozpočet o zbytečně vysoké výdaje. 

 

Miren Memiševič

vedoucí energetické a telekomunikační divize Skupiny Klik.cz

Více jak 10 let se pohybuje v oblasti rozvoje obchodu a z toho je již 7. rokem specialistou na pojišťovnictví a finanční služby. Začínal v roce 2017 v ePojištění.cz, ve kterém se postupně vypracoval až na pozici vedoucího obchodu. Byl zodpovědný za rozvoj životního a neživotního pojištění. Díky svým zkušenostem se nyní v rámci Skupiny Klik podílí na vybudování týmu v oblasti energii a mobilních tarifů. Má na starost komunikaci s obchodními partnery napříč energetickým a telekomunikačním trhem a stanovuje strategie s cílem vytvořit nejen úspěšný, ale i nadále rostoucí tým.


Skupina Klik.cz

Skupina Klik.cz sdružuje přední české internetové srovnávače, které nabízejí klientům možnost najít nejvýhodnější řešení při zřizování povinného ručení, havarijního pojištění, pojištění domácnosti a nemovitosti, cestovního pojištění, životního pojištění, ale i při volbě půjček, hypoték a energií. To vše z pohodlí domova a díky partnerství se všemi klíčovými finančními institucemi na českém trhu. Skupina zastřešuje srovnávače klik.cz, epojisteni.cz, srovnejto.cz, porovnej24 a je součástí mezinárodní skupiny Netrisk Group, která zaštiťuje další srovnávače na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Polsku a Litvě.

Více informací na www.klik.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 13:40  Jaké jsou důsledky jízdy bez povinného ručení? Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
Po 13:29  Proč banky stále nezlevňují hypotéky? Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)
Et 18:19  Objem škod v důsledku srážky se zvěří se za 10 let ztrojnásobil Aleš Rothbarth (Skupina Klik.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688