Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  23.10.2024 14:07:45

Akcie McDonald's padají v souvislosti s nákazou E.colli, analytici snižují svá doporučení

Akcie společnosti McDonald 's klesají v předobchodní fázi o více než 7 % poté, co Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že epidemie bakterie E. coli spojená s hamburgery McDonald's Quarter Pounder vedla k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. Agentura uvedla, že v období od 27. září do 11. října bylo v 10 státech hlášeno 49 případů, přičemž většina onemocnění se vyskytla v Coloradu a Nebrasce. CDC dodala, že „většina“ nemocných uvedla, že jedli hamburger Quarter Pounder od McDonald's.

U jednoho z pacientů se rozvinul hemolyticko-uremický syndrom, což je závažné onemocnění, které může způsobit selhání ledvin. Jeden starší dospělý v Coloradu zemřel.

Společnost McDonald's uvedla, že první výsledky probíhajícího vyšetřování ukazují, že některá z onemocnění mohou souviset s čerstvou cibulí nakrájenou na tenké plátky která se používá v Quarter Pounder a pochází od jediného dodavatele, který obsluhuje tři distribuční centra. Společnost McDonald's nařídila všem místním restauracím, aby ze svých zásob odstranily plátkovanou cibuli, a pozastavila distribuci této složky v postižené oblasti.

Hamburgery Quarter Pounder budou dočasně nedostupné v několika západních státech, včetně Colorada, Kansasu, Utahu a Wyomingu, a v částech dalších států, uvedla společnost McDonald's. Dodala, že spolupracuje s dodavateli na doplnění ingrediencí.

Většiny států a položek menu se nákaza netýká, uvedl prezident společnosti McDonald's USA Joe Erlinger ve videu. Dodal, že ostatní výrobky společnosti z hovězího masa, včetně cheeseburgeru, hamburgeru, Big Macu, McDouble a dvojitého cheeseburgeru, nejsou nákazou zasaženy. Tyto sendviče používají jiný druh cibulového výrobku.

Quarter Poundery jsou pro McDonald's hlavní položkou menu, která ročně vynese miliardy dolarů. V roce 2018 společnost McDonald's uvedla na trh čerstvé hovězí maso pro hamburgery Quarter Pounders ve většině svých prodejen v USA.

CDC uvedlo, že počet osob postižených touto nákazou je „pravděpodobně mnohem vyšší“, než kolik bylo dosud hlášeno. Agentura uvedla, že je to proto, že mnoho lidí se z nákazy bakterií E. coli zotaví, aniž by byli testováni nebo se jim dostalo lékařské péče. CDC také dodala, že obvykle trvá tři až čtyři týdny, než se zjistí, zda je nemocný pacient součástí epidemie.

Nákaza již měla dopad na vnímání akcií McDonalds analytiky, podle společnosti Baird je čas přesunout akcie společnosti McDonald 's na vedlejší kolej. Analytik David Tarantino snížil hodnocení akcií na neutral z outperform s tím, že problém s bezpečností potravin spojený s hamburgery Quarter Pounder může krátkodobě ovlivnit sentiment a ovlivnit tržby srovnatelných prodejen.

„I když jsme přesvědčeni, že McDonald's nakonec dokáže problém s bakterií E. coli úspěšně zvládnout, zvýšené riziko spojené s krátkodobým výhledem poptávky v USA přináší pochyby a zároveň vidíme známky stále náročnějšího ekonomického prostředí mimo USA,“ napsal Tarantino.

Analytik nicméně zopakoval svůj pozitivní dlouhodobý výhled na akcie vzhledem k silným základním ukazatelům a obchodnímu modelu. Nicméně nejistota ohledně toho, jak brzy se společnosti podaří tento problém vyřešit – a rozsah mediální pozornosti – vytváří v krátkodobém horizontu problémy s vnímáním veřejnosti.

Spolu se snížením doporučení Tarantino snížil cílovou cenu na 290 USD z 320 USD za akcii a snížil své odhady zisku pro čtvrté čtvrtletí a rok 2025. Nová cílová cena znamená přibližně 8% pokles oproti úternímu závěru.

Také další společnosti na Wall Street předpokládají napjaté krátkodobé nastavení. Analytik společnosti Barclays Jeffrey Bernstein ponechal své hodnocení „overweight“, ale poznamenal, že akcie mohou v krátkodobém horizontu vykazovat horší výkonnost.

„Vzhledem k všudypřítomnosti McDonald's na mnoha trzích po celém světě budou tradiční & sociální média pravděpodobně o těchto výskytech informovat,“ napsal. „Z hlediska dopadu na akcie je pro McDonald's klíčový čas na rychlé a rozhodné omezení a potlačení epidemií.“

Zveřejnění výsledků naplánované na příští týden považuje za příležitost pro vedení společnosti, aby ulehčilo investorům, ale vyjádřil obavy z širšího ústupu v celém odvětví rychlého občerstvení v nejbližší době vzhledem k významu společnosti McDonald's. Z nespokojených zákazníků by mohli těžit konkurenti jako Burger King a Wendy's.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688