europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  22.10.2024 12:23:00

Parlament schválil půjčku Ukrajině ve výši až 35 miliard eur krytou ruskými aktivy

Parlament schválil novou makrofinanční pomoc Ukrajině proti brutální ruské agresi 518 hlasy (56 bylo proti a 61 se zdrželo hlasování). Půjčka je příspěvkem EU k podpoře Ukrajině ve výši až 50 miliard dolarů (přibližně 45 miliard eur), na které se v červnu loňského roku dohodla skupina G7. Konečná částka, kterou EU přispěje, může být nižší v závislosti na výši půjček poskytnutých ostatními partnery G7.

Nově zřízený mechanismus úvěrové spolupráce pro Ukrajinu umožní Ukrajině v budoucnu získat příjmy ze zmrazených aktiv Ruské centrální banky nacházejících se v EU. Tyto prostředky pomohou Ukrajině obsluhovat a splácet půjčku EU i půjčky od dalších partnerů ze skupiny G7. Zatímco prostředky mechanismu mohou být použity na obsluhu a splácení půjček, Kyjev může makrofinanční pomoc využít podle vlastního uvážení.

Nové prostředky makrofinanční pomoci budou vypláceny do konce roku 2025. Půjčka je podmíněna trvalým závazkem Ukrajiny udržovat účinné demokratické mechanismy, dodržovat lidská práva a dalšími podmínkami politik, které budou stanoveny v memorandu o porozumění. Kromě toho se na půjčku makrofinanční pomoci budou vztahovat řídící a kontrolní systémy z Nástroje pro Ukrajinu spolu se zvláštními opatřeními k předcházení podvodům a jiným nesrovnalostem.

Prohlášení zpravodajky

Zpravodajka Karin Karlsbrová (Renew, SE) uvedla: „Ukrajina nadále odolává ruské agresi a její stateční občané bojují nejen za svou vlastní existenci a svobodu, ale také za demokracii, lidská práva, svobodu a mezinárodní právo pro nás všechny. Potřeba finanční podpory je obrovská a naléhavá. Rusko musí zaplatit za napadání Ukrajinců a brutální ničení infrastruktury, měst, vesnic a domovů v zemi. Břemeno obnovy Ukrajiny ponesou ti, kteří jsou za její zničení zodpovědní, tedy Rusko.“

Další postup

Členské státy již návrh podpořily a Rada plánuje nařízení formálně přijmout písemným postupem po hlasování Parlamentu. Nařízení vstoupí v platnost následující den po vyhlášení v Úředním věstníku EU.

Souvislosti

V září Komise oznámila půjčku EU Ukrajině ve výši 35 miliard eur, která je součástí plánu skupiny G7 poskytnout Ukrajině půjčky ve výši až 50 miliard dolarů (přibližně 45 miliard eur). Půjčky mají být financovány z budoucích příjmů ze zmrazených ruských státních aktiv.

V rámci sankcí, které EU uvalila na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu, byla od února 2022 imobilizována aktiva Ruské centrální banky držená finančními institucemi v EU v hodnotě přibližně 210 miliard eur. Členské státy se rozhodly vyčlenit zisky z těchto aktiv a použít je na podporu vojenského úsilí i obnovy Ukrajiny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688