Allianz Trade (Allianz Trade)
Makroekonomika  |  22.10.2024 13:55:06

Letos se celosvětově v insolvenci ocitne více společností, než se očekávalo. V Evropě a Severní Americe to může ohrozit 1, 6 milionu pracovních míst

V letošním roce počet společností, které se dostaly do insolvence, vzroste dle analýzy Allianz Trade celosvětově o 11 %, oproti předchozímu roku. Jedná se o prudší nárůst, než experti odhadovali na začátku roku – za celosvětovým růstem stojí hlavně západní Evropa, kde se počet insolvencí zvýší o 14 % oproti minulému roku, a USA, kde dojde k nárůstu o 31 %. Další nárůst insolvencí může v Evropě a Severní Americe ohrozit více než 1,6 milionu pracovních míst. Česko zaznamená nárůst o 10 % oproti předchozímu roku.

Allianz Trade ve své nejnovější zprávě o globální platební neschopnosti odhaluje závažnější výhled pro globální podnikatelské prostředí, přičemž se předpokládá, že platební neschopnost v roce 2024 vzroste o 11 %, což je ještě prudší nárůst, než se předpokládalo na začátku roku, kdy prognózy předpovídaly růst o 9 % s následnou stabilizací v roce 2025. Poslední vývoj však ukazuje méně pozitivní vývoj nejenom pro letošní rok, ale i pro rok 2025, kdy by mělo dojít k ročnímu navýšení insolvencí společností o 2 % a stabilizace by měla následovat až v roce 2026.

„Větší nárůst insolvencí podniků je částečně způsoben stále utlumenou globální poptávkou, přetrvávající geopolitickou nejistotou a nerovnoměrnými podmínkami financování. Lze ji také vysvětlit ,nahromaděním' insolvencí, protože podniky již nejsou chráněny podpůrnými opatřeními zavedenými během pandemie a energetické krize. Proto budou země představující více než polovinu světového HDP v roce 2024 zasaženy dvouciferným nárůstem insolvencí a dvě třetiny z nich mohou letos překonat jejich počet insolvencí před pandemií. Stavebnictví, maloobchod a služby byly zasaženy nejsilněji, a to jak z hlediska četnosti, tak i závažnosti“, vysvětluje Kateřina Kirakosjan, vedoucí oddělení pohledávek české pobočky Allianz Trade.

Za větším nárůstem platební neschopnosti podniků, než se očekávalo, stojí zejména západní Evropa, kde analýza Allianz Trade předpokládá, že rok 2024 skončí dalším nárůstem insolvencí podniků o 14 %. „Největší nárůst by měl být zaznamenán v Nizozemsku (35 %), Irsku (33 %) a Švédsku (29). Dvojciferný nárůst se týká i hospodářských tahounů Německa (25 %), Francie (18 %) a Itálie (22 %). Naopak země mimo EU jako Velká Británie a Norsko zaznamenaly poměrně malý narůst, a to o 5 % resp. 3 %. Počet insolvencí klesá ve sledovaném regionu pouze v Dánsku, kde by měl být počet insolvencí společností menší o 16 %“, říká Kateřina Kirakosjan.

Velký nárůst má nejsilnější ekonomika světaUSA. V případě Spojených států dojde v roce 2024 k nárustu o 31 %, ale z hlediska trendu se jedná o menší růst, než v roce 2023, kdy oproti předešlému roku došlo k raketovému navýšení o 41 %. Analýza předpokládá, že v následujícím roce bude růst činit 12 % a v roce 2026 naopak dojde ke snížení počtu podniků v platební neschopnosti o 4 %.

Další nárůst insolvencí podniků může být jedním z klíčových faktorů na zvýšení nezaměstnanosti. Jen v Evropě a Severní Americe ohrozí v příštím roce více než 1,6 milionu pracovních míst. „Tato hodnota je vypočtena na základě podílu podniků, které okamžitě přejdou do fáze likvidace (v průměru 70 %), a podílu propuštěných osob ve fázi restrukturalizace (přibližně 35 %). Hlavními ohroženými odvětvími jsou opět stavebnictví, maloobchod a služby. Ohrožená pracovní místa odpovídají téměř 8 % celkového počtu nezaměstnaných v Evropě a USA a představují desetileté maximum.

Nárůst společností v platební neschopnosti se nevyhne ani Česku. „Letos očekáváme navýšení insolvencí podniků o 10 % oproti předchozímu roku. Mělo by se však jednat o vrchol nárůstu. Naopak v roce 2025 očekáváme snížení insolvencí o 5 % v roce 2025 a o3 % v roce 2026. Snížení počtu insolvencí oproti předchozímu se letos ve střední Evropě dočká Maďarsko (25 %), kde však loni došlo k cela zásadnímu nárůstu o 146 %,“ vysvětluje Kateřina Kirakosjan.

Zdroj: Analýza Allianz Trade  

Jedním z faktorů, od kterého se očekává, že by mohl ovlivnit vývoj insolvencí podniků je snižování úrokových sazeb. „Postupné uvolňování měnové politiky by sice mohlo přinést určitou úlevu, ale pro podniky, které se potýkají s problémy, to nemusí být záchrana. Nižší úrokové sazby sice snižují výpůjční náklady, zlepšují peněžní toky a zvyšují ziskovost, ale nemohou plně vyřešit finanční problémy, které se nad podniky vznášejí. Podniky již snižují zadlužení a přizpůsobují se vysokým sazbám. Naše analýza naznačuje, že současný cyklus uvolňování sazeb (-2 p.b. do září 2025) by vedl ke snížení trendu platební neschopnosti o -4 p.b. díky vyšším maržím (až +2 p.b. v Německu, +4 p.b. ve Francii, +3 p.b. ve Velké Británii a +2,8 p.b. v USA). To by však jen mírně kompenzovalo celkový nárůst například v USA a posílilo pokles ve Francii,“ uzavírá Kateřina Kirakosjan.

Allianz Trade

Allianz Trade je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52 000 klienty a zastoupením ve více než 50 zemích.

Allianz Trade je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V České republice působí již od roku 1997.

Více informaci na: www.allianz-trade.com/cs_CZ.html

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688