Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  22.10.2024 10:12:15

TipCars Index: Počet ojetých Octavií a Fabií na trhu dál klesá, nabídka elektromobilů meziročně vzrostla o 40 %

auto ojeté ilustrační

Pozice nakupujících a prodávajících na trhu s ojetými vozy zůstala v září vyvážená. Vyplývá to z TipCars Indexu sestavovaného na základě nabídek deseti nejvyhledávanějších modelů na trhu. Dlouhodobější vývoj však díky růstu množství vozů na sekundárním trhu stále více nahrává nakupujícím. V případě Škody Kodiaq vzrostl meziročně počet nabídek o 53 %. Rychle v autobazarech roste i zastoupení elektromobilů. Oproti loňskému září jich aktuálně nabízí o 40 % více. U 9 z 10 nejvyhledávanějších ojetých elektromobilů navíc meziročně došlo k poklesu průměrné nabídkové ceny.

Hodnota TipCars Indexu popisujícího nabídku deseti [1] nejvyhledávanějších modelů sice v září oproti srpnu mírně stoupla, tentokrát však výrazně pomaleji, než tomu bylo v předešlém měsíci. Za září Index dosáhl hodnoty 1093 bodů, o 6 bodů více než v srpnu. „Oproti srpnu zůstalo rozložení sil na trhu s ojetinami relativně vyvážené. Za mírným nárůstem Indexu stojí zejména pokračující pokles množství nabídek těch úplně nejpopulárnějších modelů na trhu – Škody Octavia a Fabia. Dohromady se u nich oproti červenci celkový počet nabízených kusů propadl o celých 12 %,“ vysvětluje Marek Knieža, ředitel TipCars.

Navzdory trendům posledních měsíců však nadále platí, že z dlouhodobého hlediska hraje vývoj na trhu s ojetými vozy do karet spíše nakupujícím. Ve srovnáním se stejným měsícem v loňském roce totiž v září klesla hodnota TipCars Indexu o 12 %. Za propadem stojí stoupající množství vozů, ze kterých mohou aktuálně zájemci o koupi ojetiny v autobazarech vybírat. Oproti loňskému roku registruje TipCars růst nabídky u všech deseti modelů, ze kterých je Index sestavován. Největší skok si připsala Škoda Kodiaq, u níž stoupl počet nabídek meziročně o 53 %.

V září bylo přes motoristický portál TipCars mezi deseti nejvyhledávanějšími modely nabízeno celkem 14 320 vozů. Nejlevněji z nich vyšla v autobazarech Škoda Fabia, za kterou prodávající průměrně chtěli 182 tisíc korun. Nejvíce prodejci naopak požadovali za BMW řady 5. Průměrná nabídková cena v tomto případě činila 1 080 189 korun.

Elektromobily v bazarech rychle přibývají

V rámci aktuálního vydání se TipCars Index důkladněji zaměřil na segment, o kterém se hovoří stále častěji – elektromobily. Podle dat motoristického portálu TipCars ve srovnání s loňským rokem výrazně stouplo jejich celkové množství nabízené na tuzemském sekundárním trhu. V září evidoval portál TipCars celkem 1317 nabídek vozů s čistě elektrickým pohonem. To je o 40 % více než ve stejném měsíci loňského roku.

Za nabízené elektromobily prodejci v září průměrně požadovali 1 012 992 korun, o 2 % méně než před rokem, kdy nabídka v průměru činila 1 034 045 korun. Kde naopak došlo k mírnému nárůstu, je průměrný nájezd těchto vozů. Ten meziročně stoupl o 8 % na 33 861 kilometrů.

„Relativně pomalý pokles nabídkových cen se může zdát lehce překvapivý. Průměrná částka však zahrnuje opravdu všechny elektromobily v nabídce včetně těch opravdu prémiových, kterých je na sekundárním trhu čím dál tím více. Když se ale podíváme do nabídek autobazarů na nejpopulárnější modely, u naprosté většiny z nich ceny klesají výrazně rychleji,“ vysvětluje Marek Knieža.

Oblíbené modely zlevňují rychleji

Jeho slova potvrzují zářijové statistiky portálu TipCars. S výjimkou Modelu S od Tesly došlo k meziročnímu poklesu cen u všech nejvyhledávanějších elektromobilů. Nejvýraznější propad nabídkových cen zaznamenaly modely, jejichž ceny se pohybují okolo milionu korun. Průměrná cena, za kterou pořídíte ojeté Audi e-tron, meziročně klesla o 16 % na 1 141 635 korun. V případě domácí Škody Enyaq pak došlo k poklesu o 13 %, díky němuž ji aktuálně v bazarech najdete za méně než milion korun. Výrazný pokles nabídkových cen však zaznamenala i Tesla Model 3 či Hyundai Kona, jejichž průměrné ceny klesly ve srovnání s loňským zářím o více než desetinu.

 Pořadí modelů sestupně podle četnosti nabídek (BMW i3 je nabízené nejčastěji)

 
  Mezi deseti nejvyhledávanějšími elektromobily vyjde v současné době nejlevněji elektrická verze Škody Citygo, za kterou prodejci průměrně požadují necelých 350 tisíc korun. V relativně těsném závěsu pak následuje její koncernový kolega Volkswagen e-Golf, za nějž prodejci v průměru chtějí 427 tisíc korun.

Prvenství z pohledu počtu nabízených kusů mezi elektromobily v září držel model i3 bavorského BMW. V autobazarech bylo v tomto měsíci k dispozici celkem 64 těchto vozů. Na pomyslném stupni vítězů jej doplňuje populární Tesla Model 3 a kompaktní SUV Hyundai Kona.

„Ačkoliv počet elektrických vozů na sekundárním trhu vytrvale roste, zatím se ani zdaleka nepřibližuje klasickým vozům se spalovacími motory. Pokud srovnáme počet nabídek v případě Škody Octavia, která je nejčastěji nabízeným ojetým vozem se spalovacím motorem, a BMW i3, které je pro změnu nejčastěji nabízenou ojetinou s elektrickým pohonem, zjistíme, že Octavií je na sekundárním trhu aktuálně asi pětašedesátkrát více. Dá se ale očekávat, že se tento poměr bude v příštích letech pomalu vyrovnávat,“ uzavírá Marek Knieža.



[1] TipCars Index je vypočítávaný na základě dat o deseti dlouhodobě nejvyhledávanějších modelech na trhu. Mezi ně patří vozy domácí značky Škoda (Kodiaq, Superb, Octavia a Fabia), Volkswagenu (Passat a Golf), BMW (3 Series a 5 Series), Mercedesu (E-Class) a Fordu (Focus).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688