mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.10.2024 13:49:00

České strojírenské firmy se představily na energetickém veletrhu v Bergenu

21.10.2024 / 13:19 | Aktualizováno: 21.10.2024 / 13:49

Ve dnech 16. – 17. října 2024 proběhl v norském Bergenu další ročník významného energetického veletrhu OTD. Díky projektu ekonomické diplomacie se na něm měly možnost představit české strojírenské firmy v roli potenciálních dodavatelů pro norský energetický průmysl a navázat s místními partnery cenné kontakty. OTD se tradičně účastní nejvýznamnější norské energetické společnosti. V rámci doprovodného programu čeští strojaři diskutovali o obchodní spolupráci v regionu Vestland a specifikách norských veřejných zakázek.

Druhé největší norské město Bergen je tradičním centrem norského byznysu, zejména s přesahem do lodního a energetického průmyslu. Tento region je otevřen spolupráci se zahraničními partnery a soustředí se tam řada perspektivních projektů, např. výstavba rozsáhlých offshorových větrných parků. Norská vláda výrazně podporuje rozvoj zelených technologií a investuje nejen do výstavby nových větrných parků, ale důraz klade i na posílení kapacit stávajících vodních elektráren. Jejich modernizace a výstavba si v dalších letech vyžádají značné úsilí, které se neobejde bez účasti zahraničních dodavatelů. Také české firmy mohou tento potenciál využít. Česká účast na veletrhu OTD proto poskytla ideální příležitost k navázání kontaktů a prezentaci možností spolupráce.

Letošního ročníku OTD se účastnilo téměř 200 vystavovatelů, počet návštěvníků veletrhu se pohybuje kolem 10 tisíc. Mezi účastníky se letos zařadily významné norské i mezinárodní energetické a technologické společnosti jako Var Energi, ABB, Tesla či Oceaneering. Další klíčoví místní energetičtí hráči jako Equinor či Aker Solutions nabízeli možnost B2B matchingu či specializované konference pro potenciální dodavatele. Na OTD letos nechyběl ani český stánek, a to díky projektu podpořenému Velvyslanectvím ČR v Oslo a zahraničním zastoupením agentury CzechTrade Skandinávie. Norským partnerům se představily firmy TOS Varnsdorf, Strojosvit a MS Protech.

Kromě dvoudenního veletrhu se české firmy měly možnost setkat v rámci doprovodného programu i se zástupci regionální agentury Invest in Bergen a prodiskutovat možnosti obchodní spolupráce v norském regionu Vestland. Na specifika v procesu veřejných zakázek v Norsku se pak zaměřilo jednání se zástupci právní kanceláře Stiegler, která se na uvedenou problematiku specializuje a je připravena poskytnout poradenství i českým firmám v oblastech, které je často zajímají (kromě veřejných zakázek také např. vysílání pracovníků).

Zájem o český stánek na veletrhu i doprovodné schůzky prokázaly slibný potenciál českých strojírenských firem pro norské partnery. Čeští účastníci hodnotili nabídnutou příležitost velmi pozitivně. V Norsku se pravidelně konají jen dva mezinárodní veletrhy s energetickou tématikou, o to významnější je přítomnost na těchto akcích. Možnostem posílení spolupráce českých a norských subjektů s přesahem do energetiky se Velvyslanectví ČR v Oslo bude aktivně věnovat i v budoucnu.

OTD Bergen

OTD Bergen

OTD Bergen

OTD Bergen

OTD Bergen

OTD Bergen

OTD Bergen

OTD Bergen


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688