Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  20.10.2024 22:30:54

Co přinese nový obchodní týden? Tesla reportuje!

V nadcházejícím týdnu budou investoři sledovat výsledky několika významných technologických a průmyslových společností, včetně Tesly, která reportuje své výsledky ve středu. Polovodičový sektor bude také v centru pozornosti, a to zejména po volatilním týdnu a očekávaných zprávách od Texas Instruments a Lam Research. Ve Washingtonu se sejdou šéfové centrálních bank a ministři financí na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu, kde budou diskutovat o globálním zadlužení. Na trzích s ropou bude klíčové sledovat vývoj cen po nedávném prudkém poklesu, zatímco geopolitická situace na Blízkém východě zůstává napjatá. Ekonomický kalendář USA nabídne přehled o stavu trhu s bydlením a dalších klíčových ekonomických ukazatelích. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Tesla

Výsledková sezóna se rozjíždí a Tesla bude jednou z prvních velkých amerických technologických společností, která bude reportovat své výsledky ve středu po skončení obchodování. 

Akcie společnosti Tesla tento měsíc zaznamenaly pokles po představení dlouho očekávaných robotaxi, autonomních vozidel určených pro přepravu osob, což někteří investoři považovali za nedostatečně konkrétní. Od začátku roku se akciím Tesla nedaří držet krok s indexem S&P 500. Zatímco S&P 500 vzrostl o 22,5 %, akcie Tesla ztratily přibližně 11 %. Ačkoli investoři jsou optimističtější ohledně americké ekonomiky po solidních datech o zaměstnanosti a snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem o 50 bazických bodů minulý měsíc, slabá zpráva o výsledcích Tesly by mohla znovu vyvolat obavy ohledně vysokých ocenění technologických akcií.

Index S&P 500 se aktuálně obchoduje za téměř 22násobek očekávaných zisků, což spolu s vysokými očekáváními výsledků a politickou nejistotou před nadcházejícími prezidentskými volbami v USA může způsobit, že akcie budou náchylné k poklesům.

Výsledková sezóna

Tento týden, plný firemních výsledků, přinese také zajímavé zprávy ze sektoru polovodičů, kde se očekávají výsledky společností Texas Instruments a Lam Research. Minulý týden byl pro polovodičový sektor volatilní, kdy se akcie prudce propadly po oznámení společnosti ASML, že očekává nižší tržby v roce 2025, ale poté se zotavily, když TSMC, výrobce pokročilých čipů používaných v aplikacích umělé inteligence, oznámil 54% nárůst čtvrtletního zisku.

Polovodičové firmy a jejich zařízení tvoří přibližně 11,5 % váhy indexu S&P 500. Mezi další významné společnosti, které tento týden oznámí své výsledky, patří Coca-Cola, IBM, General Motors a Verizon.

Údaje z USA

Ekonomický kalendář USA bude tento týden relativně klidný, ale důležité budou především zprávy o trhu s bydlením, zahrnující prodeje stávajících i nových domů. Dále se očekávají údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, spotřebitelském sentimentu a počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti. Ve středu zveřejní Federální rezervní systém svou Béžovou knihu, která poskytuje přehled o ekonomických podmínkách ve 12 distriktech centrální banky. Kromě toho vystoupí několik regionálních představitelů Fedu, včetně prezidentů regionálních poboček v Minneapolis (Neel Kashkari), Kansas City (Jeffrey Schmid), San Francisco (Mary Dalyová), Philadelphia (Patrick Harker) a Richmond (Thomas Barkin).

Zasedání MMF

V pondělí se ve Washingtonu schází šéfové světových centrálních bank a ministři financí na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky. Hlavními tématy budou nízký hospodářský růst a vysoké globální zadlužení. MMF minulý týden varoval, že globální veřejný dluh do konce letošního roku přesáhne 100 bilionů USD, především kvůli USA a Číně. Vysoká úroveň zadlužení by mohla omezit rozpočtové možnosti zemí při reakci na ekonomické šoky, varuje MMF.

V úterý bude ruský prezident Vladimir Putin hostit summit vedoucích představitelů zemí BRICS, kde se setkají zástupci Brazílie, Indie, Číny, Jihoafrické republiky, Egypta, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie. Tyto země představují přibližně třetinu globálního hospodářského výkonu.

Ceny ropy

Ceny ropy zůstávají volatilní. Minulý týden klesly o 7 % kvůli pesimistickému výhledu na poptávku z Číny, největšího světového dovozce ropy, a pokračujícímu konfliktu na Blízkém východě. Cena ropy Brent poklesla o více než 7 %, zatímco americké ropné futures zaznamenaly 8% pokles – největší týdenní ztrátu od září. Zpomalení čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí, navzdory lepším zářijovým údajům o spotřebě a průmyslové výrobě, je pro investory znepokojivé. Analytici očekávají, že slabší ekonomický růst Číny spolu s rychlejší elektrifikací dopravy ovlivní dlouhodobý výhled poptávky po ropě.

Geopolitická situace zůstává napjatá. Přestože americký prezident Joe Biden v pátek naznačil možnost jednání mezi Izraelem a Íránem, libanonská militantní skupina Hizballáh varovala, že přechází do nové, eskalační fáze konfliktu s izraelskými jednotkami, což přispívá k rostoucímu napětí v regionu.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.10.2024Co přinese nový obchodní týden? Libor Stoklásek (AlgoImperial)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688