Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  21.10.2024 06:10:21

Státní rozpočet USA uzavřel rok 2024 s deficitem v přepočtu téměř 43 bilionů korun, když náklady na obsluhu zadlužení dosáhly rekordu

Závěrečný účet státního rozpočtu Spojených států za fiskální rok 2024 (končí 30.9.) přinesl řadu klíčových čísel, která ukazují na stále narůstající tlak na americké veřejné finance. Proti tomu pozitivněji vyznívá snad jen růst tamní ekonomiky, resp. tvorba HDP. Tento vývoj se mj. pozitivně promítl do meziročního více než desetinového nárůstu příjmu státního rozpočtu. Každopádně opět zhruba polovinu příjmů tvořily daně od fyzických osob. „Strýček Sam“ si nakonec celkově přišel na téměř 4 919 mld. USD (cca 114 bil. ). V růstu však meziročně o 7 % narostly také státní výdaje na takřka 6 752 mld. USD. Nebyly nicméně historicky nejvyšší, když dosud nejvíce americká vláda utratila v době covidu v účetních letech 2020 a 2021. Přejdeme-li pro zjednodušení rovnou na vyšší řády, tehdy 7,94 bil. USD, resp. 7,84 bil. USD.  

Struktura příjmů státního rozpočtu USA v posledních 10 letech (očištěno o inflaci, v bil. USD)

Zdroj: treasury.gov

Právě především roky 2020/21 byly charakterizovány zmiňovanými enormními výdaji v rámci boje proti pandemii, což vedlo k nejmasivnějším schodkům. V roce 2020 přesáhl deficit rekordních 3,1 bil. USD o rok později zhruba 2,8 bil. USD. Za uplynulý rok 2024 pak činil deficit přes 1,83 bil. USD, tedy v nadpisu zmiňovaných v přepočtu téměř 43 bil. .

Dluh USA – v přepočtu již 830 bil.

Zadlužení USA v návaznosti na přetrvávající negativní hospodaření neustále roste, k jeho poslednímu zdvojnásobení došlo vlastně za 15 let. Ke konci září dosáhl dluh 35,46 bil. USD, za poslední sotva 3 týdny se pak zvýšil na nový rekord 35,77 bil. USD (830 bil. Kč). A právě již za loňský účetní rok 2024 financování dluhu dosáhlo nového rekordu. Po zahrnutí i zvláštního financování činily celkové hrubé náklady (placené úroky) celkem přes 1,13 bil. USD. Jinými slovy z vybraných zmiňovaných téměř 4,92 bil. USD příjmů státního rozpočtu, zamířilo hned 23 % na financování dluhu! Dané údaje plynou z níže uvedeného hlavního přehledu rozkladu výdajů státního rozpočtu USA za rok 2024.

Zdroj: treasury.gov (zvýraznění Kurzy.cz)

Americká ekonomika roste, potažmo tedy tvorba HDP dosahuje nových maxim. Jak také níže plyne z dalšího grafického přehledu, podíl dluhu k HDP přesto dosahuje z historického pohledu rekordních úrovní. Ke konci roku 2024 na 124 %, tedy jen o 2 procentní body méně než v rekordním roce 2020, kdy činil dokonce 126 %. Po 2. světové válce přitom podíl klesal, v sedmdesátých a osmdesátých letech zaznamenával podíl i jen 32 %. Tehdy se ještě naprosto reálně dalo hovořit, že by USA byly schopny svůj dluh teoreticky splatit. V současnosti je situace již úplně jiná…

Zdroj: treasury.gov

Jistě se dá říci, že politické vedení USA také prosebně vzhlíží ke krokům Fed, resp. nastavení úrokových sazeb. Ty totiž přímo ovlivňují právě náklady na financování státního dluhu. Pro srovnání, v roce 2020, kdy byly úrokové sazby ještě historicky nízké, činily náklady na obsluhu dluhu „jen“ přibližně 345 mld. USD. Pro probíhající účetní rok 2025, dle posledních červencových propočtů, Ministerstvo financí odhadovalo meziročně dále rostoucí náklady na obsluhu dluhu. Dosáhnout by měly již 1,157 bil. USD. Zmiňovaný dramatický nárůst financování dluhu ukazuje, jak vyšší sazby spolu především s narůstajícím dluhem představují významnou výzvu pro fiskální stabilitu země. Zvláště, když také v USA populace stárne, potažmo také náklady na zdravotní a sociální péči strmě rostou.

Vyhlídky na další roky tedy nejsou příliš optimistické. S rostoucím dluhem a enormními náklady na jeho obsluhu bude americká vláda muset buď zvýšit daňové příjmy, nebo provést úsporná opatření ve výdajových programech. V kontextu celkového hospodaření USA je obecně otázkou, ochota investorů financovat státní dluh, potažmo za jakých výnosových podmínek.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688