Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  17.10.2024 14:14:11

Za bankéřem v pyžamu? Virtuální pobočky bank jsou stále častější

Sedíte doma v pohodlí svého křesla, na sobě máte domácí oděv, a přitom řešíte důležité finanční záležitosti s bankéřem. I tak vypadá realita virtuálních poboček. Pojďme se podívat, jak bankovní VR mění zážitek z bankovních služeb.

Co je virtuální pobočka?

Virtuální pobočka je v podstatě videochat s bankéřem. Místo toho, abyste jeli do města a čekali ve frontě na pobočce, zapnete počítač nebo telefon, a spojíte se s bankéřem online. Můžete s ním mluvit, vidět ho a řešit s ním své finanční záležitosti, jako byste byli na skutečné pobočce.

Proč banky zavádějí virtuální pobočky?

Banky si uvědomily, že mnoho lidí nemá čas nebo možnost navštěvovat pobočky během pracovní doby. Zároveň klienti stále stojí o osobní kontakt a radu od živého člověka. Virtuální pobočky jsou tak přímou odpovědí na klientské potřeby – spojují pohodlí online bankovnictví s osobním přístupem z klasické pobočky. Banky si vyhodnotily, že virtuální pobočka pro klienta znamená:

  1. úsporu času a větší pohodlí – protože nemusíte nikam jezdit, ani čekat ve frontách. Schůzku si můžete domluvit na kdykoliv z domova, či třeba z práce během pauzy na oběd
  2. flexibilní otevírací dobu – většina virtuálních poboček má širší provozní dobu než kamenné pobočky. Často i večer nebo o víkendech
  3. dostupnost i mimo velká města – ať žijete ve velkém městě nebo na vesnici, či dokonce v zahraničí, máte stejný přístup k bankovním službám zprostředkovaným jako na pobočce
  4. plná nabídka služeb – přes virtuální pobočku můžete řešit téměř vše, včetně úkonů, které v online bankovnictví umožněny nejsou.  Některé banky uvádějí, že virtuálně zvládnou 95 % služeb klasické pobočky, včetně bankovních úvěrů, bankopojištění (například pojištění schopnosti splácet půjčku), vkladových produktů, i třeba investic 
  5. osobní přístup na dálku – ať jste kdekoliv, mluvíte s konkrétním bankéřem, živou osobou, která se vám může plně věnovat, jako byste byli na pobočce. Můžete s ním konzultovat, nechat si poradit, řešit s ním všem, na co si v internetovém nebo mobilním bankovnictví sami netroufáte, nebo to ani nejde.

 Některé virtuální pobočky už umějí i hypotéku

Podle zpráv z jednotlivých bank si můžeme vyjmenovat, co se dá vyřídit na nově nabízených pobočkách navštěvovaných jen videohovorem. Většina bank v VR pobočkami umí touto cestou vyřešit:

  • založení účtu nebo změny na stávajícím účtu

  • žádosti o půjčky nebo kreditní karty

  • investiční poradenství

  • pojištění

  • běžné bankovní operace a dotazy

  • někde lze přes virtuální pobočku vyřídit i hypotéku, i když to zatím není běžné.

Jak funguje virtuální pobočka v praxi

Podle informací od bank, které už VR pobočky provozují, je jejich využití vyloženě snadné, intuitivní. Celý proces začíná tím, že si domluvíte termín schůzky, což můžete udělat přímo přes bankovní aplikaci nebo webové stránky své banky. Žádné telefonování a žádná návštěva kamenné pobočky pro sjednání VR schůzky. Ve sjednaný čas se pak jednoduše, přes zaslaný odkaz, připojíte k videohovoru přes svůj počítač, tablet nebo chytrý telefon.  

Od tohoto momentu probíhá komunikace stejně, jako byste seděli přímo naproti bankéři v kamenné pobočce. Můžete diskutovat o svých finančních záležitostech, požádat o radu nebo realizovat bankovní transakce. Bankéř vám vše vysvětlí, poradí s výběrem produktů a pomůže s případnými úkony. Jediný rozdíl je v tom, že celou nejste fyzicky na pobočce banky, ale kdekoliv jinde. 

Jsou-li potřebné nějaké bankovní dokumenty, pak vám je bankéř ukáže podobně jako na pobočce: jen je nasdílí na obrazovku, případně zašle přílohou, abyste si je mohli prostudovat.

Šifrované videohovory zajišťují bezpečí

Banky ujišťují své klienty, že bezpečnost je na prvním místě. Videohovory jsou šifrované a často i nahrávané (samozřejmě s vaším souhlasem). Přihlašujete se přes zabezpečenou bankovní aplikaci, takže riziko zneužití je podle bank jen minimální.

Zájem o VR pobočky roste. Nahradí ty klasické?

Podle bank zájem o virtuální pobočky postupně roste. Například Česká spořitelna uvádí, že měsíčně uskuteční 5-6 tisíc video schůzek. Komerční banka má přes virtuální pobočku obslouženo už 90 tisíc klientů. Čísla se liší banku od banky, ale trend je jasný – virtuální pobočky si získávají oblibu.

Zrušení kamenných poboček a náhrada jen pobočkami virtuálními ale podle bank teď nepřichází v úvahu. Koncipují své VR pobočky jako doplněk ke stávajícím službám. Vždy podle nich budou klienti, kteří preferují osobní návštěvu pobočky. A také některé úkony, typicky aktivace BankID u banky, kde jste si úče zřídili jen online, zatím nelze vyřídit virtuálně.

Kdo teď nejvíce využívá virtuální pobočky

Banky se shodují, že nejčastějšími klienty VR poboček jsou v současnosti:

  • lidé, kteří nemají čas navštěvovat pobočky během pracovní doby

  • klienti z menších obcí, kde nejsou dostupné kamenné pobočky

  • technicky zdatní uživatelé, kteří preferují online řešení

  • investoři, kteří častěji vyžadují konzultace

  • lidé, kteří jsou často na cestách nebo žijí v zahraničí.

Jak to banky vidí do budoucna?

Banky mají podle svých vyjádření ambiciózní plány pro další rozvoj virtuálních poboček. V budoucnu tak můžeme očekávat další vylepšení těchto služeb. Pravděpodobně se dočkáme prodloužené otevírací doby, která by mohla v některých případech dosáhnout až nepřetržitého provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. 

Banky také plánují rozšířit nabídku produktů, které budou dostupné online. Současně pracují na lepší integraci virtuálních poboček s mobilními aplikacemi a online bankovnictvím, aby byl přechod mezi různými kanály co nejplynulejší. Navíc se připravuje implementace nových technologií, jako je rozšířená realita, která by mohla výrazně zlepšit způsob, jakým klienti vizualizují a chápou nastavení konkrétních finančních produktů a služeb.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et 10:38  Dodavatelé energií a srovnávače: Zlevňuje se, nebo zdražuje? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Po 17:05  Energošmejdi opět v akci. Pozor na nekalé praktiky Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Pá 15:43  Nemovitost po povodních: Jak dostat ze zdí vlhkost? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688