Gastro nabralo dech. V ČR podniká přes 24 000 firem a 91 000 OSVČ
Po překonání obtížného období, které vyvolaly opatření proti šíření onemocnění COVID-19 a následně raketový růst inflace, kdy majitelé restaurací, barů, kaváren či bister museli bojovat o zákazníky, přišlo v tomto segmentu podnikání oživení. Podle aktuální analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet, světového lídra v oblasti poskytování klíčových obchodních dat, se trh v roce 2022 odrazil ode dna a od té doby roste.
„Největší boom podnikání v oblasti stravování zažilo v letech 2016 až 2017. Tehdy vznikalo rekordní množství firem. V roku 2018 odstartoval několikaletý kontinuální pokles, přičemž minima bylo dosaženo v roce 2022, kdy vzniklo 922 firem, což je téměř 3x méně než v rekordním roce 2016. Loni bylo založeno 1 224 gastro podniků, tedy nejvíc za poslední tři roky a letos bude vývoj s největší pravděpodobností ještě optimističtější,“ říká obchodní ředitelka Dun & Bradstreet Kateřina Klosová.
Podle databází Dun & Bradstreet v Česku aktuálně podniká 24 237 restaurací, společností s ručením omezeným nebo akciových společností. Od začátku roku jich vzniklo 967. Budou-li nové firmy přibývat stejným tempem až do konce roku, bude letos založeno nejvíc gastropodniků za poslední čtyři roky. Zároveň zaniklo 435 společností. Na jednu zaniklou firmu připadá 2,2 nových subjektů, což je nejvyšší hodnota od roku 2021. „Znamená to, že podnikatelská základna se rozrůstá rychleji než v předchozích čtyřech letech,“ doplnila Kateřina Klosová z Dun & Bradstreet.
Vývoj počtu firem (s.r.o. a a.s.) s předmětem činnosti stravování a pohostinství (NACE 56)
Rok
|
Počet založených
|
Počet zrušených
|
Celkový počet
|
1 253
|
139
|
10 277
|
|
1 137
|
151
|
11 158
|
|
1 289
|
150
|
12 087
|
|
1 234
|
162
|
13 060
|
|
1 473
|
192
|
14 166
|
|
1 594
|
246
|
15 505
|
|
2 558
|
294
|
17 496
|
|
2 152
|
396
|
19 354
|
|
1 722
|
467
|
20 725
|
|
1 445
|
621
|
21 592
|
|
1 311
|
521
|
22 320
|
|
1 004
|
524
|
22 874
|
|
922
|
506
|
23 218
|
|
1 224
|
554
|
23 589
|
|
2024*
|
967
|
435
|
24 237
|
*data k 3. 10. 2024
Zdroj: Dun & Bradstreet
Kromě právnických osob je v gastrobyznysu registrováno 91 330 živnostníků. Jejich celkový počet od roku 2020 klesá, současně se však snížil i podíl spících subjektů. Zatímco v roce 2020 bylo na trhu 112 488 OSVČ podnikajících v oblasti stravování a pohostinství a počet neaktivních podnikatelů dosahoval 55,7 %, aktuálně počet neaktivních subjektů přesáhl 50,6 %. „Poměrně výrazný pokles počtu podnikatelů v segmentu stravování na jedné straně souvisí s pročišťováním trhu vyvolaném obtížnými podmínkami jako byl například Covid a vysoká inflace a na straně druhé neochota podnikatelů povinně si zřídit datovou schránku,“ uzavřela obchodní ředitelka Dun & Bradstreet Kateřina Klosová.
Dun & Bradstreet je světový lídr v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení, která firmám po celém světě pomáhají zlepšovat jejich rozhodovací procesy a zvyšovat výkonnost. Dun & Bradstreet Data Cloud podporuje řešení, která zákazníkům pomáhají v růstu tržeb, snižování nákladů, zmírnění rizik a transformaci jejich podnikání. Od roku 1841 firmy všech velikostí spoléhají na Dun & Bradstreet v řešení pro řízení rizik a rozšiřování obchodních příležitostí.
Více se můžete dozvědět na: www.dnb.com/cz
Poslední zprávy z rubriky Podnikání:
Přečtěte si také:
Prezentace
16.10.2024 Aby i v zimě nohy zůstaly v teple
16.10.2024 Od tisku dopisů po komplexní CDP. Cortex je…
11.10.2024 RoboMarkets upravuje svůj evropský obchodní…
Okénko investora
Petr Lajsek, Purple Trading
Růst cen benzínu i nafty nabírá na síle! Kdy zdražování ustane?
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Beyoncé vydává nejen alba, ale také whisky. Pomůže to zvýšit zisky LVMH?
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Ztracené dekády. Jak ustát nevyhnutelné výkyvy a vyjít z nich silnější
Radoslav Jusko, Ronda Invest
Štěpán Křeček, BHS
Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin
Miroslav Novák, AKCENTA
Ali Daylami, BITmarkets
Trump vs. Harris: komu majitelé kryptoměn coby voliči dají radši hlas?
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
?