mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.10.2024 15:28:00

České firmy vystavovaly v Terstu po boku CERN i ESA

16.10.2024 / 12:07 | Aktualizováno: 16.10.2024 / 15:28

Generální konzulát ČR v Miláně ve spolupráci s CzechInvest zorganizovaly historicky první český národní stánek na konferenci Big Science Business Forum. Ta se konala od 1.-4. října 2024 v severoitalském Terstu.

Fóra se zúčastnilo nejméně 1 300 delegátů z 500 organizací, kteří vystavovali na 163 stáncích s 245 vystavovateli. Právě Česko bylo jednou z třiceti zemí, které svými národními stánky prezentovaly své firmy, startupy a významné inovativní a technologické hráče a služby v oblasti Big Science. Desítka firem poslala na český stánek své marketingové materiály, několik jich osobně do Terstu přijelo a tři firmy poslaly vzorek svých výrobků zařízení pro výzkum. Na stánku se prezentovaly například firmy a subjekty jako je Iron Analytics, Hilase – výzkumné centrum, Vakuum Praha, Top Modern, Brno microscopy, Scicake, Monet+, Delong Instruments a další. Mezi dalšími českými vystavovateli bylo například i ELI Beamlines – evropské výzkumné laserové centrum, které je součástí vědecko-výzkumné organizace The Extreme Light Infrastructure ERIC.

ČR na BSBF v Terstu

ČR na BSBF v Terstu

“Big Science Business Forum” je fórem o byznysu pro velkou vědu, přičemž “velkou vědou” se rozumí výzkum zkoumající základní vlastnosti hmoty a vesmíru, který probíhá ve velkých výzkumných infrastrukturách téměř výhradně v oblasti fyzikálních věd jako je např. CERN, Evropská vesmírná agentura, ESO, ESS, FAIR, SKAO, XFEL, ESRF, ILL, JHR, Fusion for Energy, Neutrons for Science apod. Všechny tyto instituce vypisují ročně veřejné zakázky v objemu velkých desítek až malých stovek milionů eur, úhrnně jde ročně cca o 50 miliard eur na celém světě, z toho v Evropě o cca 12 miliard eur. O tyto zakázky se mohou ucházet i dodavatelé z Česka, pokud dokážou vyhovět požadavkům na odbornost a kvalitu a vyhoví i nesnadným organizačně-technickým požadavkům zadavatele.

ČR na BSBF v Terstu

ČR na BSBF v Terstu

Účast českých startupů a firem byla finančně spolufinancována z fondu na projekty ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí. GK Milán zastupovala zástupkyně generálního konzula Ivana Zandona. Společně s představitelkou Czechtrade v Miláně Alžbětou Hliněnou tak měly možnost si vyslechnout zajímavá vysvětlení týkající se specifických oborů zúčastněných firem. GK Milán věří, že tato historicky první účast ČR na tomto fóru nebude poslední.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 17:34  Festival dvojčat v Nigérii (video) Ceskatelevize.cz (ČT)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688