Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  16.10.2024 12:39:00

Ústecká konference Rady pro výzkum, vývoj a inovace se zaměřila na aktualizaci Metodiky 2017+

V úterý 15. října uspořádala Rada pro výzkum, vývoj a inovace ve spolupráci s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem konferenci Implementace METODIKY 2017+. Program konferenčního setkání se zaměřil na připravovanou aktualizaci Metodiky 2017+ a problematiku peer review hodnocení.

V Červené aule ústecké univerzity (UJEP) sdíleli své zkušenosti a poznatky z dosavadní-ho hodnocení zástupci Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), úřadu ministra pro vědu, výzkum a inovace, Komise pro hodnocení výzkumných organizací (KHV) či pracovníci Sekce pro vědu, výzkum a inovace při Úřadu vlády ČR spolu se zástupci České konference rektorů a Rady vysokých škol (RVŠ). Odborné setkání k implementaci Metodiky 2017+, které je stěžejně určeno významným stakeholderům z řad výzkumných organizací, vysokých škol a poskytovatelů, se v daném formátu uskutečnilo již po patnácté.

Konferenci zahájil prostřednictvím videozdravice ministr pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI dr. Marek Ženíšek. Pozdravil přítomné a připojil svá očekávání k probíhající revizi principů hodnocení: “V současnosti se shoda na podobě aktualizace Metodiky blíží, a já věřím, že její konečná podoba bude odpovídat všem hlavním požadavkům systému. Že to není úkol jednoduchý, je asi všem zúčastněným zřejmé. Věřím ale, že brzo dojdeme k podobě Metodiky, která najde ten správný kompromis, a bude systému sloužit řadu let. Děkuji organizátorům konference za to, že poskytli prostor pro diskuzi, bez které by samozřejmě nová podoba Metodiky nemohla vzniknout,” zdůraznil v proslovu ministr Ženíšek.

Účastníky konference dále přivítal rektor UJEP doc. Jaroslav Koutský. Ve své řeči zdůraznil, že významnou úlohou metodiky je zajištění stability a předvídatelnosti celého systému.

Jedním z hlavních témat setkání byla bezesporu připravovaná aktualizace platné metodiky hodnocení. Hlavní koordinátor hodnocení a místopředseda RVVI prof. Tomáš Polívka spolu s náměstkem ministra pro vědu, výzkum a inovace dr. Pavlem Dolečkem představili záměr aktualizace Metodiky 2017+. Z výsledků posledních jednání vyplynula zejména potřeba zachování každoroční periodicity předkládání části výsledků do Modulu 1 při současném snížení počtu předkládaných vybraných výsledků o celou jednu třetinu. V prováděcích dokumentech zároveň budou blíže specifikovány časové lhůty a harmonogram hodnocení, jež jsou klíčové především v roce, kdy je pro daný segment uzavírán pětiletý cyklus. Metodika do budoucna oproti současnému stavu přesněji stanoví odpovědnosti jednotlivých aktérů, provázanost a parametry národní úrovně a úrovně poskytovatelů při zohlednění diverzity výzkumných organizací napříč segmenty.

Úvodu do problematiky hodnocení nástrojem peer review se následně ujal člen KHV prof. Petr Štěpnička, který seznámil účastníky s výhodami a úskalími tohoto typu hodnocení. Své zkušenosti s peer review hodnocením na vysokých školách poté s účastníky konferenčního setkání sdíleli rektor Univerzity Pardubice prof. Libor Čapek, děkan Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a předseda RVŠ prof. Tomáš Kašparovský a emeritní děkanka FF UJEP a místopředsedkyně RVŠ prof. Michaela Hrubá.

Nástroje hodnocení na konferenci prezentovali pracovníci Sekce pro vědu, výzkum a inovace. Vedoucí Oddělení hodnocení výzkumných organizací dr. Kateřina Miholová se v příspěvku mj. věnovala kvalitě výzkumu podle Metodiky 2017+.

Veškerá data z hodnocení v modulech 1 a 2 od roku 2017 do současnosti jsou dostupná na webu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688