Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.10.2024 11:47:00

Moje hodnocení rizik jde směrem rychlejšího poklesu sazeb ČNB ve zbytku roku (Tomáš Holub)

„Moje hodnocení rizik je mírně protiinflační, tedy jdoucí ve směru potřeby rychlejšího poklesu domácích úrokových sazeb ve zbytku letošního roku,“ uvádí člen bankovní rady České národní banky Tomáš Holub v prezentaci, zveřejněné na webu centrální banky. Bankovní rada ČNB na svém jednání 25. září 2024 snížila měnověpolitické sazby o 25 b. b. Pro toto rozhodnutí hlasovalo 6 členů bankovní rady. „Já osobně jsem hlasoval pro snížení o 50 b. b.,“ připomíná Holub. Další měnověpolitické jednání ČNB bude na pořadu dne 7. listopadu 2024 a jeho součástí bude nová prognóza – podzim 2024.

Bankovní rada ČNB vyhodnotila v září rizika a nejistoty výhledu plnění inflačního cíle v souhrnu jako zhruba vyrovnaná.

Mezi proinflační rizika zpráva řadí zvýšené mzdové požadavky v soukromém i veřejném sektoru, případný nadměrný růst celkových výdajů veřejného sektoru, vyšší než předpokládaná setrvačnost růstu cen služeb či možné zrychlení tvorby peněz v ekonomice plynoucí z případného výrazného oživení úvěrové aktivity na realitním trhu.

Jako protiinflační riziko vidí pak ČNB zhoršení globální hospodářské aktivity a slabší výkon německé a potažmo české ekonomiky, což se promítá i do výhledu dalšího snižování sazeb klíčových centrálních bank.

Moje hodnocení rizik je mírně protiinflační, tedy jdoucí ve směru potřeby rychlejšího poklesu domácích úrokových sazeb ve zbytku letošního roku,“ uvádí v prezentaci Holub.

Jaké jsou jeho podrobnější důvody pro rychlejší pokles sazeb? Inflace i její výhled poblíž cíle spolu s mírně protiinflačními riziky dovolují návrat k vpředhledícímu přístupu k měnové politice se zaměřením na střednědobý horizont. Jemné dolaďování na základě příchozích dat nemá v aktuální situaci význam vzhledem k transmisním zpožděním. Měnověpolitická inflace se na horizontu měnové politiky nachází mírně pod cílem. Ekonomika je pod svým potenciálem a oživuje jen pozvolna. Celý letošní rok byla fiskální politika restriktivní a viditelně brzdila oživení ekonomiky zejména skrze spotřebu domácností. Snižování sazeb ECB i Fedu snižuje riziko výrazného oslabení koruny, zahraniční poptávka je slabá. Negativní dopady případné nadměrně přísné měnové politiky by se projevily v nižším ekonomickém růstu a pohybu inflace pod cílem,“ vyjmenovává Tomáš Holub důvody pro své přesvědčení o potřebě agresívnějšího poklesu sazeb ve zbytku roku.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 15:10  Čínské stimuly – inspiraci v minulosti nehledejte Fidelity International (Fidelity International)
St 15:02  Nejistý dolar v období politického neklidu Saxo Bank (Saxo)
St 14:51  Graf dne – Bitcoin (16.10.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688