MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Stát  |  15.10.2024 14:35:00

Vláda již tento týden pošle obcím peníze na pomoc domácnostem (Stanjura)

Na ministerstvu financí dnes proběhlo v pořadí již třetí jednání pracovní skupiny pro řešení povodňových škod, jejíž koordinací byl pověřen ministr financí Zbyněk Stanjura. „Všechny podpůrné programy jak pro občany, tak pro podnikatele a firmy jsou už v běhu anebo se připravují. Dnes jsme je s ostatními resorty detailně prošli tak, aby žádosti nebyly byrokraticky náročné. Hledáme také řešení, aby se peníze mohly čerpat co nejrychleji,“ řekl ministr financí po dnešní schůzce. Škody jen na majetku státu jsou podle jeho odhadu 25 – 30 miliard korun.

Vláda v souvislosti s pomocí po povodních zítra projedná dvě konkrétní rozpočtová opatření. Prvním z nich je avizovaná pomoc občanům v průměrné výši 40 000 /domácnost, kterou budou přerozdělovat obce dle míry postižení. „Alokace je zde zatím 1 miliarda korun, ale může být navýšena. Druhým programem, kterým bychom se zítra měli zabývat, je Obnova infrastruktury pro životní prostředí na řešení škod na vodovodech a kanalizacích, kde přemýšlíme o alokaci ve výši 2 miliard korun,“ uvedl ministr Stanjura. Dalším rozpočtovým opatřením budou podle jeho slov další prostředky určené do oblasti dávek v hmotné nouzi, zejména pak mimořádné okamžité pomoci, kde se očekává částka mezi 2 a 3 mld. .

Kromě již zmíněných programů, tedy pomoc domácnostem a obnova vodohospodářských kapacit, které jsou v gesci resortu životního prostředí a jeho Státního fondu životního prostředí, již zčásti funguje také program Živel, který je v gesci Ministerstva pro místní rozvoj. Ten již od 9. října přijímá žádosti samospráv na obnovu poškozených cest nebo veřejných budov. V plánu je také další fáze programu, která by se měla zaměřit na řešení nouzového ubytování, jako jsou například jednoduché rekonstrukce či hrazení pronájmů za náhradní prostory. Podle představitelů resortu se plánuje také spolupráce s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, kde by se z tohoto programu řešily náhradní prostory pro zajištění vyučování. Svůj podpůrný program chystá také Národní sportovní agentura. „Agentura nám dodala součet škod u sportovišť, kde se škody pohybují ve výši přes 800 milionů korun, nejvíce postiženy byly sportovní areály v Moravskoslezském kraji,“ uvedl ministr Stanjura. Běží také příprava dvou programů pomoci pro malé a střední firmy na obnovu podnikání po povodních, které bude poskytovat Národní rozvojová banka. Ta zahájí příjem žádostí na zvýhodněné úvěry a záruky ke komerčním úvěrům už 1. listopadu.

Alokace je zde zatím 1 miliarda korun, ale může být navýšena. Druhým programem, kterým bychom se zítra měli zabývat, je Obnova infrastruktury pro životní prostředí na řešení škod na vodovodech a kanalizacích, kde přemýšlíme o alokaci ve výši 2 miliard korun.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

Pracovní skupina jednala také o detailech podpory z Fondu solidarity EU. „Do 5. prosince, tedy do 12 týdnů od začátku povodní, musíme Evropské komisi vykázat celkové škody. Pokud bych měl odhadnout škody na majetku státu, tak je to zhruba 25 až 30 miliard korun. U soukromého majetku to může být podle již vyplaceného pojistného plnění až 40 miliard korun. Hrubé obrysy škod na majetku obcí a krajů dostaneme k 20. říjnu,“ řekl ministr Stanjura s tím, že ač byl ve dvou krajích prodloužen stav nebezpečí, požádal kraje o dodržení původního termínu nahlášení škod. „Určitě ale budeme mít pochopení u těch zhruba 10 obcí s rozšířenou působností, kde stav nebezpečí trvá, když od nich přijdou data později,“ vysvětlil ministr financí.

Vláda chystá také setkání konkrétních členů vlády se starostkami a starosty zasažených obcí. První setkání by se podle ministra Stanjury mohlo uskutečnit už příští týden, a to s vedením obcí v Moravskoslezském kraji, následovat budou také obce z Olomouckého kraje. „Budeme s nimi debatovat otázky, které je trápí. Bude se jednat o konkrétních tématech, která jsou nejvíc aktuální, jako je třeba pomoc občanům, problematika vodovodů a kanalizací, zajištění pitné vody, elektrické energie a plynu, ale stejně tak otázka zvýšených nákladů za energie, nouzové ubytování nebo přechodné způsoby výuky,“ doplnil ministr financí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688