mpo.cz (MPO)
Stát  |  14.10.2024 15:17:41

Hospodářská strategie České republiky: Ministr Vlček představil cestu do top 10 zemí Evropské unie

 
Publikováno:
14.10.2024
Autor:
Odbor komunikace 01400

Hospodářská strategie má za cíl zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky a reagovat na globální ekonomické výzvy. Jejím cílem je zařadit Česko do top 10 zemí Evropské unie s nejvyšším hrubým domácím produktem na obyvatele. Aby byla strategie úspěšná, je nutná důsledná implementace více než 150 opatření, která dokument obsahuje. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude naplňování strategie pravidelně sledovat a vyhodnocovat. Na základě monitorování bude resort strategii pravidelně aktualizovat, aby odpovídala aktuálním trendům. Strategie je výsledkem dlouhodobého a pečlivého procesu, do kterého ministerstvo zapojilo odborníky napříč různými sektory včetně podnikatelských svazů.


„Jsem rád, že vláda minulý týden schválila naši Hospodářskou strategii. Tím ale naše cesta mezi top 10 nejvýkonnějších ekonomik Evropské unie nekončí, ale naopak teprve začíná. Základem bude více než 150 opatření vyplývající z této strategie, jejichž plnění budeme pravidelně monitorovat a vyhodnocovat i jejich výsledky tak, abychom mohli na průběžný vývoj flexibilně reagovat. Speciálně se zaměříme na rozvoj moderních odvětví s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou moderní polovodiče či čistá mobilita,“ říká ministr průmyslu a obchodu Vlček.

Strategie se speciálně věnuje industrializaci s přidanou hodnotou. Zdůrazňuje tedy pokročilé technologie jako čisté a udržitelné technologie, digitální technologie, biotechnologie a farmacii, a další klíčové technologie a obory s vazbou na výzkum a vývoj. Strategie pojmenovává odvětví, kterým je ze strany sátu třeba věnovat velkou pozornost a u kterých je nezbytná vzájemná koordinace. Jde především o čistou mobilitu, čipy a polovodiče, energeticky náročná odvětví či obranný a bezpečnostní průmysl.

„Strategickým odvětvím, které si zaslouží zvláštní pozornost, je výroba polovodičů. Čipy budou základním prvkem moderních technologií a v budoucnu se bez nich neobejdeme. Jde navíc o odvětví s vysokou přidanou hodnotou, které rozvíjí další oblasti jako elektromobilita, moderní energetika a další. K využití potenciálu České republiky v této oblasti je potřeba zavést opatření na podporu rozvoje návrhů čipů, stabilizovat financování výzkumných aktivit s důrazem na excelenci a podporovat aplikovaný výzkum. Důraz by měl být také kladen na podporu terciálního vzdělávání a zvýšení odbornosti pracovní síly,“ říká ministr Vlček a dodává: „Abychom náš potenciál v této oblasti přetavili v konkrétní výsledky, zaměřujeme se na spolupráci s americkou firmou onsemi, a na to, aby její plánovaná investice měla co nejpozitivnější vliv na rozvoj českého průmyslu. Pokračujeme také ve spolupráci s tchajwanskými partnery, kteří se zapojí do realizace budoucí továrny na čipy v Sasku. Snažíme se o to, aby co největší část dodavatelského řetězce byla umístěna v Česku.“

Využít potenciál v oblasti čipů dále pomůže Národní polovodičová strategie, kterou schválila vláda minulý týden. „Strategie pomůže navýšit výrobní kapacity čipů, zvýšit růst hrubého domácího produktu, rozvíjet průmysl s vysokou přidanou hodnotou a zvýšit kvalifikaci českých pracovníků,“ říká ministr Vlček s tím, že dokument obsahuje desítky provázaných opatření, jako jsou navýšení kapacit vybraných oborů na vysokých školách, tvorba analytických podkladů pro ekonomické diplomaty nebo podpora vzniku kompetenčního centra. Právě Národní kompetenční centrum, které bude součástí celoevropské sítě design kompetenčních center, pomůže vybudovat základnu odborných znalostí a technické infrastruktury potřebné pro vývoj moderních polovodičových technologií. Centrum by mělo vzniknout do konce první poloviny roku 2025.

Do konce roku 2024 bude také na agentuře CzechInvest zřízena specializovaná pracovní skupina, která bude sledovat a vyhodnocovat zahraniční příležitosti v oblasti polovodičových technologií. Ještě letos bude také spuštěn program zaměřený na posílení kapacit a schopností českých firem, které mohou dodávat komponenty pro globální polovodičový průmysl.

Na podporu výzkumu a zavádění v oblasti strategických technologií jako AI či polovodiče připravuje MPO nově schválený program TWIST. V prosinci bude vyhlášena první veřejná soutěž zaměřená na aplikaci AI do podnikových procesů. Ministerstvo také podporuje implementaci 5G sítí především v průmyslových zónách a dopravní infrastruktuře. Například v Plzeňském kraji probíhá testování autonomních dopravních systémů využívajících právě 5G síť a dále se připravují podobné aktivity v Karlovarském kraji.

Důležité také je zajistit dostatek energií za přijatelné ceny, které rozvoj českého hospodářství umožní. Proto je jednou z priorit strategie zajištění diverzifikace dodávek ropy a plynu tak, abychom nebyli závislí ani na Rusku, ani na jiném nedůvěryhodném dodavateli. Dále se strategie zaměřuje na podporu obnovitelných zdrojů energie a vytvoření legislativního rámce pro modernizaci energetického sektoru. Klíčové projekty zahrnují rozšíření ropovodu TAL, legislativní změny v elektroenergetice v rámci novely energetického zákona LEX OZE III, která zavede modernější pravidla na trhu s elektřinou, či plné spuštění Elektroenergetického datového centra pro flexibilitu trhu. Dále se strategie zaměřuje na řízený odklon od uhlí, výstavbu nových jaderných zdrojů v Dukovanech, pokračování mezinárodní spolupráce na vývoji malých a středních reaktorů či na přípravu Databáze energetické náročnosti budov.

Strategie počítá také se vznikem Portálu podnikatele, který má sloužit jako centrální rozcestník pro elektronické služby veřejné správy podnikatelům. Ten rezort spustí do konce poloviny příštího roku. Podpora velkých strategicky významných investic, ke kterým stát přistupuje individuálně, je úkolem pro Státní investiční a rozvojovou společnost (SIRS). Tento „státní developer“ vyhledává a následně připravuje vhodné plochy pro rychlou realizaci investičních záměrů strategických partnerů.

„Spolupráce se strategickými investory na umístění výroby moderních technologií s vysokou přidanou hodnotou může přinést vhodný impuls pro rozvoj českého hospodářství. V mnoha ohledech jsme pro tyto investory atraktivním partnerem, škodí nám ale nedostatek vhodných ploch pro tyto investice. To má řešit SIRS, která urychlí přípravu strategických projektů o dva až tři roky,“ říká ministr Vlček a dodává: „V oblasti elektromobility bychom navíc díky těmto investicím mohli vybudovat celý dodavatelský řetězec, od výroby baterií až po finální montáž vozidel.“

Pro sledování pokroku v implementaci strategie jsou stanoveny konkrétní indikátory, které umožní pravidelné vyhodnocování dosažených výsledků. O pokroku bude pravidelně informován Vládní výbor pro strategické investice a vláda. Nástrojem řízení a realizace strategie bude implementační plán. Na výsledky průběžného monitoringu budou navazovat případné aktualizace strategie.

Hospodářská strategie a shrnutí priorit a klíčových oblastí jsou v příloze nebo ke stažení níže.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688