ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  14.10.2024 11:31:56

Výdaje na ochranu životního prostředí v Ústeckém kraji v roce 2023

V roce 2023 se na území Ústeckého kraje investovalo do ochrany životního prostředí 3 663,6 mil. , což bylo o 39,0 % více než v předchozím roce. V přepočtu na 1 obyvatele představovaly investice 4 508 , tedy o 1 253 více než v roce 2022.

Výdaje na ochranu životního prostředí zahrnují výdaje na pořízení dlouhodobého hmotného majetku na ochranu životního prostředí a neinvestiční náklady na ochranu životního prostředí, které se vztahují k aktivitám na ochranu životního prostředí (technologie, procesy, zařízení nebo jejich části), jejichž hlavním účelem je zachycení, odstranění, monitorování, kontrola, snižování, prevence nebo eliminace znečišťujících látek a znečištění nebo jakékoliv jiné poškození životního prostředí, ke kterému dochází při činnosti podniků. Zahrnují mzdové náklady, platby nájemného, energie a ostatní materiál a platby za služby, u kterých je hlavním účelem prevence, snížení, úprava nebo eliminace znečišťujících látek a znečištění nebo jakákoliv další degradace životního prostředí a jsou výsledkem provozních aktivit podniku.

Investoři se sídlem na území Ústeckého kraje vynaložili v roce 2023 na ochranu životního prostředí na investicích a neinvestičních nákladech celkem 10 160,5 mil. Kč, což bylo o 880,8 mil. Kč (o 9,5 %) více než v přechozím roce. Největší část těchto výdajů směřovala do neinvestiční oblasti, a to 8 663,4 mil. Kč, což představovalo 85,3 % z celkového objemu výdajů na životní prostředí. Převaha neinvestičních výdajů je patrná ve všech krajích republiky, z toho nejvyšší podíl na celkových nákladech do životního prostředí zaujímaly v Karlovarském a Libereckém kraji (91,5 resp. 90,3 %), naopak nejnižší podíl evidovali v Kraji Vysočina (60,1 %). Podíl neinvestičních výdajů v Ústeckém kraji byl třetí nejvyšší.

Investice a neinvestiční náklady na ochranu životního prostředí podle kraje sídla investora v roce 2023

Celkové investice na ochranu životního prostředí (hodnoceno podle sídla investora) dosáhly v roce 2023 v Ústeckém kraji objemu 1 497,1 mil. Kč a proti předchozímu roku byl vyšší o 245,8 mil. Kč, tj. o 19,6 %. K meziročnímu nárůstu došlo ve většině krajů s výjimkou pěti krajů – Jihočeského, Karlovarského, Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého, z nich nejvyšší pokles zaznamenali v Karlovarském kraji (o 62,3 %).

V mezikrajovém srovnání byly investice do životního prostředí investorů se sídlem na území Ústeckého kraje páté nejnižší, nejvyšší objem vynaložených investic vidíme u investorů se sídlem v hlavním městě Praze, naproti tomu nejnižší evidujeme u investorů sídlících v Karlovarském kraji.

Investice na ochranu životního prostředí podle kraje sídla investora

Ve struktuře investičních výdajů podle kraje sídla investora, které zahrnují všechny výdaje na pořízení dlouhodobého hmotného majetku, tj. takové výdaje, které se vztahují k činnostem na ochranu životního prostředí, jejichž hlavním cílem je snižování negativních vlivů způsobených v důsledku podnikatelské činnosti, směřuje nejvyšší objem investic investorů sídlících v Ústeckém kraji dlouhodobě do ochrany ovzduší a klimatu [1] , v loňském roce představoval jejich podíl 42,2 % celkových investičních výdajů. Investice na nakládání s odpadními vodami [2] dosáhly 21,1 %, nakládání s odpady [3] zaujímalo v roce 2023 15,2 %, zbývajících 21,6 % směřovalo do ostatních investic, jako jsou ochrana krajiny a biodiverzity, ochrana a sanace půdy, podzemních a povrchových vod, omezování hluku a vibrací (kromě ochrany pracovišť), ochrany proti záření, výzkum a vývoj a ostatní aktivity.

Investice na ochranu životního prostředí podle kraje sídla investora v roce 2023

V oblasti neinvestičních nákladů, představujících tzv. běžné výdaje, především mzdové náklady, platby za spotřebu materiálu, energie, za opravy, udržování atd., byly jak v roce 2023, tak i dlouhodobě, největší položkou výdaje spojené s nakládáním s odpady, které představovaly u investorů sídlících na území Ústeckého kraje 41,2 %, druhou nejvýznamnější položku neinvestičních nákladů tvořilo nakládání s odpadními vodami (39,0 %), 10,5 % neinvestičních výdajů směřovalo do ochrany ovzduší a klimatu a zbývajících 9,3 % představovaly ostatní neinvestiční náklady.

Neinvestiční výdaje na ochranu životního prostředí podle kraje sídla investora v roce 2023

Nejčastějším zdrojem pro financování investic byly vlastní zdroje a rozpočtové prostředky investorů, které v roce 2023 dosáhly u investorů se sídlem na území Ústeckého kraje 88,2 % celkového objemu investic. Druhou nejvyšší položkou byly granty a dotace z veřejných rozpočtů, které vloni představovaly 7,6 %, následovaly úvěry, půjčky, finanční výpomoci a ostatní zdroje dosahující 3,8 %, zbývajících 0,4 % zaujímaly ostatní granty a dotace, v případě našeho kraje se jednalo o granty a dotace ze zahraničí. Obdobné rozvržení struktury zdrojů financování investic vidíme i ve většině ostatních krajů.

Investice na ochranu životního prostředí podle zdroje financování a kraje sídla investora v roce 2023

Investice na ochranu životního prostředí podle kraje místa investice , tzn. bez ohledu na sídlo investora, přestavovaly na území Ústeckého kraje 3 663,6 mil. Kč, meziročně vzrostly o 1 027,5 mil. Kč, tj. o 39,0 %. V mezikrajovém srovnání byl objem investic čtvrtý nejvyšší po krajích Moravskoslezském, Středočeském a hlavním městě Praze. Jejich podíl na celkovém objemu investic ČR představoval ve zmíněných krajích – 14,9 resp. 13,4 resp. 10,8 % a v Ústeckém kraji 10,0 %.

Zohledníme-li počet obyvatel, potom bylo v Ústeckém kraji v roce 2023 na ochranu životního prostředí investováno 4 508 Kč na 1 obyvatele, což byla v mezikrajovém srovnání třetí nejvyšší hodnota po Jihočeském a Moravskoslezském kraji. Meziročně vzrostl objem investic na obyvatele Ústeckého kraje o 1 253 Kč, tj. o 38,5 %.

Investice na ochranu životního prostředí podle místa investice na 1 obyvatele

Od roku 2000, tj. od vzniku kraje, byly v roce 2023 jak celkové investice do životního prostření, tak investice v přepočtu na 1 obyvatele, vynaložené na území Ústeckého kraje páté nejvyšší po letech 2017, 2016, 2018 a 2015.

 


[1] Ochrana ovzduší a klimatu zahrnuje např. úpravu technologických procesů z důvodu prevence vzniku znečištění (na ochranu ovzduší, klimatu a ozónové vrstvy), odstraňování odpadních plynů a odvětrávaného vzduchu, odstraňování tuhých a plynných emisí, monitorovací zařízení pro sledování čistoty ovzduší.

[2] Nakládání s odpadními vodami zahrnuje např. úpravu technologických procesů z důvodu prevence vzniku znečištění, výstavbu čistíren odpadních vod, výstavbu kanalizačních sítí se zajištěným napojením na čistírnu odpadních vod, nakládání s chladícími vodami, monitorovací zařízení ke sledování jakosti vody.

[3] Nakládání s odpady zahrnuje např. úpravu technologických procesů z důvodu prevence vzniku odpadů, zařízení a vybavení pro sběr, svoz, přepravu, třídění a úpravu odpadů, výstavba spaloven, recyklačních závodů, řízených skládek, kompostáren, asanace starých skládek, zařízení pro monitoring odpadů.

 

 

Kontakt:
Růžena Funková
Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem
e-mail: ruzena.funkova@csu.gov.cz
tel.: 605 452 027

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688