mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.10.2024 05:47:00

Kanadští interiéroví designéři poznali výběr českého nábytku a designu

14.10.2024 / 05:29 | Aktualizováno: 14.10.2024 / 05:47

Koncem září navštívila Českou republiku delegace interiérových designérů z Kanady, kterou zajistil Generální konzulát ČR v Torontu ve spolupráci s Klastrem českých nábytkářů jako projekt na podporu ekonomické diplomacie financovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Kanadští experti se seznámili se širokou škálou českého kreativního průmyslu od ruční a mechanizované výroby nábytku, až po sklářský a současný design. První obdobná mise otevírá dveře pro další spolupráci a export na rostoucí kanadský trh.

Kanadský partner projektu, asociace Interior Designers Canada, sdružuje přes 5000 zástupců oboru napříč Kanadou, přičemž pojetí profese v zemi se blíží službám architektonických studií. Spolupráce IDC s českými společnostmi tak může otevřít dveře do komerčních i rezidenčních developerských projektů, nepřímo může také napomoci s retailovým prodejem. Delegace složená ze zástupců asociace a vybraných designérských studií ze západní i východní Kanady během jednoho týdne navštívila nábytkářské společnosti jako TON, NADOP, Dřevojas, Dřevozpracující družstvo Lukavec, dále Textilní zkušební ústav, který provádí testování nábytku, a jednali se členy Klastru českých nábytkářů. V Praze se navíc zapojili do veletrhu For Interior, který pokrývá celou škálu nábytkářské nabídky českých firem, a navštívili Designblok včetně schůzek s vybranými firmami. Jednání s výrobci svítidel Lasvit a Bomma ještě doplnila návštěva studia Archicraft a Centra architektury a městského plánování, i prohlídka vybraných historických budov včetně hotelu Avion, Müllerovy vily, Domu Diamant, ale i dalších architektonických zajímavostí.

Návštěva výroby firmy NADOP

Návštěva výroby firmy NADOP

Dřevozpracující družstvo Lukavec specializované na výrobu dřevěných desek

Dřevozpracující družstvo Lukavec specializované na výrobu dřevěných desek

Společnost TON

Společnost TON

Dlouhodobá spolupráce s Interior Designers Canada navazuje na předchozí projekt Furniture Go International podpořený Evropskou komisí, v rámci kterého Klastr ve spolupráci s Generálním konzulátem navázali kontakty s partnery uspořádali první jednání v Kanadě v uplynulých dvou letech. Kanada a šířeji i Severní Amerika přitom patří k perspektivním trhům pro český export z pohledu růstu stavebního sektoru i důrazu na kvalitní zboží. Zároveň však dlouhodobé budování kontaktů a referencí jsou zpravidla zásadní pro úspěch na kanadském trhu, osobní prezentace kvality české produkce je proto součástí této strategie. Na projekt incomingové mise také navážou další příležitosti, například je v jednání propagace českého designu na veletrhu Interior Design Show v lednu 2025. České firmy se mohou účastnit také prosincového veletrhu The Buildings Show, či veletrhů Toronto Fall Home Show, Buildex Vancouver, AZURE Human/Nature Conference a dalších.

Na veletrhu For Interior jednala delegace například s Wood4Ever

Na veletrhu For Interior jednala delegace například s Wood4Ever

Showroom firmy Lasvit

Showroom firmy Lasvit

Perspektivy dodávek do Kanady lze sledovat zejména v souvislosti s pokračujícím boomem stavebnictví, který reaguje nejen na celkovou krizí bydlení. Ta bude tlačit tempo výstavby i ve střednědobém horizontu, podle některých odhadů má pokračovat růst ve výstavbě domů a bytů alespoň do roku 2033. Kanadský stavební sektor v roce 2023 dosáhl investic ve výši 300 miliard CAD, v první polovině 2024 započala v šesti hlavních městech výstavba více než 68 tisíc domů. Naposledy se taková čísla objevovala v roce 1990 a i přes to stále nové kapacity nepokryjí veškeré potřebné kapacity bydlení a výstavba domů musí mít dále rostoucí tendenci, aby pokryla potřeby populace rostoucí strmě vlivem řízené imigrační politiky posledních let. Problematika nedostupného bydlení je v posledních letech v Kanadě zásadním politickým tématem, rovněž Bank of Canada na základě vysoké poptávky po bydlení začala snižovat úrokové sazby. Bytové pronájmy zaregistrovaly také nárust a to o 2,5% na hodnotu 49 117 v první polovině 2024 oproti předchozímu roku. V případě komerčních prostor dochází v posledních letech ke změnám v souvislosti s nárůstem práce z domova u administrativních profesí, v současnosti odvádí zhruba 20 % kanadské pracovní síly většinu práce na home office. Zároveň však pokračují dříve schválené projekty výstavby komerčních budov. Procento nevyužitých komerčních prostor vzrostlo na 18% zejména kvůli dostavění 16 milionů metrů čtverečních v největších městech, jako Toronto Vancouver v letech 20212023. V příštích letech se ale opět očekává mírný pokles neobsazenosti.

Počet stavebních polovení ve většině provincií nadále roste (Statistics Canada)

Počet stavebních polovení ve většině provincií nadále roste (Statistics Canada)

Segment interiérového designu reaguje na výstavbu komerčních i rezidenčních prostor, jeho nárůst o více než 5 % ročně má pokračovat přinejmenším do roku 2025. Zahraniční firmy kontrolují 14,9 % aktiv, což zahrnuje oblasti interiérového designu a stavebních služeb. Nábytkářský trh v Kanadě měl v roce 2023 hodnotu 23 miliard CAD, s odhadem růstu na 37 miliard CAD do roku 2032. Největší segmenty jsou kuchyňský nábytek (7 miliard CAD v roce 2021) a ložnicový nábytek (5 miliard CAD). Podobně jako v dalších exportních oblastech, i v segmentu nábytku je Kanada nejblíže spjata se svým jižním sousedem, dokonce celých 95 % kanadského exportu nábytku směřuje do USA. Pro export z Česka je však zároveň na kanadském trhu prostor, jelikož evropská produkce je jednak symbolem kvality, dále mají na trhu konkurenceschopnost designové kusy nábytku, výrobky z masivního dřeva, technologická řešení či sériové dodávky pro velké developerské výrobky.

Eva Libs Bartoňová, František Štefan, GK Toronto


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688