Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.10.2024 16:50:56

Inflační statistiky v ČR a USA překvapily směrem nahoru (Komentář)

Tuzemská inflace se v září zvýšila na 2,6 % ze srpnových 2,2 %, což bylo o 0,2 pb nad tržním konsensem. K tomu pomohla i nižší srovnávací základna z loňského roku. Meziměsíčně spotřebitelské ceny klesly o 0,4 %, což reflektovalo tradiční sezónnost a zlevnění pohonných hmot o 4,8 % m/m. Opačně působily ceny potravin (+0,8 % m/m) a regulované ceny (+0,1 %), když růst neenergetické části převážil pokles cen energií. Jádrová inflace se ovšem dále zmírnila, a to o 0,1 pb na 2,3 % y/y, když její meziměsíční sezónně očištěná dynamika zvolnila na 0,1 %. S ohledem na slabé oživení spotřebitelské poptávky a umírněný mzdový růst by dezinflační trend měl pokračovat. Celkově by to mělo podpořit další uvolnění měnové politiky ČNB, a to po 25bodových krocích na zbylých dvou letošních zasedáních. Více k zářijové inflaci zde: https://bit.ly/CPI_Sep24_CZ.

Data z tuzemské reálné ekonomiky za srpen pozitivně překvapila, přesto ale růst ekonomiky ve Q3 bude zřejmě slabý. Průmyslová produkce v srpnu vzrostla o 1,8 % m/m, když těžila z oživení výroby aut, což se pozitivně odrazilo i ve vyšší bilanci zahraničního obchodu (14,3 mld. CZK). Vliv na to mělo ale i načasování celozávodních dovolených. V úhrnu za červenec a srpen průmyslová výroba oproti loňsku téměř stagnovala. O jednoznačném oživení zatím hovořit nelze. Výhled navíc zůstává nejistý vzhledem k slabému sentimentu a pokračujícímu útlumu německé ekonomiky (více zde: https://bit.ly/3Neoi7u). Úterní data tržeb z maloobchodu a služeb poukázala na slabou spotřebitelskou poptávku, která dosud oživuje jen velmi pozvolným tempem (více zde: https://bit.ly/3BB6gK8).

Americká inflace v září mírně poskočila na 2,4 % ze srpnových 2,3 % y/y. Meziměsíčně tamní ceny vzrostly o 0,2 %, stejně jako v srpnu. O desetinu překvapila i jádrová inflace (3,3 % y/y a 0,3 % m/m). V rámci té růst cen bydlení sice zpomalil na 0,2 % m/m a nezopakoval tak silné tempo ze srpna. O překvapení se ale postaraly ostatní volatilní složky jádrové inflace. Inflační statistiky nicméně ukazují, že tamní inflace není ještě zcela zdolaná a spíše nahrávají pozvolnému snižování úrokových sazeb. V tomto duchu se vyjádřil i R. Bostic z atlantského Fedu, který nevyloučil ani pauzu na listopadovém zasedání. Překvapení z inflace ale ředila horší data z trhu práce, když žádosti o podporu v nezaměstnanosti výrazně vzrostly na 258 tis., částečně ale mohlo jít o efekt hurikánu Helene. V dalších týdnech může tyto statistiky zase ovlivnit hurikán Milton. Dnešní čísla PPI zásadní zvrat nepřinesla, když na meziměsíční bázi skončila téměř v souladu s očekáváními. Jádrové ceny producentů v září vzrostly o 0,2 % m/m po 0,3 % v srpnu. Meziročně byl celkový a jádrový PPI vyšší o 1,8 % a 2,8 %, což bylo nad konsensem. Vliv na to ale měly historické revize.

Důkaz o stálé hrozbě neutlumených inflačních tlaků v USA a zmírněné obavy o tamní ekonomiku pomohly redukovat sázky na míru uvolnění měnové politiky Fedu. Ceny finančního trhu nyní implikují i šanci, byť velmi malou, pauzy na listopadovém zasedání. My čekáme v úhrnu snížení o 50 bb na zbylých dvou zasedáních v letošním roce, stejně jako zářijový dot plot Fedu.

Americký dolar na pozadí geopolitické nejistoty a výše zmíněného přecenění kroků Fedu během tohoto týdne akumuloval zisky a oproti euru posílil o 0,3 %. Dolarové tržní sazby v týdnu vzrostly o 5-15 bb dle splatnosti. To v podobné intenci následovaly i ty eurové, zatímco ty korunové vzrostly lehce výrazněji (o 10-20 bb). Zlepšení úrokového diferenciálu ve prospěch české koruny ale nepomohlo k její výrazné apreciaci, když zůstává v zajetí zhoršeného sentimentu vůči měnám rozvíjejících se trhů. I tak ale česká koruna týden končí lehce silnější o 0,2 %. Rovněž polský zlotý posílil (o 0,6 %), zatímco maďarský forint zůstal téměř beze změny.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:03  Akcie Uber rostou po představení Robotaxi Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:02  Inflace se po létě vzdaluje od inflačního cíle Radoslav Jusko (Ronda Invest)

Přečtěte si také:

10.09.2024Česká inflace překvapila ve směru nahoru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
14.06.2024Inflační data překvapovala ve směru dolů (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.02.2024Tuzemská inflace za leden překvapila výrazně směrem dolů (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688