Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Okénko investora  |  11.10.2024 17:02:02

Inflace se po létě vzdaluje od inflačního cíle

Současný vývoj inflace potvrdil zrychlující se tendenci. V září 2024 došlo v České republice k mírnému nárůstu meziroční inflace, a to na 2,6 %. Jedná se tak o 0,4% nárůst oproti srpnovým výsledkům. Tento růst byl tažen především zvyšujícími se cenami základních potravin, jako jsou mléko, máslo a čokoládové výrobky. K tomu se přidává i očekávání dalšího zdražení v segmentu potravin, jak varují někteří producenti v důsledku vyšších nákladů na výrobu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf 1 Měsíční vývoj meziročního indexu spotřebitelských cen. Zdroj: ČSÚ.

I přes klesající ceny v segmentech sezónně tlačených nahoru, jako je samotná rekreace, komplexní služby, doprava a restaurace se všeobecná kupní síla meziměsíčně snížila kvůli razantnějšímu nárůstu běžně nakupovaných potravin. Zásadní dopad na zvýšenou inflaci měli také různé školní poplatky, poplatky za výuky jazyků a dalších volnočasových kroužků. Jak se takové změny v běžných nákladech projeví na investičním chování českých domácností? Omezí kvalitní stravu nebo rozvojové aktivity svých ratolestí?

Dopad inflace na investiční chování českých domácností

Jakmile se inflace zvyšuje v položkách spotřebního koše, které zasahují plošně téměř všechny domácnosti a zároveň se jedná o položky těžko omezitelné, má to zásadnější vliv na další investiční aktivitu, která ohrožuje tvorbu HDP.

V období rostoucí inflace se spotřebitelé častěji uchylují ke konzervativnějším investicím – investice jištěné reálnými aktivy, jako jsou třeba mezi Čechy oblíbené nemovitosti. Taková reálná aktiva poskytují určitou míru ochrany před znehodnocením peněz. Vedle nemovitostí, či alternativních forem investování do nemovitostí se může jednat dále i o státní dluhopisy, které jsou považovány za jistější přístavy v nejistých časech.

Je však třeba brát v potaz kontext situace. Tím je právě přetrvávající očekávání, že Česká národní banka bude prioritně držet inflaci pod kontrolou. Vzhledem k tomu, že to se v současnosti daří, je stále ve hře další možný pokles úrokových sazeb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf 2 Vývoj průměrných cen vybraných potravin. Zdroj: ČSÚ.

Další snižování úrokových sazeb by mohlo aktivovat větší zájem v rizikovějších investičních produktech (kryptoměny, akcie, podílové fondy). Nižší úroky na bankovních účtech nutí lidi hledat zajímavější zhodnocení jinde, a navíc jim dodává odvahu v riskování vzhledem k stabilněji působící ekonomice.  

Dle zveřejněných dat ČSÚ a výroků členů Bankovní rady je potřeba pracovat s očekávanými změnami měnové politiky ČNB, což v ekonomice vyvolává určitou nejistotu. Nacházíme se v období relativního klidu a stabilizace, ale nejistota visí stále ve vzduchu a je dobré se na to připravit. Takovým řešením může být právě volba investičních produktů s výnosem nad současnou i očekávanou inflací při zajištění reálným aktivem, kterému roste hodnota spolu s inflací.

Radoslav Jusko

Radoslav Jusko je seniorním risk managerem společnosti RONDA INVEST. Má doktorát z Fakulty mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze a vystudoval také obor veřejné správy na London School of Economics and Political Science. Se svou téměř 20letou praxí se věnuje analýze investičních příležitostí, ekonomických a regulatorních praktik. Je odborníkem ve vyjednávání úvěrových podmínek napříč odlišnými sektory, například portfolia problémových pohledávek ve střední a jihovýchodní Evropě.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 80 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Více na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Et 13:33  Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Et 10:36  Spotřebitelská inflace (září 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
St 14:53  Pohonné hmoty začínají zdražovat! Kam vyroste cena? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 14:36  Index STOXX 600 dosáhl rekordní úrovně: Pomohly mu čínské stimuly a zisky v… Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Út   9:56  Online obchody hlásí skokový růst tržeb Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688