Rödl & Partner (Rödl & Partner)
Zákony a právo  |  11.10.2024 09:30:00

Podnikatelé postižení povodněmi mohou požádat o daňové úlevy a prostředky z programu na podporu zaměstnanosti

​​​​​​​Podle aktuálních údajů České asociace pojišťoven způsobily nedávné povodně 85 000 pojistných událostí s pojištěnou škodou přes 16,3 miliardy . Jaké daňové úlevy a další podpůrná opatření mohou využít podnikatelé, které povodně poškodily, vysvětlují daňová poradkyně Martina Šotníková a podnikový poradce David Rys z poradenské společnosti Rödl & Partner.

„Poplatníci, kteří mají splnit daňovou povinnost a v důsledku povodní nedisponují potřebnými prostředky, mohou požádat správce daně o posečkání s úhradou daně nebo o úhradu ve splátkách. Žádost lze podat i zpětně, při posečkání je však třeba počítat se vzniklými úroky,“ uvádí Martina Šotníková ze společnosti Rödl & Partner. „V případě záloh na daň z příjmů mohou poplatníci požádat o úpravu záloh, nebo o jejich plné prominutí. V takovém případě bude správce požadovat, aby očekávaný propad základu daně doložili.“

Povodněmi poškození podnikatelé jsou také osvobozeni od poplatků souvisejících s úkony v daňovém řízení, a pokud jsou s platbou daně v prodlení, mohou požádat o prominutí úroku z prodlení.

Přiznání k dani z příjmů za rok 2023 má většina podnikatelů již podáno. Poplatníci s hospodářským rokem, kteří jsou povinni podat přiznání v současné době a byli poškozeni povodněmi, mohou nicméně správce daně požádat o prodloužení lhůty.

„U přiznání k DPH prodloužení lhůty možné není,“ dodává Martina Šotníková. „V úvahu tak přichází pouze posečkání placení daně, prominutí úroku nebo prominutí pokuty za pozdní podání přiznání či kontrolního hlášení. Ministr financí vzhledem k rozsahu škod prominutí pokut za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením již schválil.“

Dary poskytnuté právnickým nebo fyzickým osobám a zaměstnancům poškozeným povodněmi jsou od daně osvobozeny. Osoby, které jim chtějí pomoci, budou moci dar odečíst od základu daně, a to podle v současnosti projednávaného návrhu až do výše 30 % vykázaného základu daně.

Poškozeným v zasažených oblastech mohou pomoci rovněž obce a města, která osvobodí pozemky, stavby a jednotky dotčené povodněmi od daně z nemovitých věcí. Osvobození může být poskytnuto až na dobu 5 let a vztahovat se bude na daň pro rok 2025 a následující.

Pro podnikatele v postižených oblastech je určen program podpory zaměstnanosti, který prostřednictvím místních poboček Úřadu práce zajišťuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Využít ho mohou zaměstnavatelé, kteří museli kvůli škodám na majetku, výpadku energie nebo surovin přerušit výrobu.

Příspěvek je poskytován ve výši 50 % náhrad mezd, vyplacených po dobu, kdy byla výroba v důsledku povodní přerušena a zaměstnanci nemohli pracovat, a to včetně povinných odvodů,“ upřesňuje podnikový poradce David Rys ze společnosti Rödl & Partner. „Maximální výše příspěvku činí 18 400 měsíčně na jednoho zaměstnance.“

Podmínkou získání příspěvku je žádost zaměstnavatele, dohoda s Úřadem práce a vyúčtování náhrad mezd včetně doložené příčinné souvislosti mezi povodněmi a přerušením výroby. „Při splnění všech podmínek vyplatí Úřady práce příspěvek v nejkratším možném čase,“ uzavírá David Rys. „Období uznatelnosti nákladů přitom končí 31. října 2024.“

Rödl & Partner

Rödl & Partner je mezinárodní poradenská kancelář, která se řadí k vedoucím poradenským společnostem na evropském trhu. Poskytuje služby ve všech oblastech podnikání; propojuje právní, daňové, auditorské, účetní a podnikové sféry poradenství. Kancelář je zastoupena ve všech významných průmyslových zemích světa. Silnou pozici si vybudovala především na trhu ve střední, východní a západní Evropě, v Asii i USA. Poradenský servis poskytuje více než 5 200 poradců ve 107 pobočkách v 50 zemích světa.

V České republice Rödl & Partner působí od roku 1991, pobočky má v Praze a Brně. Poradenský servis nabízí díky své síti více než 320 poradců v oborech právní poradenství, daňové poradenství, audit, business proces outsourcing a podnikové poradenství.

Je dvanáctinásobným držitelem prestižního ocenění Právnická firma roku v oboru daňového práva v letech 2012 až 2023.

Více informaci na: www.roedl.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Zákony a právo:

Út 13:25  Povinný audit účetní závěrky - kterých společností se týká JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Po   9:02  Tajemství vysokých evropských úspor - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
Po   8:30  Tajemství vysokých evropských úspor ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688