ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  10.10.2024 18:22:00

Nástroj pro oživení a odolnost nadále plní své cíle - Třetí výroční zpráva Komise

Výroční zpráva o Nástroji pro oživení a odolnost za rok 2024

Provádění Nástroje pro oživení a odolnost, které je jádrem nástroje EU na podporu oživení NextGenerationEU, nabralo rychlejší tempo a podporuje ustavičný pokrok v oblasti reforem a investic v členských státech. Jak vyplývá z dnes přijaté třetí výroční zprávy Komise o Nástroji pro oživení a odolnost, Komise podporuje členské státy v plném a včasném plnění jejich plánů prostřednictvím racionalizovanějších postupů a pokračuje ve zlepšování transparentnosti i mechanismů na ochranu finančních zájmů EU.

Nástroj pro oživení a odolnost s 650 miliardami eur ve formě grantů a půjček je klíčovou hnací silou ambiciózních investic a reforem ve všech členských státech, realizovanou prostřednictvím iniciativ, které podporují ekologickou a digitální transformaci a zvyšují odolnost a konkurenceschopnost EU.

Nástroj pro oživení a odolnost od svého vzniku vyvolal investice ve výši více než 82 miliard EUR, které přímo podporují podniky. Díky nástroji probíhá více než 900 reforem, jejichž cílem je snížit byrokracii a urychlit obchodní postupy, například získání povolení a licencí , což pomůže průmyslu EU k vyšší konkurenceschopnosti. S podporou z Nástroje pro oživení a odolnost bylo ušetřeno 34 milionů megawatthodin spotřebované energie, více než 11,8 milionu lidí se zúčastnilo vzdělávání a odborné přípravy a 9,8 milionu lidí využilo opatření na ochranu před katastrofami souvisejícími s klimatem.

Tyto úspěchy jsou výsledkem úzké spolupráce Komise, členských států a všech příslušných zúčastněných stran, jakož i spolupráce s Evropským parlamentem a Radou.

Do konce roku 2024 by mělo být z prostředků Nástroje pro oživení a odolnost vyplaceno více než 300 miliard EUR

Po určitých zpožděních v roce 2023 spojených především s nezákonnou invazí Ruska na Ukrajinu, vysokou inflací a omezením dodávek a nutností přijmout kapitoly REPowerEU se provádění a vyplácení prostředků v rámci Nástroje pro oživení a odolnost zrychlilo. Těchto kapitol Rada dosud schválila 26. Poskytují dodatečné finanční prostředky na provádění reforem a investic, díky nimž se diverzifikují dodávky energie do EU, urychluje se ekologická transformace a zranitelné domácnosti získávají podporu.

K dnešnímu dni obdržela Komise 69 žádostí o platbu od 25 členských států a vyplatila více než 267 miliard EUR, tj. více než 40 % dostupných finančních prostředků z Nástroje pro oživení a odolnost. Do konce roku by se mělo z Nástroje pro oživení a odolnost vyplatit více než 300 miliard EUR. Ve zprávě je zařazen podrobný popis mnoha příkladů, jak má pokrok v reformách a investicích v rámci šesti pilířů politiky Nástroje pro oživení a odolnost má pozitivní hmatatelný dopad na občany i podniky.

Unie rovněž pokračovala v úspěšném získávání finančních prostředků na kapitálových trzích k financování nástroje, přičemž do dnešního dne bylo v zelených dluhopisech nástroje NextGenerationEU vydáno více než 60,2 miliardy EUR.

Provádění ze strany členských států se zjednodušilo

Vzhledem k tomu, že Nástroj pro oživení a odolnost je časově omezen, by se veškeré úsilí mělo i nadále zaměřovat na úplné a včasné provedení plánů do roku 2026. Členské státy musí i nadále urychleně provádět své plány pro oživení a odolnost v plném rozsahu. Komise je v tomto úsilí aktivně podporuje.

V této souvislosti Komise v roce 2024 podnikla další kroky na podporu členských států v provádění nástroje. Letos v červenci Komise prezentovala jednodušší postupy v aktualizovaných pokynech pro členské státy, jak revidovat plány, které budou i nadále relevantní pro řešení překážek při provádění. Členským státům se rovněž zjednodušily požadavky na podávání zpráv. Kromě toho byly dále vyjasněno, jak lze kombinovat Nástroj pro oživení a odolnost s dalšími fondy EU v zájmu větší synergie.

Lepší transparentnost

Komise při provádění Nástroje pro oživení a odolnost usiluje o maximální srozumitelnost a transparentnost, a to i nad rámec právních požadavků.

Dnes přijatá zpráva například obsahuje hloubkovou analýzu údajů členských států týkající se 100 největších konečných příjemců finančních prostředků z Nástroje pro oživení a odolnost. V zájmu vyjasnění pojmů a transparentnosti Komise rovněž poskytuje další pokyny ke klíčovým pojmům z nařízení o Nástroji pro oživení a odolnost, které jsou uvedeny v přílohách zprávy:

  • vyjasnění toho, jak Komise určuje, kdy začala reforma nebo investice, s cílem zajistit způsobilost v rámci Nástroje pro oživení a odolnost
  • objasnění toho, co Komise považuje za opakující se výdaje (ty jsou v zásadě zakázány), a vyjasnění kritérií řádné odůvodněnosti výjimek
  • koncept dvojího financování v kontextu Nástroje pro oživení a odolnost a
  • pojem konečných příjemců finančních prostředků z Nástroje pro oživení a odolnost

Důsledná ochrana finančních zájmů Unie

Ochrana finančních zájmů EU je pro Komisi jednou z hlavních priorit. Proto neustále posiluje svůj rámec pro audit a kontrolu, a to i s ohledem na doporučení Evropského parlamentu, Rady a Evropského účetního dvora. V období od září 2023 do srpna 2024 provedla Komise 17 auditů ex post založených na posouzení rizik, které prověřovaly uspokojivé splnění milníků a cílů. Byly rovněž provedeny čtyři systémové audity vnitrostátních kontrolních systémů. Komise provedla alespoň jednou audit všech členských států.

Souvislosti

Tato zpráva je třetí z řady každoročních zpráv Komise, které se týkají provádění Nástroje pro oživení a odolnost po celou dobu jeho platnosti, jak požaduje nařízení o Nástroji pro oživení a odolnost. Bude podkladem pro probíhající dialog o provádění nástroje jak mezi orgány Unie, tak se zúčastněnými stranami.

Informace uvedené v této zprávě vycházejí z obsahu přijatých plánů pro oživení a odolnost posouzených ze strany Komise, z údajů vykázaných členskými státy do konce dubna 2024 v rámci jejich povinnosti podávat pololetní zprávy a z vývoje provádění nástroje k 31. srpna 2024.

Pokrok při provádění plánů pro oživení a odolnost lze sledovat ve srovnávacím přehledu oživení a odolnosti – online portálu, který Komise zřídila v prosinci 2021. Další informace o Nástroji pro oživení a odolnost uvádíme na této stránce s interaktivní mapou projektů financovaných z Nástroje pro oživení a odolnost.

Další informace

Třetí výroční zpráva o provádění Nástroje pro oživení a odolnost [XXX]

Nástroj pro oživení a odolnost

Konsolidované znění nařízení, kterým se zřizuje Nástroj pro oživení a odolnost

Srovnávací přehled oživení a odolnosti

Otázky a odpovědi: Nástroj pro oživení a odolnost

Quote

Reformy a investice v rámci Nástroje pro oživení a odolnost mají zásadní význam pro znovunastolení naší konkurenceschopnosti a pro dosažení našich cílů v oblasti digitální a ekologické transformace, energetické bezpečnosti a obrany a zároveň pro řešení sociálních důsledků nedávných krizí. V praxi mají tyto reformy a investice významný dopad – investice do dovedností, rychlejší plánování a povolování nebo podpora inovativních projektů a průmyslových odvětví jsou přínosem pro miliony evropských občanů a podniků. Aby bylo možné pokračovat v tomto svižném tempu provádění, je nezbytné, aby si členské státy zachovaly vysokou úroveň angažovanosti.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí 2024-10-09

Nástroj NextGenerationEU přináší konkrétní pozitivní změny v praxi v celé Evropě, protože reformy a investice s ním spojené posilují dlouhodobou konkurenceschopnost a odolnost EU. Nástroj bude fungovat již jen dva roky, je tudíž zásadní, aby členské státy urychlily provádění svých plánů pro oživení a odolnost, aby mohly výhod této mimořádné příležitosti plně využít.
Paolo Gentiloni, komisař pro hospodářství 2024-10-09

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688